香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kenneth
打印 上一主題 下一主題

沙田歡樂跑慶2008年北京奧運會及馬術比賽(比賽日期9月14日)

關閉 [複製鏈接]

升級   81%

該用戶從未簽到

非常高興見到咁多位CHING,一早知道天氣不尋常咁熱,對造好時間已經唔樂觀,一早熱好身就同其他跑友吹下水等起步。由於今日起步時見高手唔多,所以特別試下前段去盡,盡早走甩而後段留力等人追上黎先再走過…

頭2KM應該KEEP住3:30/km,去到第3km就放慢少少到3:40,去到u-turn 14:30,我都覺得好快,不過就將第三名放離左100m度…而我隊友就已經影都無,半分鐘有多…u-turn後只能夠keep住3:50…一路都不停望後面,以為後面追唔到自己…所以淨番2km o既時候更加慢到3:55/km…回程差唔多慢過去程1:00,以29:56番終點…後尾 睇番成績先知同組第三名原來只係慢我4秒度…只係我睇唔到,如果俾佢追到真係自己抵死…

今次仲得到皇上御賜長跑網衣一件,當然即時換衫上台攞獎!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

長跑網兄弟們上晒鏡!hahaha!
thanks tsw01兄

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-9-15 14:39 發表
長跑網兄弟們上晒鏡!hahaha!
thanks tsw01兄

tsw01兄出品, 必屬佳品!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-9-16 08:59 發表

米拿兄很強﹗多謝米拿兄把長跑網跑衣帶到奬台上﹗" />hjk" />

米拿兄

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-16 09:04 發表
米拿兄

x2

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   11.35%

該用戶從未簽到

恭喜咁多位
我就一如賽前預測,pw成功
皇上,咁搞法,我實拖累長跑網半馬大軍,你睇下駛唔駛換人啦。
真係不知所謂,我真係要好好反省下。

升級   0%

該用戶從未簽到

米拿兄

一個字"堅"

恭喜恭喜

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 yungwai 於 2008-9-16 13:29 發表
    恭喜咁多位
    我就一如賽前預測,pw成功
    皇上,咁搞法,我實拖累長跑網半馬大軍,你睇下駛唔駛換人啦。
    真係不知所謂,我真係要好好反省下。
    yungwai 兄﹕
    你星期日嚟唔嚟練吓?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回皇上,微臣本周日已約好百里毅行練習,不能來操,臣謹致歉。

其實我最難過係,前日跑出運動場無耐我已經重覆問自己:「咁辛苦做咩?不如返轉頭算啦」
    跑到後尾完全無唸住加速,剩係唸住完成就算。入到運動場俾10個人過。

近期練習都有近似情況,睇到大家咁好興致我都唔想講,但我真係覺得自己無以前咁enjoy跑步。以前跑得幾慢都唸住要衝返黎,依家無晒呢種感覺 真難受........

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

以前跑得幾慢都唸住要衝返黎,依家無晒呢種感覺 真難受........

U have to booast up ur fighting spirit lah.  I overtook about 10+ runners in the final Km.

http://www.xanga.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-9-16 18:19 發表

其實我最難過係,前日跑出運動場無耐我已經重覆問自己:「咁辛苦做咩?不如返轉頭算啦」
    跑到後尾完全無唸住加速,剩係唸住完成就算。入到運動場俾1 ...

偉兄,咁快就唔想跑?還記得第一次認識你是430屯荃跑練,當晚我都沒有把握能跑足全程(第一次跑咁長路程),全靠閤下在我前面引路先能夠順利跑入屯門,未夠半年你的毅力就咁快冇晒,唔會掛?加油啦!年青人不要咁快放棄呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-9-16 18:19 發表

跑到後尾完全無唸住加速,剩係唸住完成就算。入到運動場俾1 ...

可能閣下只係心理上有少少厭跑…當日常操練過度重覆一個pattern 就會有機會有咁o既情況出現,建議如果之前太多長課o既可以改跑短少少o既tempo run,等個身體感覺到有變化,心理同生理都唔會太厭…

如之前跑太多interval或者太過著重時間的話就反而試下唔戴錶跑,唔使成日望錶搞到自己好大壓力…甚至做下其他運動,唔好跑,餓下自己一排都可以一試…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-9-16 11:20 發表
    恭喜..米拿兄攞獎, 你同你隊友真係好強,見你地回程非常輕鬆....
    恭喜曬噤多位網友pb 成功...

係當日無乜高手先有機會偷雞o者…我隊友就真係輕鬆喇…同我跑左1.5km我頂唔順叫佢走佢先慢慢加…

話晒佢都係全馬跑到under 2:40…呢個只可以當係一課夏天訓練…

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

暫時專心練行山,游水,踏單車,減少跑步,遲早你會身癢,心思思又想跑.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-9-16 02:19 發表

其實我最難過係,前日跑出運動場無耐我已經重覆問自己:「咁辛苦做咩?不如返轉頭算啦
    跑到後尾完全無唸住加速,剩係唸住完成就算。入到運動場俾10個人過。

近期練習都有近似情況,睇到大家咁好興致我都唔想講,但我真係覺得自己無以前咁enjoy跑步。以前跑得幾慢都唸住要衝返黎,依家無晒呢種感覺 真難受........

Hi yungwai兄,

Please don't give up so easily.  I suggest you should take you mind away from running for now and enjoy other activities that you like, then come back in a month or so.  I went through the same feeling that you have when I trained for my first marathon back in 1991.  All my runnings were done in sub 20C temperature in Canada.  It was so cold that I kept saying the same thing you said to myself.  Looking back, I am glad that I didn't give up.  See, I am still running even not as fast as I used to be.