香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

11 May 2009  11.84km

今日收左工, 重要幫公司去元朗攪d野, 所以攪到成六點幾七點先至開始跑步. 見時間唔係咁多, 所以決定跟上次一樣, 由香島中學先跑去流浮山消防局, 再調頭由大坑渠跑去運動場. 到左運動場休息左一陣, 就開始跑圈, 跑左十二個圈, 見d時間係咁跌, 所以就收腳開始踢腿, 做完神腿六式之後, 拉埋筋就開始回航, 由運動場跑返屋企.

今日跑圈既時間, 比起上次快左d, 我自己覺得係因為星期五响跑馬地跑過400m-1m28s, 所以都盡量放少少咁跑, 不過可惜第二組放快左, 令到完成第三組有d吃力, 所以無做到心目中既五組就收工.

香島中學  -->  天水圍運動場  26'55"

運動場第一線  x  12
2'05"  2'07"  2'07"  2'05"
1'59"  2'07"  2'09"  2'06"
2'05"  2'15"  2'16"  2'06"

神腿六式  x  4set

天水圍運動場  --> 香島中學  15'44"

升級   0%

該用戶從未簽到

17 May 2009  必達夏日長跑 8k 賽  46m16s (大會時間 : 47m19s / 46m17s)

上星期日, 訓左三個鐘, 就拖住疲累既身驅, 由天水圍出發去馬鞍山. 七點八九個字去到運動場, 報左到寄埋行李, 就拿拿聲開始做熱身, 先係慢跑運動場, 由於去到已經開始左封閉半邊運動場, 所以就用半個場來來回回咁跑, 跑到身體開始覺得熱同埋出汗, 就開始踢腿, 雖然心裡面好記得邪神吩咐過我地, 比賽前千其唔好傾計, 不過我都係忍唔住同身邊既長跑網友一邊做一邊傾計, 直到八點半前, 就同蘭茜師姐一齊行到去人籠既後面, 因為我地知道大家都係慢腳, 所以就唔想阻住人地, 而留响籠尾.

雞聲一响, 前面既跑手開始起步, 由於人數眾多, 我地都等左成分鐘, 隊頭既跑手都開始出運動場, 先至開始起跑, 頭1k由於人多, 根本就起唔到腳跑, 由於個步速又唔係行又唔係跑, 攪到好唔舒服, 所以就決定開步左閃右避咁向前面進發, 去到將近2k既位置, 見到肥哥哥既背影, 咁我就同打左個手勢, 繼續向前進發. 一路跑一路跑, 去到3k水站見自己都唔口渴, 所以就無停底攞水, 4k至到5k發覺自己開始精神出現問題(編按:唔係精神病), 越跑就越想訓, 經過5k水站果陣就拎左杯水, 半飲半淋咁解決左佢, 當見到6k牌既時候, 蘭茜師姐就响我側邊講左句:我返黎啦, 跟住佢就繼續向前進發, 但係我自己心裡面就開始掙扎, 天氣咁熱我又咁眼訓, 不如放棄啦, 個人開始有d渣唔定主意, 好在响繼續與放棄既掙扎之間, 我決定乜都唔好諗, 只係專心咁數節奏, 1212咁跑落去, 好唔容易先見到個1k牌(因為我見唔到7k牌, 不過按推理知道1k咪即係7k), 心悝面果道火終於都開始有d煙啦, 知道都跑左7k啦, 終點離我不遠啦, 腳下開始發力, 步履亦都開始放大, 當跑到入運動場跑道既時間, 我就即係用眼去搵返蘭茜師姐, 好想好想响呢三百米追返佢, 但係當時我地既距離最少都有一百米, 我無理咁多繼續加速, 一路追一路加速, 去到最後一百果陣, 腦裡面突然響起前個星期跑馬場果陣, 邪神大叫既聲音, 咁我既雙腳都好不由自主咁, 好似當日响馬場一樣, 不斷加速直衝去終點, 雖然最後都係追唔到蘭茜師姐, 亦都達唔到自己定下既目標 sub 45, 不過咁熱天氣之下都可以响極度唔夠訓去完成呢 8k , 我自己都覺得好滿意架喇.

1k - 6'10"
2k - 5'22"
3k - 5'41"
4k - 5'50"
5k - 5'54"
6k - 5'58"
7k - 6'05"
8k - 5'13"

升級   0%

該用戶從未簽到

21 May 2009  15.24km

難得有兩晚唔洗返兼職, 所以就跑返一晚. 未落街前已經諗住今晚要跑長少少, 所以就帶埋新買果個可以裝水既腰袋, 裝滿一樽清水出發.

老行線又再响腦袋泛起, 所以都無咩點諗過, 就由香島中學出發, 向住濕地公園方向出發, 一路跑去到近水邊圍就沿住輕鐵路線向屯門方向進發, 當去到澤豐站果陣, 心裡就諗起今日係樂華操練喎, 不如入去鄧記探下班啦. 入到運動場一班師兄/姐己經開始左衝, 初初既時候都無諗住跟佢地跑既, 見到花子師兄自己响第八線跑, 咪諗住跟下佢囉, 點知原來佢操緊2min, 跟左佢兩個圈我已經頂唔順, 唯有自己行埋一邊休息夠就開始踢腿, 做完哂神腿六式, 本來係諗住收工返屋企既, 咁咪行埋衝緊圈既師兄果邊諗住吹兩句就走, 不過見佢地好似玩得好開心咁, 自己又心郁郁想試下, 所以又跟佢地跑左組半咁大把, 不過都真係幾甘, 但係跑完又唔係好抗拒喎, 第日有機會都試下跟佢地跑下先.

天水圍 -->  澤豐  11.84k  1h09m37s

運動場 6 圈

神腿六式 x 4

澤豐  -->  兆康  1k

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 17:52 發表

慢慢跟0下跟0下就 ok 0架喇~
我同阿平開頭都勁慢0架~

我由識你果日開始.....都未見過你勁慢喎.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-5-23 23:33 發表

你識得我遲0者~ 未見到我0既成長期~

有d咁既樹.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-23 23:36 發表

只有半個月

而家可能已經係老年期了....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-23 23:37 發表

咁而家係咪完全體?" />" />

飛鵝...完全變態....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-23 23:55 發表

係喎! 未見過B哥哥慢, 聽過....聲   

無錯...b哥哥跑過就如一部火車經過....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-24 00:05 發表

似恐龍多啲.

好似係喎....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:07 發表

所以跑得快左好多~~

係呀...我都要改善下我個跑步聲太大既問題先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:10 發表

搵人一齊跑,才會較易改善此問題架....

其實我唔知可以點改善...叮叮師姐都同我講過我呢個問題....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:17 發表

唔好用膝蓋發力 + 大力踩地下...

其實我唔係好知自己用緊邊度發力....不過每次跑完長d距離...最痛既會係腳碗...膝蓋就唔會好痛...大小腿都會有d酸軟...patpat間中先會有反應.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-24 00:23 發表

星期一落嚟同大家練吓基本功, 偷吓師囉!
咁多師兄師姊俾你問.
咁大力落地, 好傷腳架!  

我而家返緊兩份工...夜晚果份返六放十.....應該無咩機會落到鄧記架啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-24 00:23 發表

看來你問番d專業人仕意見啦....
我這半桶水冇資格教人..

你都好專業架啦.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-5-24 00:29 發表

俾心機, 自己練跑, 唔好偷懶喎!
我覺得練碎步配合擺手, 訓練節奏感同放輕腳落地.

會繼續練架...不過無以前咁方便..一收工就可以跑姐.....

升級   0%

該用戶從未簽到

28 May 2009  16.84km

四日假期終於都開始左, 今朝一早起身, 就即刻出左去跑步. 由香島中學出發一直向濕地公園方向跑, 直至去到水邊圍跟住就沿輕鐵軌邊向屯門碼頭方向進發. 當去到屯門碼頭望一望電話個gps顯示, 已經跑左16k幾, 咁就打算今日跑夠皮, 可以搵地方拉筋然後坐車返屋企, 選擇左响悅湖山莊側邊一個公園仔度拉筋, 連埋休息大約用左三十分鐘, 本來諗住坐車返屋企, 但係一諗到又要坐輕鐵又要轉西鐵, 不如行去西鐵站重好啦, 所以就無坐輕鐵, 當行到去皇珠路橋底果陣, 見雙腳唔係太攰, 又再起跑跑左去屯門西鐵站作為今日跑步既終結.

坐緊西鐵果陣, 睇一睇電話個GPS同手錶計到既時間有D出入, 返到屋企再上網自己計一次今日既哩數, 又係同GPS既數據有D出入, 最後就採納左手錶同上網計出黎既數據, 愛黎計算今日所跑既時間同距離.

香島中學  -->  屯門碼頭  1h35m34s  14.96km  (6m23s/km)
新屯中  -->  屯門西鐵站  11m28s  1.88km  ( 6m6s/km)

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

29 May 2009  網友約跑 之 港島鬧市尋休   11.4km

尋晚因為唔洗返兼職, 所以就參加左今次約跑, 因為自從無去邪神班之後, 實在太耐無見過一班港島跑友. 其實一路坐車去cwb果陣, 雙腳依然好緊同埋痛, 已經一早响心裡面有plan b, 就係一覺得唔掂就即時調頭返終點.

七點度去到摩頓台, 其實我一直都唔知銅鑼灣運動場响邊, 只係記得提督話响中央圖書館附近, 咁我就朝住呢個方向去搵啦, 當去到中央圖書館外圍, 一條好陰暗既行人小路, 就見到格離個草場有一班人响度踢緊神腿, 咁我就知道銅鑼灣運動場既所在啦. 入到去換埋衫就慢跑左兩個圈同埋開始踢腿, 邊傾計邊做熱身之後, 大隊就開始預備出發, 影埋相再擾攘一番之後, 一行二十幾人就正式離開運動場, 向今晚既路線出發.

一開始既時候, 主車群已經一支箭咁離我地幾個慢腳師兄/姐而去, 咁我地呢幾個唔識路既跑友, 就一直跟住fat-b師兄跑, 當去到樂活道上斜, 我先知原來今晚既重點係跑斜路, 心諗...大件事啦...尋日先跑完16k今晚要玩上斜, 死梗啦. 初初上斜果陣我都諗住慢慢跑拍住ee佢地一齊上, 但係去到唔夠一半既時間, 前面既師兄同師姐同我既既步伐實在好唔夾, 攪到我真係好辛苦, 咁我就唯有賴底ee自己抽開少少越過呢兩位師兄/姐, 獨自加速跑上呢條見唔到斜頂既斜路. 好唔容易先至去到斜頂, 見到曲奇師姐响度等我地, 我就按佢既指示追住wongc師姐跑, 我都襯住呢段平路慢慢調適好自己既呼吸, 因為我响出發之前聽到 cu sir 話乜鬼油站等, 以我平時渣車既僅有知識, 知道大坑道去油站應該重有一段斜路既, 所以無好似其他師兄/姐咁係咁放快, 留返d氣完成果條斜路. 跑完大坑道轉上天橋我就再次慢慢地發力向前跑, 終於都响千辛苦萬苦之下見到一大班師兄向我打氣, 咁我就完成左今次約跑既最高點. 當所有師兄/姐都跑到上黎再休息完之後, 大隊就向住回程既方向向山下面跑, 回程我就一直同ee一齊跑返落去, 本來去到畢拉山腳, ee同fat-b都話唔跑上去, 我地三個從上黎果條路跑返落去就算, 點知大隊原來停哂响山腳等埋我地先至向斜路進發, 咁我地唯有一齊向住條又係唔見頂既馬路慢跑上去, 本來諗住同ee慢慢跑上去既, 但係跑唔到一半老問題又出現, 就係個步速唔就我, 真係重辛苦過行路, 所以我就同ee講响斜頂等佢, 自己就按住自己既步速跑上去斜頂, 跟住既路程都係咁樣, 有上斜我就响斜頂等佢, 好舒服吹住水咁完成左今晚既約跑.

跟住大班人一齊去左運動場附近既英記開飯, 印象之中好似係第一次同wayway一齊食飯, 差d比佢笑死人無命陪, 食到十一點幾就大家各自返屋企lu.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

30 May 2009  8.1km  48'16"

今晚返工果陣突然泛起一個念頭, 就係不如放工之後跑返屋企都好喎. 就係咁, 今晚一放工就開始跑返屋企, 由景峰開始跑, 經過兆康西鐵站, 跟住再沿住輕鐵軌去到洪水橋, 再沿大坑渠一直跑到去天華邨, 可能因為尋日跑完山既關係, 隻左腳又開始痛返, 今晚呢個即興既跑步, 下次都係要諗真d先好.

景峰  -->  天華邨停車場  48'16"

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-5-31 00:45 發表
連跑3日,你都好勁下喎!
睇怕下次有機會再同你跑,實跟你唔到啦~~

我次次都係你既大後方...梗係跟唔到啦....

搵日約埋藍罐一齊征服菠蘿包好無 <---- 跑山跑上癮