香港長跑網  - 長跑長友

樓主: P5C27
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   100%

該用戶從未簽到

各位用家:
其實白飯魚可唔可以做到五指鞋既效果呢?

升級   17.67%

該用戶從未簽到

kito ching, kso seems good for more purposes! (i'd like to wait for better price~~)

幾位師兄都話刮.....
好消息係你地所講刮既位都唔同~ 咁就可能係同腳形有關
或者會唔會係少d里數慢慢慣會好d?
hope u will feel good soon~

http://birthdayshoes.com/new-balance-minimus-running-shoes-marketing-videos-breaking

vibram同nb下年有新野.
話時話, 呢個birthday shoe有好多fivefinger/barefoot run 既資訊, 可能forum入面會有解決刮腳既計仔

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 iloverunning 於 2010-8-30 09:12 發表
我自己既意見係某程度上做到少少, 因為白飯魚同五指鞋都係零 heel lift, 零 support, 薄底, 但係白飯魚鞋頭較窄, 唔可以令五隻腳指落地一刻自由伸展, 同埋鞋身柔軟度同靈活度比唔上五指鞋, 所以始終有出入. 不過 ...

唔該CHing.
白飯魚仲好大機會跑跑下腳根會甩左出黎tim

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

五指鞋我著黎跑14k平路+7k山路
    都冇問題,只係最後幾k起水泡痛,第2日已經冇事
    起多幾次水泡,腳皮厚左就ok

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

[quote]原帖由 iloverunning 於 2010-8-30 09:12 發表

我自己既意見係某程度上做到少少, 因為白飯魚同五指鞋都係零 heel lift, 零 support, 薄底, 但係白飯魚鞋頭較窄, 唔可以令五隻腳指落地一刻自由伸展, 同埋鞋身柔軟度同靈活度比唔上五指鞋, 所以始終有出入. 不過 ... [/quot]
    我跑運動場都唔著鞋跑,真係好正

升級   64.21%

該用戶從未簽到

咁其實應該揀邊個款? KSO, FLOW定係BIKILA呢? 仲有size方面同平時D鞋有冇分別? 駛唔駛預大或預細D? Thank You very much, 我好多問題~

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-8-26 21:34 發表
    小弟著住跑左幾十K,不過刮腳問題都仲係困擾我
    最後都係買返對5指襪著

Ching,

請問係唔係著左五指襪就可解決刮腳的問題?

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-8-19 22:13 發表
    新歡 Sortiemagic NX2, haha

Ching,

噉你而家跑步, 係著至愛五指鞋, 還是新歡 Sortiemagic NX2?

可唔可以講多d 五指鞋的用家心得呀.

升級   40.53%

該用戶從未簽到

回復 166# 的帖子

前後著住五指鞋跑左4個月, over 700K, 慣左腳底貼住地面嘅感覺, 著過NX2, 係唔錯, 不過都係五指鞋舒服D. 心得就唔敢講, 感覺就可以share少少, 開頭一定會覺得怪怪地, 唔好跑太耐, 我由3K>5K>10k..一路加上去, 擒日去青公跑20, 都係起左兩個小水泡(我有著五指襪). 以前一跑得密, 膝蓋會成日痛, 而家就少左. 同埋著襪冇咁大味

升級   38.42%

難過
  • 簽到天數: 1 天

ching想問下邊到有得買五指襪嫁?

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2010-10-26 22:49 發表
    ching想問下邊到有得買五指襪嫁?

旺角通菜街 (女人街) 有得賣.
    花園街 (亞皆老街和乃路臣街之間) 有一個舖位仔 有 d $15 薄薄地

前幾日上過 oveXlandeX, 個 sales 教我如果買五指襪唔好買咁厚身.

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-10-26 21:43 發表
    前後著住五指鞋跑左4個月, over 700K, 慣左腳底貼住地面嘅感覺, 著過NX2, 係唔錯, 不過都係五指鞋舒服D. 心得就唔敢講, 感覺就可以share少少, 開頭一定會覺得怪怪地, 唔好跑太耐, 我由3K>5K>10k..一路加上去,  ...

Calvinlo Ching, Big big thanks!

今朝我試過穿涼鞋跑, 個底唔厚, 我把後面腳腕位扣緊, 前面鬆少少, 等d腳趾自由d, 都幾舒服.  真係可以用到我所想用的方法, 細步d和密d腳.

長遠計, 會考慮買五指鞋, 方便d.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

除左5 fingers, nike free , 仲有其他"minimal shoe"最近都成為話題~

"born to run"入面作者提及自己上網搵舊款鞋買,原則都係底薄,low heel lift, 輕,冇arch support,令人較易適應所謂較自然既跑法.

其實有好多選擇,由草鞋到racing flat都有.亦在其他網上見parkour/ free running愛好者會著5趾鞋甚至極似白飯魚既國產功夫鞋~ 各適其式.

Runners world 近期專文介紹. 全文好長.可讀last兩頁參考 (Web site 內有video review 左幾款 )
    http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-240-400--13691-8-1X2X3X4X5X6X7X8-9,00.html

以下link較簡短
    http://antonkrupicka.blogspot.com/2007/10/minimalist-footwear.html

http://chirunning.com/blogs/danny/2010/02/07/chirunning-recommendations-for-minimal-shoes/

升級   0%

開心

小弟前日1300時左右, 見到有位外籍男子著對"灰色"跑"龍和道"...

升級   64.21%

該用戶從未簽到

我覺得跑姿同速度都有改善, 但係一定要着襪!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-10-27 02:50 發表
    除左5 fingers, nike free , 仲有其他"minimal shoe"最近都成為話題~

"born to run"入面作者提及自己上網搵舊款鞋買,原則都係底薄,low heel lift, 輕,冇arch support,令人較易適應所謂較自然既跑法.

其實有好多 ...

WalkBreaks兄:
    你介紹之後,多左留意minimal shoe
    同埋d review又多左說跑鞋既前掌位及後根位厚度
    想請教既係:係咪鞋底越平,即是前掌位及後根位的差別越少越好?
    咁又點解呢?等個人冇咁前傾?

升級   74.6%

奮鬥

五指之間d物料會唔會好快磨穿???

升級   74.6%

奮鬥

升級   18.95%

該用戶從未簽到

哈哈...我前日著左對五指鞋跑學界大棠越野跑,男丙...
    感覺唔錯,但係最衰跑跑下胃病+橫格膜痛...
    搞到我只係55名
    不過收視率爆燈,勁多人望住我對鞋

升級   17.67%

該用戶從未簽到

回復 174# 的帖子

一來避免腳跟先落地. 二來跑法上減輕左腳跟所受衝擊,heel位唔需要厚度卸力,厚反而係負擔. 薄反而可以增加敏感度.
    之前post其中一個link既作者, anton krupicka, 佢會自己削薄鞋heel 位.
    不過,如果係跑馬拉松,or半馬,鞋踭有一定厚度始終有保護作用. "born to run"入面提到既或者推行minimal shoe既跑者都係跑好長距離,甚至ultra, 速度可能想對係低.