香港長跑網  - 長跑長友

樓主: P5C27
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   95.6%

該用戶從未簽到

THANKS CHING!!

下個月諗下先~

升級   40.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-18 12:05 發表 尋日去旺角試左對五趾鞋, 感覺真係同無著一樣, 只係多左塊布同膠底保護對腳, 感覺好好!!好想買呀, 但成 $1050 , 又無乜色揀同時間有位ching 就試左仲買埋, 聽佢講野佢都係買黎跑步用, 佢就好啦

你講緊我囉, 7:30左緊係旺角overlander, hehe

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-6-22 21:32 發表

你講緊我囉, 7:30左緊係旺角overlander, hehe

user report~~~~~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-24 23:41 發表

user report~~~~~~

user report~~~~~~ X2

我地三個真有緣

升級   40.53%

該用戶從未簽到

好正囉, 開頭都驚會唔會腳板底好痛, 原來真係有D......行路會有D痛, 跑就完全唔痛,hehe..同埋好明顯跑起來對腳會鬆好多, 速度一定快左. 有d人話開頭著左跑2K, 比目魚肌會好痛, 我又唔覺囉. 第一次落地5K都正常, 感覺良好, 其他d跑鞋有排唔使見我.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-6-26 09:20 發表
好正囉, 開頭都驚會唔會腳板底好痛, 原來真係有D......行路會有D痛, 跑就完全唔痛,hehe..同埋好明顯跑起來對腳會鬆好多, 速度一定快左. 有d人話開頭著左跑2K, 比目魚肌會好痛, 我又唔覺囉. 第一次落地 ...

CHING 你覺得個底耐唔耐磨? 我見佢個底其實坑紋唔深, 會唔會好快玩完?

升級   40.53%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-26 09:37 發表 CHING 你覺得個底耐唔耐磨? 我見佢個底其實坑紋唔深, 會唔會好快玩完?

我估冇三五七年都唔會玩完.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-6-26 09:20 發表
好正囉, 開頭都驚會唔會腳板底好痛, 原來真係有D......行路會有D痛, 跑就完全唔痛,hehe..同埋好明顯跑起來對腳會鬆好多, 速度一定快左. 有d人話開頭著左跑2K, 比目魚肌會好痛, 我又唔覺囉. 第一次落地 ...

ching, had u try nike free? if yes, can tell more for compare of both ok ma?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-28 23:20 發表

ching, had u try nike free? if yes, can tell more for compare of both ok ma?

我買左對nike free 3.0, 試落的確唔錯, 跑左唔係好多次, 我再跑多兩次先再寫個report 出黎,
不過著左一次跑左 8k 感覺唔錯, 真係同其他鞋有分別, 個底好薄好輕

升級   11.58%

該用戶從未簽到

其實用五趾鞋係咪要改變一向的腳

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 stevenieong 於 2010-7-6 09:53 發表
其實用五趾鞋係咪要改變一向的腳

曾看過段video clip影一班人著fivefinger跑.大部份都係前/中掌落地,都有heel strike的,但腳落地位置都不會太前. 看過些barefoot running 網頁training tips,建議本身是heel strike的開始赤腳跑時要由短程開始...亦提及如果由heel轉mid-foot,太急係好易拉傷亞基里斯腱 (我試過~)

前晚,第一次唔著鞋跑步.斷斷續續跑左~2.5k...在運動埸跑,赤腳都唔太辛苦.不過沖涼洗腳較花時間...感覺良好

升級   40.53%

該用戶從未簽到

自從買左五指鞋, 兩個幾星期, 平均一星期跑6次, 平均每次7-8k, 感覺良好.搵到少少barefoot running的研究, 如有興趣可以參考下
http://www.sportsci.org/jour/0103/mw.pdf

升級   40.53%

該用戶從未簽到

差唔多睇完本"天生就會跑""Born to run" , 極力推薦比成日跑傷腳又心思思想試吓barefoot running的朋友們, maybe 會有D啟發

升級   11.58%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 calvinlo 於 2010-7-7 22:48 發表
差唔多睇完本"天生就會跑""Born to run" , 極力推薦比成日跑傷腳又心思思想試

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stevenieong 於 2010-7-8 09:34 發表
[quote]原帖由 calvinlo 於 2010-7-7 22:48 發表

登錄/註冊後可看大圖

差唔多睇完本"天生就會跑""Born to run" , 極力推薦比成日跑傷腳又心思思想試

Me too !!

升級   11.58%

該用戶從未簽到

唔知點解俾管理人員刪剪哂d帖, 搞到好似詞不達意咁, 有關人員可否pm下小弟, 等我知有乜字眼或措詞唔用得...is ok??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stevenieong 於 2010-7-8 15:51 發表
唔知點解俾管理人員刪剪哂d帖, 搞到好似詞不達意咁, 有關人員可否pm下小弟, 等我知有乜字眼或措詞唔用得...is ok??

師兄可能打得太多俗話字(所謂香港常用字) ,試下用同音字或者斯文d既字囉。俗話字好多時出唔到的,果個字之後既字會無哂!
我地好尊重自由發表的,如果不是賣廣告或粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,我地係唔會刪剪閣下的帖的。

升級   11.58%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-7-8 18:22 發表

師兄可能打得太多俗話字(所謂香港常用字) ,試下用同音字或者斯文d既字囉。俗話字好多時出唔到的,果個字之後既字會無哂!
我地好尊重自由發表的,如果不是賣廣告或粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論 ...

謝師兄解答, 如此小弟釋懷了, 日後要再用文雅一些的措詞.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stevenieong 於 2010-7-8 09:34 發表

登錄/註冊後可看大圖

對跑步哲學書 d 師兄應該相當感興趣《天生就會跑》, 書穿插許多當代最擅長跑步者的傳奇故事,以及過去人類在跑步運動上的種種突破,向讀者證明了一點:我們天生就是適合跑步的生物,我們是地球上最有耐力的跑者! But 一直吸引我興趣的並非跑步的秘訣,而是跑者的人格特質及對跑步抱持的信念,那不只是適用在跑步,更是一種人生哲學及對生活應有的態度。透過慢跑、流汗,以及大口的呼吸,可以清醒頭腦、淨化繁雜的惱人瑣事, 所謂的「為了獲得空白而跑」,引用村上春樹的《關於跑步,我說的其實是…》裡的一段話,「我一面跑,只是跑著。原則上是在空白中跑著。反過來說,或許是為了獲得空白而跑的。在那樣的空白中,每每也會自然潛進一些思緒,這是當然的。因為人的心中是不可能存在真正空白的。」

登錄/註冊後可看大圖

By matt_demon at 2010-07-09