香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

《四十二公里的風光》

升級   67.67%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

我寫的歐洲馬拉松,在書展面世了。書名我一直沒有意見、
也沒有好的主意,反正最重要還是看作者和內容,老編建議
為「四十二公里的風光」,Europe on a shoe。就聽老編話好了。

香港地,賣書是賺不到錢,一般作者得到的版稅,只有書價
的一成,賣一本只有幾塊錢。香港大部份書,也賣不過二千
本,我又不是名人,又不是姓董、姓陶、姓龍,只可以發夢
賣得好了。我唯一可以控制,就是寫好一點,好讓書不會失
禮人,我也不要因浪費紙張下世做樹。

以下是書的自序,希望大家會喜歡。書由茶杯CUP出版、
定價78元,各大書局、書展的茶杯檔攤,應該有售了!

開始跑步的第一天,我想也沒有想過,自己可以完成馬拉松
;我更不會奢望,參加外國的馬拉松比賽。但去年,我竟然
有機會到歐洲跑馬拉松,更在短短九個月之內在五個國家完
成六個馬拉松、一個毅行者、一個半馬和一個十公里,贏了
一大串獎牌回家。

每次回看這堆獎牌,心裡總有點驕傲。同時又覺得不可思議
,連自己也訝異說:「天啊!我九個月跑了六個比賽!若要
我再來一次,不如殺掉我好了。」

我可以不用上班、到處跑步是多謝前英國。○七年中,我得
到英國外交部的志奮領獎學金,到倫敦大學亞非學院修讀中
東研究碩士一年。倫敦到歐洲的交通方便,只需花幾百元買
機票、一個周末假期,你便可以到歐洲跑馬拉松,若這麼便
宜也不參加多一些比賽,實在愧對自己。

很快,我已搜羅一大堆歐洲馬拉松比賽資料,然後挑選、報
名、訂機票、編行程。

在挪威,我曾追趕北極的午夜太陽。

在西班牙,我用雙腳量度巴塞隆那的街道。

在巴黎,我尋覓法國大革命的遺址。

在蘇格蘭,我看不到尼斯湖水怪的縱影。

在法國,我沿著地中海畔由尼斯跑到康城,省了一程火車費

在意大利,我在翡冷翠古城的小街迷路了。

在異地跑馬拉松是競賽、也是向未知的旅途出發。每次旅程
,我的左手握著攝影機,一邊跑、一邊拍下沿途的自然景觀
、風土人情;看看每個國家、不同文化對馬拉松有多重視、
他們怎樣辦馬拉松比賽。

我的時間不特別好,由四小時五十分,到五小時半不等,跑
到三十多公里都要停下來步行。這個表現有多差?若村上春
樹跑這樣的成績,他大概會考慮切腹自殺。我會阿Q一點安
慰自己:「無論你用三小時、還是五小時半;你是停下步行
、還是全程一直跑,得到的獎牌都是一樣。」

「Once you got the medal, you are the finisher. Who cares about your time?」

我很幸福,還未到三十歲,已經跑了這麼多比賽,還可以寫
一本與馬拉松有關小書,這刻「金盆洗腳」也沒有遺憾了。
回顧八年跑步生涯,我唯一後悔是N年前的年少無知,沒有
報名便混在人堆中跑香港馬拉松。

若我可以像村上春樹一樣,為自己的墓碑刻字,我會考慮寫

莊曉陽

1979-20**

記者(馬拉松跑手)

他很後悔,自己曾經混在人堆中跑!

我還採訪了倫敦和摩洛哥馬拉喀什馬拉松,也會把這兩個比
賽一併介紹給大家。

莊曉陽

零九年六月.英國牛津
+1 0
上一篇︰香港長跑網註冊團體 公開接受會員申請下一篇︰有冇人跑馬鞍山又係咁上下route呢 ~

升級   59.47%

難過
  • 簽到天數: 1 天

我借左黎睇~
    幾好.真係好想去外國D跑拉松

升級   79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

我剛剛都係圖書館預約睇這本書∼ 

原來長跑網有位師兄咁強勁. 
    出書分享周遊列國跑馬拉松 .
    好似高木直子般. 
    都將事情畫下.
    令人回味及羨慕∼

升級   40%

該用戶從未簽到

help ! 有冇師兄師姐話我知將軍澳跑到沙田大會堂有多遠呀?

help ! 有冇師兄師姐話我知將軍澳跑到沙田大會堂有多遠呀?

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-11-25 02:11 發表
    挪威天氣唔穩定,希望唔好落雨。香港人一般唔慣寒冷天氣跑,記住笠返個垃圾袋保暖,如果你驚凍,建議長袖兼戴手套,海邊幾大風,一停就凍死你。

感謝師兄提點,好彩我D狗毛都幾厚吓! 今年跑完勁熱嘅《北海道馬拉松》,出年試試勁凍嘅都好吖。剛收到報名通知,暫時得我一個香港人報名跑全馬。

升級   13.67%

該用戶從未簽到

我都係 library 借左來睇, 發覺我同你d跑步理念都好相似!!!
    有機會都想試下外地ge比賽!!!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

係架,你實有機會。查實我都係到26歲,先第一次離開大中華區,看中文世界以外的地方...

升級   66.33%

該用戶從未簽到

係圖書館借左番黎睇, 好睇
    大個之後都好想去下唔同地方見下世面......

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Calvinlo君:

謝謝支持!多賣一本,減少一份傷害地球的罪孽了...

升級   40.53%

該用戶從未簽到

係元郎三聯比我買到最後一本, 好書!!!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

挪威天氣唔穩定,希望唔好落雨。香港人一般唔慣寒冷天氣跑,記住笠返個垃圾袋保暖,如果你驚凍,建議長袖兼戴手套,海邊幾大風,一停就凍死你。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

Midnight Sun Marathon 2011 (25th June)

經已報咗2011年6月嘅賽事,亦訂咗Tromso Camping嘅屋。有興趣嘅師兄師姐快D訂Tromso Camping嘅屋,大嘅屋又有獨立洗手間嘅所餘無幾呀!

另莊師兄有無其他注意嘅事項呀?

升級   67.67%

該用戶從未簽到

各位想參加的朋友:

Tromso床位極少,誇張些講,係要book左酒店先好報名!每年都有人因無酒店,放棄唔參加!

如果有至少五個人,Tromso Camping係最平最抵的選擇!

如果好多人參加,我同Nils單聲,叫佢開記者會時,特別鳴謝下香港跑友啦!haha

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 16 天

Overseas Planning!!!!

Need to plan in Advance for overseas trip!!!!
    Let me plan plan 2011!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

聽天文人說
    2012年開始太陽活躍週期
    去北極看極光
    計劃定這2年去看就正了

Kin in Running

升級   67.67%

該用戶從未簽到

冬天先有北極光,夏天無天黑,有都睇唔到。

冬天有北極光半馬,但無全馬囉。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 hychong 於 2010-8-20 23:57 發表
    謝謝!

由香港去Tromso,的確山長水遠,去到記住玩多幾日,玩埋北歐,咁先抵返張機票。挪威的外島真係超靚(但要撞啱好天氣)...
    Chong ching , 夏季Tromso  o既日照時間咁短,有冇機會睇到極光架?

升級   67.67%

該用戶從未簽到

謝謝!

由香港去Tromso,的確山長水遠,去到記住玩多幾日,玩埋北歐,咁先抵返張機票。挪威的外島真係超靚(但要撞啱好天氣)...

升級   15.26%

該用戶從未簽到

特別想玩Midnight Sun Marathon

升級   15.26%

該用戶從未簽到

我買左電子書version, 睇完好想跑外國