香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

CTSE 報到區

升級   19.47%

該用戶從未簽到

無限時 - 我只係nonstop跑上坡練心肺, 睇o下自己可以捱幾耐, 點知最多連續只係跑30分鐘, 跟住太辛苦所以要停一停再跑過.
辛苦還辛苦, 但之後用平常速度跑平地就輕鬆很多.
希望藉此可提升自己 ...

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-4 21:54 發表
忌廉ctse, 26/7尋花問柳o岩晒妳喎, 得唔得閒去呀 ?

26/7尋花問柳 ... 有o的唔明 ...

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-4 21:26 發表

忌廉ctse好勁啊hkjhk" /> !
有公司贊助出國比賽,重要全碼!
女跑手想找伴一起跑步已經唔容易,
朋友會認為跑步太辛苦,自掏苦吃,
高處不聲寒,想找個伴陪妳更難,
希望妳在此找到啦!

I am not good at all, just thought I dont want to miss the opportunity - I am kind of worried cos full marathon is going to be harsh on me.  Will let you know how much time I need after finishing the run.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 忌廉 於 2008-7-4 23:30 發表

NC師姐指726新界東約跑.
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1371&extra=page%3D1

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Hello 忌廉ctse, 小弟阿ram
    歡迎參加726尋花問柳......梅子林:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1371&highlight=

升級   0%

該用戶從未簽到

sorry sorry, 26/7 - 馬鞍山 - 梅子林 (來回) 個道有條長命斜, o岩妳練斜路

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-4 23:41 發表
    Hello 忌廉ctse, 小弟阿ram
    歡迎參加726尋花問柳......梅子林:
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=1371&highlight=

唔該哂 - 7月25日我出o左差, 要miss啦...
    各位ctse會去嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩, 忌廉ctse, 妳張相好靚喎, 揾左好耐le

要返工 , 下次啦!! 咁11/7晚 跑屯門呢?? 11km

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

No!
    小妹屬於BB班,無能為力,
    行上去都可以,跑上長命斜會死人

升級   0%

該用戶從未簽到

可能跑完斜路之後, 對大腿肌肉有幫助, 跑番平路會'習習'聲咁去 一日千里

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-5 00:00 發表
    嘩, 忌廉ctse, 妳張相好靚喎, 揾左好耐le

要返工 , 下次啦!! 咁11/7晚 跑屯門呢?? 11km

哈哈多謝-我真人是100%同張相相反, 所以咪用呢張相幻想吓  

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-7-5 00:01 發表
    No!
    小妹屬於BB班,無能為力,
    行上去都可以,跑上長命斜會死人

我對斜路愛恨交集 - 愛的是跑後的滿足感, 恨的是...不用多說, 跑到想o區.

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-5 00:08 發表
    可能跑完斜路之後, 對大腿肌肉有幫助, 跑番平路會'習習'聲咁去 一日千里

希望係啦! 初初試小斜先, 真的對鍛鍊耐力有幫助.
    明天又要番公司做奴隸, 聽日再傾!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 忌廉 於 2008-7-5 00:15 發表

我對斜路愛恨交集 - 愛的是跑後的滿足感, 恨的是...不用多說, 跑到想o區.

大家咁話啦!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 忌廉 於 4/7/2008 23:26 發表

無限時 - 我只係nonstop跑上坡練心肺, 睇o下自己可以捱幾耐, 點知最多連續只係跑30分鐘, 跟住太辛苦所以要停一停再跑過.
    辛苦還辛苦, 但之後用平常速度跑平地就輕鬆很多.
    希望藉此可提升自己 ...

無限時去走一個全馬,只要keep到1小時10K,包你sub4:30完成。練多啲耐力,慢慢加距離,一定可以完成。努力呀。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 忌廉 於 2008-7-4 03:10 發表
    公司今年sponsor我十月去chicago跑42km - 死得!  各位ctse有沒有全馬經驗? 以我e家o既能力 - 我估最後要爬番終點呀 .....

歡迎cream師姐,

嘩! 比得公司sponsor得出國比賽仲叫自己係慢跑手, 師姐真識講笑! 小弟本來今年打算玩芝加哥. 但舊年主辦單位攪到一鑊泡, 因太熱關係又唔夠水供給比跑手, 大會中途cancelled賽事. 但很多跑手不知情照跑而引至一人死亡和302人集體中暑入院. 希望今年大會攪好D啦! 小弟打算2009年會sign up.  It is on my "must do" list呀!

http://www.youtube.com/watch?v=OCRyQBCz5eg&feature=related&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Y5T2DTuBXJQ&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=qbZTI7Cw0rM&feature=related

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-7-5 12:51 發表

無限時去走一個全馬,只要keep到1小時10K,包你sub4:30完成。練多啲耐力,慢慢加距離,一定可以完成。努力呀。

而家我要57mins跑完10km, 但好肯定我跑完30km之後一定keep唔到呢個速度!  有什麼辨法去練多啲耐力? 比賽10月12日舉行, 得番3個幾月去鍊...ching跑全馬要幾耐?

升級   19.47%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-5 14:03 發表

歡迎cream師姐,

嘩! 比得公司sponsor得出國比賽仲叫自己係慢跑手, 師姐真識講笑! 小弟本來今年打算玩芝加哥. 但舊年主辦單位攪到一鑊泡, 因太熱關係又唔夠水供給比跑手, 大會中途cancelled賽事. 但很多跑手不知 ...

ching您好勁呀!!honolulu個全馬好出名的 ... 您要幾耐跑完全馬呀?

我而家得番3個幾月練全馬, 最多都係跑過22km, 點樣練先可提升自己的耐力? 我但求可於4.5小時內完成就好開心o刺...
    上年的chicago全馬我都有同事去跑 - 佢地都話好熱, 希望今年有改善啦!
    ching請多多指教!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 忌廉 於 5/7/2008 15:32 發表

ching您好勁呀!!honolulu個全馬好出名的 ... 您要幾耐跑完全馬呀?

我而家得番3個幾月練全馬, 最多都係跑過22km, 點樣練先可提升自己的耐力? 我但求可於4.5小時內完成就好開心o刺...
    上年的chicago全馬我都有 ...

練多幾轉35-36K啦。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 忌廉 於 2008-7-4 23:32 發表
    ching您好勁呀!!honolulu個全馬好出名的 ... 您要幾耐跑完全馬呀? 我而家得番3個幾月練全馬, 最多都係跑過22km, 點樣練先可提升自己的耐力? 我但求可於4.5小時內完成就好開心o刺...
    上年的chicago全馬我都有同事去跑 - 佢地都話好熱, 希望今年有改善啦!

Hello 忌廉師姐,

I am not "勁", just a slow marathon junkie and addict. You are right, Honolulu is always a blast (Top 10 marathons in the world).  I did it last year too with a miserable time due to injury and 落狗屎.  Out of the 25,000 marathon runners, 17,000 of them were from Japan.  It was almost like runing in Japan.  

As for running out of time training for Chicago.  Most training plans call for 18 weeks anyways and you still have 13 weeks left.  You mentioned your longest run was 22km (13 miles), not bad at all.  You need to increase your mileage every week from now on all the way to 20 miles (34km ~ sorry I am not into metric measurements) and of course one LSD every week.  I myself have never done LSD over 20 miles, the last 6.2 miles is always a challenge for me during the marathon.  If this is going to be your first marathon, I would suggest you concentrate on the endurance and distance instead of time, I think it is just way too many things to concentrate for beginner marathoner.  

BTW, why Chicago?  You should try Honolulu.  I like it and plan to do it every year.