香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hychong
打印 上一主題 下一主題

《四十二公里的風光》

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

hychong ching,

有關中文的馬拉松書真係寥寥可數...看過你的序後很吸引!
    書展就應該唔會去了,怕了那種人多的壓迫感!
    唯有等書店有售才實際支持你吧!!
    如果有ching既親筆簽名,及鞋印一個相信會更有意思吧!!
    請問幾時可以在書店發售呢?

升級   74.21%

該用戶從未簽到

今日書展買左本書........搵左好耐先搵到
    原來你做過記者
    小弟以前都做呢行
    又係起唔到身跑步,但我以前通常係趁夜晚食飯時間落運動場跑半個鐘
    不過而家已經脫離左呢行,多返d時間跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-7-28 00:48 發表
    莊師兄, 我睇完你本書了, 幾好睇的, 幾得意~
    睇完我會好想參加倫敦及法國南部尼斯到康城呢兩個馬拉松~
    見到index中有個瑞士阿爾卑斯山少女峰馬拉松, 如果有机會去呢個仲正~我去過呢道係好靚的~
    另外, 死海的水真神 ...

個度係人間仙境 !!
    請問ching個度馬拉松係幾時舉行?
    如果係冬天的話仲可以去..馬拉松 + 滑雪 + 芝士火鍋......(有$的話)

升級   67.67%

該用戶從未簽到

謝謝大家!書出版後,一般都會送些貨到書店。我估計應該新書都會入些貨,但我也不肯定是否間間書局都有,我也不知情,要問出版社,最準確應該還是向書局查詢!

做記者較難是跟參加跑步會,只可以晚晚深夜單打獨鬥了。我同你相反,反而沒有在香港做記者後,懶惰了好多,在香港的日子,是操得最好的。

尼斯到康城馬拉松係好吸引,我有幸參加第一屆,做第一個香港代表。名額一萬,先到先得,報名唔太難,法國菜又好食,酒店亦唔算太貴。唔好似倫敦,要抽簽,機會渺茫得多。

少女峰馬拉松,網頁在此:http://www.jun\"\"rau-marathon.ch/,每年九月舉行。

但要跑山,上上落落,超級高難度,一定要好好練習,好似我咁樣HAR跑,肯定要中途退出了。

升級   68.42%

該用戶從未簽到

SUPPORT!!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

冬天應該會凍到跑唔到!歐洲的馬拉松,通常到十二月至二月要冚旗,太凍跑唔到,只有南歐先仲有零星比賽了。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

恭喜莊師兄出書賣個滿堂紅,我都好想買番本。

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜莊師兄出書, 分享外地比賽的心得及資料~

對二十頁頭兩段及一零六頁之描述甚有同感~亦是我愛上長跑運動的原因~

祝CHING新書個滿堂紅~ 令更多人能夠體驗並享受長跑的樂趣~

升級   67.67%

該用戶從未簽到

多謝貓仔欣及同事推介,及各位支持了!如果跑的人睇完有得著,唔跑的人都想參加比賽,咁已經達到目標了。

其實我自己都無本書在手,所以都唔知廿頁同一零六頁係邊部份,佢地書展第一日先印好,我連最後付印前的一版都無睇過,因為佢地趕趕趕!

唔好意思,個網頁應該如下:http://www.jun\"\"rau-marathon.ch/

今年要參加都趕唔切,可以sent email畀佢地,外國的大會通常都好helpful,亦好歡迎外國跑手參加(咁先賺多些旅遊收益),佢地會覆的。如果佢地唔覆,你話我知,我再幫你問問,咁應該會覆。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

唔知點解,cut and paste都係出唔到個website,食左兩個字。

串法係, junrau-marathon.ch

升級   67.67%

該用戶從未簽到

原來,g 同 f,唔可以同時出現!

jung frau,中間係無隔的。

升級   0%

該用戶從未簽到

"翁花約"真係好靚!
    山脚嘅interlaken更加係仙境一樣!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-7-30 02:29 發表

我住Lauterbrunnen, 望住少女峰~
    夜晚仲走出去睇星星, 聽瀑布的水流聲~

好寫意呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-7-30 02:29 發表

我住Lauterbrunnen, 望住少女峰~
    夜晚仲走出去睇星星, 聽瀑布的水流聲~

the waterfall at lauterbrunnen is really beautiful!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 貓仔欣 於 2009-7-29 01:27 發表

我上次是6月份去Junrau 及 Zamatt 的Matterhorn, 之俊都是搭火車落到半山腰,
    就沿行山徑hiking了, 真係靚到唔想番黎~

芝士火鍋我麻麻好咋~

Matterhorn...... 好多山友爬e個山!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-7-30 09:12 發表

好寫意呀!" />" />

X 2 !

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

會員 訂購 可獲七折優惠

各會員如透過香港長跑網購買《四十二公里的風光》,將可獲七折優惠(HK$57,原價為HK$82)。
    如有興趣,歡迎將你的姓名;網名及電話2009930日前電郵至[email protected] 或PM leefs 登記。

書名:《四十二公里的風光》  
    作者︰莊曉陽
    出版:CUP 出版
    書度:21 x 14 cm200頁)
    出版日期:2009 7 初版

內容簡介:
    村上春樹寫了本《關於跑步,我說的其實是……》,細說他跑步及參加馬拉松的認真與堅持;這邊亦終於有個不知天高地厚的香港人,老遠跑到歐洲,一年內參加了六個馬拉松比賽,卻也不在炫耀甚麼,不過像老朋友一樣,跟你說著馬拉松的一切軼事與糗事!莊曉陽由法國尼斯跑至康城、在尼斯湖旁找水怪、在挪威午夜的太陽下奔馳、跑過巴塞隆那的聖家教堂,跟五歲小孩 Give Me Five,從老婆婆手上接過獎牌。當然,還少不了汗水、淚水、肌肉酸痛、抵達終點的滿足感與舒暢……有趣,因為他不是以專家口吻告訴你甚麼跑馬拉松的祕訣,而是親切得就像在你旁邊(甚至被你超越及嗤笑過)的跑手,再跟你說,別吃大會供應的難吃意粉。
    作者簡介:
    莊曉陽,現旅居英國,為香港傳媒做自由記者,文字見《明報》、《信報》、《南華早報》、《亞洲週刊》及 CUP Magazine
    三十歲前夕,跑了十個馬拉松及四個毅行者,連同無數次半馬和十公里,人生累積里數逾一千公里。一直相信,馬拉松不應只有隔音屏障、高速公路。希望有生之年,香港馬拉松會路經尖東海旁、皇后大道,沿途有市民夾道鼓掌歡迎、有攤檔供應港式奶茶和點心,慢一點的跑手,都可以跑到終點,不必擔心被趕上車。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

別有抽獎遊戲﹕
    得獎者可獲得CUP出版商送出,
    莊曉陽 新書《四十二公里風光》壹本名額共三個。
    詳情日內公佈!

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 hychong 於 2009-7-28 06:24 發表
    謝謝大家!書出版後,一般都會送些貨到書店。我估計應該新書都會入些貨,但我也不肯定是否間間書局都有,我也不知情,要問出版社,最準確應該還是向書局查詢!

做記者較難是跟參加跑步會,只可以晚晚深夜單打獨鬥 ...

hychong ching,

前幾天在三X書局訂了,昨天收到通知有貨,今天剛取了書!
    你的書寫得很好。我特別喜歡你寫的關於你那位日本跑友(德納忍先生)的那幾段。
    期待看到你寫的續集!

升級   0%

該用戶從未簽到

咁抵! 小弟要一本,已電郵閣下。