香港長跑網  - 長跑長友

樓主: P5C27
打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   100%

該用戶從未簽到

avaliable in HK about mid of June, but vv expensive" />" />

http://www.overlander.com.hk/Product/Vibram%20Five%20fingers/Vibram-Five-Fingers.htm

升級   17.67%

該用戶從未簽到

1) 有d著開正牌既用家話fakes在質料/fittng方面都差d~ 由外底至footbed都唔同feel, 趾位偏短, 彈性弱易變形,唔舒服
2) 在淘寶上大把平名牌鞋.睇下五趾鞋賣家同時賣既其他鞋入面一d你熟既牌子(nxke/birkxnxtxxk).你一定睇到d貨既質素.抄足形狀唔難.但老翻佬追求既一定係利潤大於一切.點會咁著數又平又好. 有d分別真係睇相都見.

如果你話明知係假只求一試,唔耐用唔舒服,只著幾次,百幾蚊都係貴.
如果,生產商話防臭可機洗又有乜乜物物功能, 而網上對正版既評價咁好冇投訴,仲咁多人買完再買,咁, us$80-100我都會話, 合理唔算搶.可以一試.
"三四舊水買對特價鞋粗著"好常見... 加多三四舊支持一個idea,再加埋可以捱到一定里數,唔貴. 本來就唔係必需品.

唔係想得罪人... 但相信,如果個個都話老翻冇問題, 真係會搞彎晒d創意工業.

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

我發現左小小野, 淘寶賣既五指鞋鞋底個vxxxxxxxxxx大底圖案永遠係自色
    http://www.overlander.com.hk/Pro ... am-Five-Fingers.htm

哩個網入面果的圖案黃色有唔同

升級   20.85%

開心

300以上果的好似係堅野

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-6-15 03:01 發表
    1) 有d著開正牌既用家話fakes在質料/fittng方面都差d~ 由外底至footbed都唔同feel, 趾位偏短, 彈性弱易變形,唔舒服
    2) 在淘寶上大把平名牌鞋.睇下五趾鞋賣家同時賣既其他鞋入面一d你熟既牌子(nxke/birkxnxtxxk).你一 ...

CHING 係咪知香港邊度有得賣, 可否pm 個地址俾我, thanks~~

此終呢d 係新野(對我黎講) 試左先再諗~

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://www.rei.com/product/798241

kito ching,
    我都係望緊網上
    呢個款ivrunner ching 提及,連運費好似~us$130, 好貴....kso好似~$110 (好似斷左碼)

我都係等下先...
    都係見ching講至知旺角overlxxder有實物

我真係唔急. 上年買左對reebok taikan(體幹)同一對nike free到而家都未著黎跑 (both are bought from big sale or outlet) 實情我都對呢d所謂新concept野係好有興趣.
    仲差d買埋nb 既mid foot model.

其實買taikan/free之前已改成mid foot, 所以都係貪得意買左. fivefinger我都會check住.如果有discount再諗.

i  belive it can help to train some rarely used muscle of our feet.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-6-15 20:50 發表
    http://www.rei.com/product/798241

kito ching,
    我都係望緊網上
    呢個款ivrunner ching 提及,連運費好似~us$130, 好貴....kso好似~$110 (好似斷左碼)

我都係等下先...
    都係見ching講至知旺角overlxxder有實 ...

ching,

can tell me what is "mid foot model" ar??  many thz!

升級   17.67%

該用戶從未簽到

http://www.newbalance.com/performance/running/chirunning/

that is new balance 800. I ve seen  some outlets in hk sell them at HK$2XX. 不過睇落覺得麻麻地冇買. 仲有對都係8字頭料靚d 貴d for racing既.好似見過300幾

升級   95.6%

該用戶從未簽到

尋日去旺角試左對五趾鞋, 感覺真係同無著一樣, 只係多左塊布同膠底保護對腳, 感覺好好!!
    好想買呀, 但成 $1050 , 又無乜色揀

同時間有位ching 就試左仲買埋, 聽佢講野佢都係買黎跑步用, 佢就好啦

升級   20.85%

開心

原帖由 kito807 於 2010-6-18 12:05 發表
    尋日去旺角試左對五趾鞋, 感覺真係同無著一樣, 只係多左塊布同膠底保護對腳, 感覺好好!!

同時間有位ching 就試左仲買埋, 聽佢講野佢都係買黎跑步用, 佢就好啦

唔知對鞋跑倒幾多k

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-6-18 12:51 發表

唔知對鞋跑倒幾多k

我問個sales 噤唔噤著, 佢話個底隻料係飛機車呔隻料, 可以著好耐wo

真係信不信由你, 成千蚊

但我估我最終一日都係會抵受唔住買左佢.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-18 13:30 發表

我問個sales 噤唔噤著, 佢話個底隻料係飛機車呔隻料, 可以著好耐wo

真係信不信由你, 成千蚊

但我估我最終一日都係會抵受唔住買左佢.......

成千蚊真係唔會捨得...

升級   20.85%

開心

原帖由 econecon 於 2010-6-18 13:34 發表

成千蚊真係唔會捨得...

成千蚊我會買老虎

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-18 12:05 發表

ching, 你糸咪咩住個花花gegory側袋....而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

升級   4.4%

該用戶從未簽到

Gegory/_\ ching好有米/_\

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-18 23:13 發表

ching, 你糸咪咩住個花花gegory側袋....而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

係WO, 我咩住個花花GEGORY 側袋
    你就係買左對鞋0個位4眼哥哥?

升級   100%

該用戶從未簽到

>而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

唔好意思,路過8一下.
    "佢好勁架",係指sales定4眼仔?睇左好耐都諗唔通

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-19 21:30 發表
    >而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

唔好意思,路過8一下.
    "佢好勁架",係指sales定4眼仔?睇左好耐都諗唔通

我理解係

嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

升級   100%

該用戶從未簽到

我o個時糸係你地斜對面同女朋友體緊架上5趾鞋....我咩住個舊款Ospray嘅籃色Stratos 18....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-6-19 21:51 發表

我理解係

嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

yes ar! thz kit ching...下次打字留多個spacing sin~~
    (如果你决定買鞋時pm我吖...我有overlander VIP card...應該可以平DD )