香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

10.20 城門河畔 Recovery Jog 6K
之前夜晚都係跑完先食飯,今晚試吓食完飯隔個半鐘先落街跑,係樓下公園做完熱身就開始慢jog去到城門河瀝源橋折返,全程約 6K用咗45'10,跑完d筋好似係鬆咗好多但係都仲感覺攰攰地。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-21 13:51 發表
大圍兄:
雖然未曾與你見面,但在閣下的跑步blog中得知你是對跑步十分熱心,
藉此恭喜你順利完成30K+ 長課。我在這邊曾試過兩次跑30K以上的長課,兩次都跑到焦頭爛額,第二次只靠食pack gel堅持到最後。 看來我距離跑全馬仍有一段距離...我希望下年十月墨爾本馬拉松跑到4:00。大家繼續努力,願你能成功達標 (3:45??)

米高兄:
多謝ching既鼓勵,其實跑完上次個30K長課之後,係而家我諗我極限都係大約33K度,所以來緊幾個月要更加努力,大家一齊加油啦,我都係度預祝你明年墨爾本馬拉松能夠達成目標。

P.S. 小弟有諗過,如果明年渣打全馬能夠達標,會計劃參加一個海外馬拉松,澳洲會係小弟其中一個選擇,因為可以順道探望住在那邊多年冇見面的細佬,話唔埋到時有機會和ching一齊跑呢。

升級   0%

該用戶從未簽到

10.22 城門河獅子橋 <---> 雙橋來回 8K Tempo Run
琴晚偷懶冇跑所以今晚無論如何都要跑返,放工返到屋企食咗兩塊面包頂肚就出發。
先由屋企樓下慢跑約 2K去到城門河畔公園熱身,然後例牌全套拉筋之後就沿河畔跑向雙橋,一路見到好多跑友,有d仲係熟口熟面,係差唔多到雙橋既時候迎面見到有個又係熟口熟面既女跑手經過,跑姿輕鬆優美而且步速幾快吓,我個心係度諗一陣回程唔知有冇機會追到佢呢,可能因為係呢個原因,回程既時間都冇慢到,果然好快就離遠咁望到呢個女跑手,兩個人既距離一步一步拉近,跟住仲係天橋轉落海鮮舫斜既時候過咗佢,跟住就順勢跑返終點。
時間:去程 20'57,回程 20'40
飲完水休息咗一陣就慢慢咁jog返屋企樓下公園,係公園完成埋最後指定動作就去食飯。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-23 05:23 發表
哦! 追女仔

有目標跑起上來冇咁悶o麻,ching都試吓啦,幾有效o架,嘻嘻!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-23 12:08 發表

ctse都要試呢 萬試萭靈

nc姐好似有d經驗,係咪ctse練跑都會搵d型仔跑手來追吓?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-23 21:41 發表

ching 若過來玩,就算唔同城市我都會盡量過來參與 ~
藉此提供相關資料,希望幫助到ching選擇   

澳洲的大馬拉松賽事有:4月份的坎培拉、7月份的Gold Coast、Perth,8月份有Adeleine(南澳,但規劃較小)、9月 ...

米高 ching 唔該使,4月份太近渣打,9,10月果段時間未必請到假,如果係咁睇來得7月份果兩個安排到。

升級   0%

該用戶從未簽到

10.23 大圍至馬鞍山遊樂場 Easy Run 9.5K
因為琴晚跑得8K唔係咁夠喉,所以今晚諗住去運動場衝吓圈,希望幫到來緊星期日個比賽可以跑快d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loban 於 2008-10-24 13:26 發表
....  吾該晒您引路先 la , 我地沙田街芳成日都會撞到 haha ~~~ " />" />
... Sunday 我地就上梅子林 , 您地就記住囉隻杯番泥  la ~~~ add OIL" />" />" />" />" />" />

冇問題,水"杯"大把啦,使唔使幫你攞多隻呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

10.26 香港長跑會第 31 屆半馬拉松
順利完成今季第一個半馬拉松賽事,今日天氣都幾熱加上賽前狀態麻麻,賽前只係希望可以跑到sub 2已經收貨,最後跑到1'47'20仲無厘頭咁第一次攞獎真係喜出望外。

升級   0%

該用戶從未簽到

各位 ching:
請放過小弟啦,其實當日跑得比我快既長跑網 ching 大有人在,我只係想係度同大家分享吓當日同大家一齊比賽既愉快心情。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2008-10-27 14:33 發表
大圍兄:

你的後勁真係強!最尾由烏蛟騰折返時,我看到你和MJ仲差約2分鐘的距離,咁都俾你追到一齊沖線。(不過我今次跑完,隻腳又傷上加傷了" />" /> )

daniel兄:
你都好强呀,對腳有傷都跑得咁好。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-27 13:50 發表

哈哈. 生平最怕斜路. 上第一個斜已經覺得幾吃力, 為怕突然休黑, 唯有有幾多跑幾多. 唔敢力谷.驚突然 ...
睇怕要操多d梅子林先係上策 .

瘋兄:
如果係咁,有冇興趣聽晚放工一齊來個夜探梅子林呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2008-10-27 15:42 發表
你地三個一齊衝線個下真係好型,呢張相都可以放係我地網當眼處

而且仲好難得,Alex兄張相係邊度搵到o架?我搵唔到既?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-27 15:32 發表

嘩! 大圍兄咁快恢復到架? " />" /> 小弟唔知聽日回唔回到喎. 聽日再覆閣下. 諗下跑幾點先? 邊度至邊度?

瘋兄:
我今日對腳仲好攰呀聽日都未知恢復成點,諗住如果有人陪既就由沙田運動場跑上梅子林(車路尾),有力就跑兩轉上斜,冇力就一轉返返運動場。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2008-10-27 21:47 發表

大圍兄:
多謝關心!小弟是第一次跑這條路,根本唔知路面情況,祗是按著自己的均速跑而已。落斜時隻腳就感覺痛些,不過都預著跑完後會肿的,所以今日一早就去看跌打,希望可樂見吧。

可樂我冇報呀,不過到時會去跟跑或者做吓二公,ching你好好養傷到時見啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waiwaibrother 於 2008-10-27 22:01 發表
大圍兄,唔駛等到迪士尼喇!我今早收到信nike有得玩,到時見啦!

好呀好呀,咁到時又可以一齊玩。

升級   0%

該用戶從未簽到

10.28 緩跑徑 6K Recovery Job
今日要 OT 遲咗放工再加上星期六跑完個半馬之後仲未恢復,一行樓梯就感覺到舉步維艱

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chung908 於 2008-10-28 23:24 發表
我都有跑黃金海岸15k.

雖然我係水皮d(唔敢著長跑網衫),

但都希望同你地一齊比賽!!

到時見!!

好呀,咁ching到時係咪都會著New Balance鞋來跑呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

10.29 深水埗街坊小隊約跑 Hea跑約12K
昨晚放工越區支持SSP長跑網Twins發起第二次約跑活動,由於該區道路繁忙又多燈位,所以都係冇咩目的咁亂咁跑。就算係西九海濱長廊快跑一段都係冇咩力跑唔起,對腳同膝頭仲好似有d唔舒服咁,加上又肚餓搞到回程既時候仲有少少厭跑既感覺,好彩有堅兄陪我一路跑一路吹水先冇咁悶,時間好慢太約跑咗1小時45分鐘,來緊兩日都唔想跑住,希望星期六既尖鼻咀探路既時候d跑興會返返來啦。

10月累計里數 : 193K
11月目標里數 : 冇
P.S. 可能真係因為 over-trained搞到個人好攰同埋開始有少少厭跑,來緊11月除咗keep住每星期一次長課,其餘既練跑就講即興到時想跑就跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-30 12:26 發表
If you are under-trained, you may not be able to return to the finish point of race.
If you are over-trained, you may not be able to stand on the starting point of the race.

Trained step by step: ...

Thanks Alex ching.