香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

升級   79.4%

該用戶從未簽到

自2010年3月開始學長跑, 減肥練氣強化心肺功能, 希望少的病痛.

11-28 聯合國兒童基金會慈善跑 2010 (半馬) 2:02:01 ($450)
12-05 第四屆美津濃石門十公里賽 (10K) 00:51:59 ($130)

01-09 美津濃半馬挑戰賽2011 (半馬) 1:53:51 ($150)
02-20 渣打馬拉松 (半馬1組) 01:56:59 ($300)
03-20 K-Swiss 城市之王挑戰賽香港站 (10K 接力) 取消 ($0)
06-26 奧運歡樂跑 2011 (5.6K) Just for fun ($60)
08-07 K-Swiss 城市之王挑戰賽九龍站 (3.3K接力) 00:14:59 ($0)
08-14 中興杯 (10K) 00:48:06 PB ($130)
11-06 New Balance黃金海岸15公里賽2011 (15K) 01:38:58 PB ($130)
12-18 Kappa 30km馬拉松熱身賽暨石崗十公里賽

(30K)
02:55:25
PB ($180)

02-05 渣打馬拉松 (全馬挑戰組) 3:58:50 PB ($300)

每月練習
201101 88K

201102 79K
201103 66K
201104 58K
201105 101K
201106 102.2K
201107 100K
201108 111.4K
201109 98.1K
201110 167.6K
201111 177K
201112 197.1K
201201 147.4K

+1 0
上一篇︰大埔新手報到!下一篇︰上水,粉嶺的2011渣打馬拉松選手打氣區

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.03 年初一, 青山公路 長課 21K

新的一年, 新的開始, 重回青山公路走一轉長課, 由荃灣碼頭到小欖折返回到荃灣碼頭,
用了近2小時. 條路仍然對我來說, 好有挑戰性, 雖然是第三次跑, 但跑起來仍然辛苦,
沿途有位ching仲同我講恭喜發財, 我都來唔切反應, 都只好回番一句恭喜發財.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.06 城門谷 5k

經過年初一的長課後, 休息了幾日, 今次在城門谷走了半個鐘, 嘗試一下所謂中掌落地
(腳跟不著地). 其實都唔知點解要想改變跑法, 可能是因為有次見到一個ctse就是用
這樣的走法, 跑起上來好快, 不用5分鐘就走了一公里, 感覺好似好輕鬆咁, 所以我又想
試一試, 反正今日都是長課後的一個恢復跑, 試下唔肌肉又唔錯. 一開始走起上來不自然,
小腿肌肉抽抽下, 跑了兩三個圈總算可以, 但跑完5k已經頂唔住了, 小腿肌肉已經攰了,
只好停下來. 唔知係唔係又係長跑網友的影響, 終於見到有人唔著鞋跑, 開頭個ching都
猶豫, 試過著襪走幾步, 最後都赤腳跑, 唔知我第時又有冇勇氣嘗試呢?

5K 29:35

升級   79.4%

該用戶從未簽到

醣原負荷法

http://hk.news.yahoo.com/article/110204/4/mjw7.html

又學多樣新野, 以往只係識賽前四日開始休息, 日日食多半碗飯, 但原來都要
在賽前七日開始準備, 要用晒的儲備, 賽前5-7日要食少的碳水化合物, 要餓
下佢, 先可以儲得更多.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.10 好似受傷了

左膝蓋總是怪怪的, 雖然不是長期痛, 亦痛的時候又不是好痛, 但總是當坐了一排, 起番身都有少少痛.
休息了好幾日, 今日又試下運動場跑5k, 感覺不如前, 力度弱一點, 似乎是受了傷似的, 看來渣打前要多加休息了.

5k 27:55

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.12 領取渣打馬拉松跑手包

今日放工就去維園攞跑手包, 過程都順利, 不用十分鐘就完成了. 之後穿過渣打馬拉松
嘉年華, 走了一圈快急急走了, 當中有個counter都吸引到我, 就是驗腳那個counter,
不過實在太多人了, 每人都要係果機上跑幾分鐘, 真係等到天光了, 再加上未食午餐, 所
以最後都急急離去.

今次雖然係第一次參加渣打馬拉松, 而且仲要係跑半馬, 但已經唔緊張, 唔興奮, 原因在
呢個渣打之前, 已經跑了兩個半馬比賽(Unicef, 美津濃半馬), 同埋一個十公里(美津濃
石門), 已經無左驚跑唔完既感覺, 亦無了初次參加比賽既興奮, 應該唔會好似第一次比
賽Unicef咁好緊張又訓得唔好既問題. 今次無咩定下目標, 希望輕鬆同享受咁完成比賽
就已經好開心了.

件衫都係咁上下樣, 又係得個年份, 無咩新意, 六萬幾人同你一樣既衫, 你話如果件衫寫
埋你係參加咩路程(十公里, 半程馬拉松, 全程馬拉松), 你話好唔好? 又例如好似某某比
賽, 要在時限內完成比賽先攞到件衫, 件衫才有價值, 才有意義!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 tommyleung 於 2011-2-12 22:55 發表
    今日放工就去維園攞跑手包, 過程都順利, 不用十分鐘就完成了. 之後穿過渣打馬拉松嘉年華, 走了一圈快急急走了, 當中有個counter都吸引到我, 就是驗腳那個counter, 不過實在太多人了, 每人都要係果機上跑幾分鐘 ...

我都是希望能輕鬆完成比賽,始終渣打既半馬係唔講得少
    第一次跑渣打半馬都旨在吸收經驗,當然也希望成績不會太差啦?!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2011-2-12 23:35 發表 就算用前掌或中(即係全)掌落地,跑長跑腳跟都應該要掂地的,只係唔係最先著地,同埋腳跟唔係用力撞落地下,而只係輕輕落地,隨即用各關節既彈力開始下一步。長跑如果完全唔俾腳跟掂地,好易令小腿�腳掌骨�Ac ...

雖然我都知應該要腳跟都要落地, 基本上我之前都係咁跑, 中掌落地先, 再腳跟落地, 但就係咁感覺怪怪地, 成個動作(中掌 >全掌 > 中掌 > 離地)好似唔係好順咁, 又見到之前一位ctse真係腳跟不著地, 可以跑到<5mins 1km, 又可以keep到 > 5km, 所以都好奇一試, 結果當然要付出肌肉痛的代價啦.

其實試埋試埋, 都係想有少少進步, 想做好少少個姿勢, 如果落腳無錯, 可能係提腿做得唔好, 所以時間仍然一般, 仍然要多多學習.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.13 車公廟求簽

十六上簽
    惡強無如惡者強  福者自是福人當
    人來經害還自害  不怕傍人說短長

諸事大吉

升級   79.4%

該用戶從未簽到

Barefoot Running

http://vimeo.com/12551218

似乎要領略其中的技巧, 真的要赤腳跑一轉, 先知隻腳係點自然地適應落地, 片中更有提及改善上身已姿勢, 十分有用.

但我腦海已經有個問題, 如果我真的改變了跑法, 我現在著的Rider 13, 有後踭避震, 那還適合中掌跑法嗎? 還是要找找別的跑鞋 e.g N___ free, 五指鞋等等....

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.14 醣原負荷法 (第一日)

巧合又是西方情人節, 醣原負荷法的第一天, 要想做到20%的碳水化合物的目標
    實不容易, 加上公司的開年飯又在這一天進行, 只能做到40%的碳水化合物, 唔
    知個頭開得唔好, 會唔會影響最後既成果? 不過佳節來臨, 最緊要食得開心, 就算
    失敗也值得的.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.15 醣原負荷法 (第二日)

今日掌握得比較好了, 可以做到25%左右, 感覺其實都唔會太肚餓. 除了在飲食上減醣, 最好的方法就是走番一轉, 用番身上既醣.
    今次又係運動場跑圈, 天氣都算幾凍, 10度左右, 有少少雨粉, 走了10km 加慢jog 2km, 作為渣打前的最後一課, 之後就安心地前四後六.

Tempo 10k 54'10"

2'13"  2'12"  2'08"  2'07"  2'06"
    2'06"  2'07"  2'06"  2'07"  2'07"
    2'06"  2'08"  2'09"  2'11"  2'10"
    2'10"  2'09"  2'12"  2'10"  2'13"
    2'13"  2'12"  2'11"  2'12"  2'13"

Jog 2k

2'45"  2'41"  2'36"  2'37"  2'37"

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.16 醣原負荷法 (第三日)

今天係第三日, 終於減完醣啦, 感覺唔係太辛苦, 反而無肚餓的感覺, 奇怪奇怪! 因為平時正常飲食, 反而中午前半個鐘, 同放工時已經肚餓. 不過無論點都好, 都總叫做試過一次醣原負荷法, 之後三日要食既野真係唔講得少, 都唔知可唔可以突然食番咁多野. 睇個餐單, 有點恐怖, 真係食得落?

參考餐單 (一個約60kg重既人)
    早餐
    脫脂奶 1杯
    栗米片 1杯
    香蕉 1隻
    方包 2片
    果占 3茶匙
    上午茶 蘋果汁 1杯
    清蛋糕 1片
    午餐 白飯 兩碗
    蔬菜
    4安士

雞脾1隻
    甜荳奶1杯
    下午茶橙汁1杯
    方包 2片
    果占
    3茶匙
    晚飯白飯
    2碗
    肉餅 3安士
    蔬菜 4安士  
    蘋果 1個
    紅豆沙 1碗

升級   0%

該用戶從未簽到

TOMMY 兄,有埋餐單照跟喎,真係專業!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-17 12:26 發表 TOMMY 兄,有埋餐單照跟喎,真係專業!

燉奶佬Ching, 其實就算有餐單, 都好難跟到, 點食得到咁多野, 果個餐單仲要係60kg既人...我成70kg, 唔通要食三碗飯咩?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2011-2-17 13:18 發表

燉奶佬Ching, 其實就算有餐單, 都好難跟到, 點食得到咁多野, 果個餐單仲要係60kg既人...我成70kg, 唔通要食三碗飯咩?!

點解唔得呀!又唔係三十豌,嘻嘻!

升級   56.95%

該用戶從未簽到

tommyleung兄,你個標題同我想法一様喎
    恭喜開blog大吉
    長跑長友

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.17 醣原負荷法 (第四日)

今日為加碳日, 估唔到第一日就出師不利, 食第一餐幾片方包+一隻香蕉+一包奶,
    返到公司覺得個肚唔舒服, 最終肚痾, 好在痾左一次咁大把, 不過之後就接種而來,
    因為個肚唔舒服, 所以個身開始凍, 個頭有的赤赤地, 周身唔自在, 好辛苦才頂到
    收工.

不過都唔知係包奶有問題丫, 定係因為之前三日減醣, 突然又食番咁多碳, 所以適
    應唔到, 定係本身身體已經出現問題, 不過無論點都好, 都要休息休息, 希望明天
    無事, 及時好番跑渣打啦! 雖然睇到個天氣預測, 都驚驚地, 而且又未跑過下雨,
    又驚落雨跑完又好易病, 但係總是希望參加既, 因為辛苦左咁耐都為左呢一日..........

升級   79.4%

該用戶從未簽到

2011.02.18 醣原負荷法 (第五日)

經過昨日一次肚痾, 好在係痾左一次咁多, 昨晚急急八點多就訓, 今朝起來已經好了好多, 繼續加碳的第二天, 食量因為肚痾之後明顯減少, 但都叫食得到比正常多少少既份量, 但都是以碳水化合物為主, 但應該唔可以達標, 希望對我儲醣唔會有太大影響啦.
    睇天文台預測, 當日應該會下雨, 希望跑時無雨, 或者只要雨粉粉啦, 始終地濕都有一定既危險, 而且濕身好容易病, 跑一跑就病幾日就唔好啦...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

如果天文台預測準確的話,
    渣馬比賽當日或者會係落細雨而且氣溫在12度左右,
    咁既天氣真係比去年渣馬為佳。