香港長跑網  - 長跑長友

樓主: pkscl
打印 上一主題 下一主題

跑跑下卑狼狗追住黎咬點搞

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

其實舊年都有個Post 講大家跑步時俾狗追,我copy翻出嚟話俾大家聽我的慘痛經歷:

我由細到大都好怕狗,但有時惡狗都不及牠的主人可惡!

我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬,
    那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著我
    跑去,兩隻狗攔在我面前狂吠,其實係包圍了我,好像想跳上來咬我的,我嚇得
    大叫、不知如何是好?但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
    撓埋對手站在一邊看我的狠狽相,通常都是過兩、三分鍾後才上前制停啲狗。
    最後一次,我還見到他陰陰笑,好似睇戲咁睇我的騰雞樣,簡直變態!
    ( 最衰個到比較靜,幾次都冇其他人在附近 )

我嬲到大叫救命,大叫要報警,他才施施然拖回兩隻狗離開,
    我真的想報警,但又怕警察話我浪費警力,同埋警察都應該做唔到乜嘢。

最後我的解決方法,就係兜過第條路跑,唔再跑嗰一段路啦!怕咗佢同佢啲狗!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

聽聞當狗見到人做撿石頭既動作, 會即刻逃走, 係天性咁話喎
    可唔可行就唔知啦, 好彩我未試過

如果真係要同隻狗打, 我諗不銹鋼水樽最可靠
    打穿佢個狗頭都得

最憎啲狗主, 連狗都管唔好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-28 17:28 發表
    但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
    撓埋對手站在一邊看我的狠狽相,通常都是過兩、三分鍾後才上前制停啲狗。
    最後一次,我還見到他陰陰笑,好似睇戲咁睇我的騰雞樣,簡直變態!

runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可惡了,放幾隻惡狗黎追途人,佢見人驚時不但唔叫住d狗,仲好得戚咁話人無x用,連狗都驚。

升級   82%

該用戶從未簽到

有驅狗器賣架咩???我都係第一次聽咋~

呢d狗主係咪心理變態架....

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 imchristy 於 2010-5-28 21:03 發表

有架, 聽聞係用高頻率既聲波黎驅狗, 唔多清楚有無用

不如搵日成班跑友約出黎去會一會佢啦, 人多無有怕
    最好報埋警, 狗主唔好好約束自己既狗隻聽聞有罪

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

AFCD listed out the guidelines of proper control of animals (including dogs) :

http://www.afcd.gov.hk/english/quarantine/qua_awc/qua_awc_ac/qua_awc_ac_pro/qua_awc_ac_pro.html

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-28 20:52 發表

runrun姐的遭遇,小弟每朝都遇到,響跑去大浪灣的途中,一定見到呢個變態狗主,小弟好幾次都受驚差點扭傷腳,真係忍無可忍,所以....今日去了鴨寮街,買了一個驅狗器,唔知work唔work,點都要試下。因為這狗主太可 ...
    亮哥, 我覺得le d感嘅狗主, 仲狗過d狗呀. 我諗我會報警, 等差人嚟警告吓佢都好呀, 下次攞埋相機去, 影吓d movie, 交比差人處理囉....

升級   4.4%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2010-5-28 19:32 發表
    聽聞當狗見到人做撿石頭既動作, 會即刻逃走, 係天性咁話喎
    可唔可行就唔知啦, 好彩我未試過

如果真係要同隻狗打, 我諗不銹鋼水樽最可靠
    打穿佢個狗頭都得

最憎啲狗主, 連狗都管 ...

用日字衝拳)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-5-28 17:28 發表
    我初初在家附近跑街時,在相同的一段路遇過幾次同一個狗主及他的兩頭惡犬
    那個狗主本有索帶牽着他的兩隻狗,但見到我跑近,他竟然放手讓兩隻狗衝著我
    跑去,兩隻狗攔在我面前狂吠,其實係包圍了我,好像想跳上來咬我的,我嚇得
    大叫、不知如何是好?但那個狗主不但冇馬上前拉住他的狗,更沒有喝停牠們,
    ( 最衰個到比較靜,幾次都冇其他人在附近 )

runrun姐...你睇錯左喇....個度係3頭惡狗

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 imchristy 於 2010-5-28 21:03 發表

昨日買的驅狗器,今日行山試左,效果非常滿意,在筆架山往城門水塘途中,有一群約4-5隻狼狗款的巨型流浪狗在路旁注視著及不懷好意的向著我們,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即奔逃,好有效,保護到我們。
    跟住行經城門水塘,d馬騮好多好多,圍住我們想取食,令到我們好驚受襲,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即鳥獸散,係有兩隻好大隻既唔驚,可能撞聾。其餘都好有效,值得推薦,以後跑步唔洗驚被狗追或咬了!

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥

thank for sharing

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 00:20 發表

昨日買的驅狗器,今日行山試左,效果非常滿意,在筆架山往城門水塘途中,有一群約4-5隻狼狗款的巨型流浪狗在路旁注視著及不懷好意的向著我們,我立即拿出驅狗器一按,牠們立即奔逃,好有效,保護到我們。
    跟住行經 ...
    亮哥, 咩地方有得買呀? 係咪鴨寮街呀?

升級   18.33%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 00:20 發表

跟住行經 ...

多謝分享,一定要買個黎玩下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 09:37 發表
    亮哥, 咩地方有得買呀? 係咪鴨寮街呀?

係鴨X街157號地下,而家減左價,以前賣HK$99,現在標明HK$75。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-5-30 10:47 發表

係鴨X街157號地下,而家減左價,以前賣HK$99,現在標明HK$75。
    亮哥, 想知多少少, 就係le個device嘅原理係用聲音嚇走d狗? 如果係的話, 人類聽到那些音波嗎? 對人類聽覺有否影響呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 10:58 發表
    亮哥, 想知多少少, 就係le個device嘅原理係用聲音嚇走d狗? 如果係的話, 人類聽到那些音波嗎? 對人類聽覺有否影響呢?

說明書係咁講,小弟試過用耳來聽,一d都聽唔到,亦無對人有乜映響,佢有得調較的,撥去中間是訓狗,撥去最後是驅狗,小弟昨日是撥到最後,所以係驅狗同馬騮。

升級   0%

該用戶從未簽到

映左張單同個盒,PM左閣下,睇下睇唔睇到?

升級   61.85%

該用戶從未簽到

回復 36# 的帖子

thanks亮哥, 我會買一個防身......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 dicksonyk 於 2010-5-30 11:07 發表
    thanks亮哥, 我會買一個防身......

如果狗主已經好好地拖住隻狗或者隻狗無惡意既話,千祈唔好用,以免引起磨擦。

升級   70.7%

該用戶從未簽到

亮哥,

Pls Pm me the pic.
    Those monkeys scared me very much yesterday.