香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

超級簡單的跑步減肥法

升級   2.11%

該用戶從未簽到

>一般來說,想要消耗1公斤脂肪,需要跑10公裏左右的路程。

跑完10公裏即磅可能會輕左1公斤
但係大部分係水份囉.....

要減1公斤脂肪,計我話要跑50公里
一星期跑6次,每次8000米
有機會減到1至2公斤

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 catalyst 於 2008-10-7 19:27 發表
>一般來說,想要消耗1公斤脂肪,需要跑10公裏左右的路程。

跑完10公裏即磅可能會輕左1公斤
但係大部分係水份囉.....

要減1公斤脂肪,計我話要跑50公里
一星期跑6次,每次8000米
有機會減到1至2公斤

catalyst ching/ctse, 歡迎歡迎

其實只要keep住每星期跑3-4次, 每次30mins以上, 再加上控制飲食, 一定會減到的

升級   92.85%

該用戶從未簽到

You lose roughly 100 calories of every mile you run.  I lost over 2,800 calories and 6 lbs last Saturday.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-8 09:16 發表

catalyst ching/ctse,
你./妳入得來長跑網就搵對地方了, 長跑網絕對係減肥的calalyst, 每位ching/ctse既往績絕對可以成為你/妳減肥的catalyst,  泥度個個減開唔會幾磅咁少, 個個以十磅來計數架! 咁仲唔係catalyst ...

跟住每次見d朋友,他們會說”你又瘦o左呀?”

升級   2.11%

該用戶從未簽到

减1公斤需要多久

少吃7700卡路里,每日平均少吃550卡路里
按平均值来说,只要少吃7700卡路里,就能减1公斤的体重。若用两周的时间计算,在14天内要少掉7700卡路里,平均每天要少吃550卡路里。再用每日要摄取的热量1700卡路里减掉550卡路里,表示每天只要吃1150卡路里持续14天,就可顺利减重1公斤!若再搭配运动加速热量消耗,减重的时程就可以缩短!每天最好还是要摄取到1200卡路里,这样才不至於导致新陈代谢减缓让消耗的热量减低。

跑步1小時才消耗400~500卡路里

我1小時跑7~8公里,所以我不信跑10公里可消耗1公斤脂肪

咁易1個月減到30kg啦.......日日跑10公里

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-7 20:38 發表

catalyst ching/ctse, 歡迎歡迎

其實只要keep住每星期跑3-4次, 每次30mins以上, 再加上控制飲食, 一定會減到的

當然,我就是過來人

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-12 20:18 發表
大衛兄, 睇返你既舊POST, 領會到你既忠告! 小弟之前食左一個星期GLOUCOSAMINE已經停左喇!

fung hing  ~

Smart! glad to hear that.  You can take it once every blue moon or just flush the pills down the toilet.  Remember the one that I recommended to you (in your PM), try to see if you can find it in HK.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

瘋 c-hing, 你 post 嘅艷照真係有推動力

升級   77.37%

該用戶從未簽到

我o既經驗係......一星期跑六日,每日跑一次,每次跑一小時(大約跑7-10k).

如是者,一星期輕左兩磅(大概係1kg).

不過開頭一個月係咁......後尾減左10磅左右,開始出現停頓期,體重無升又無跌.(停頓期因人而異,有d人o既停頓期可能係幾個月)

我就捱左一個月左右,跟住又開始跌返,不過跌得好慢,大概一至兩星期先減得一磅.

不幸地,小弟早排受傷患困擾,停左成個月無跑,無做任何運動,結果依家又升返三磅........

升級   26.6%

該用戶從未簽到

I WILL TRY LA

升級   61.58%

該用戶從未簽到

how come i dont lose any weight running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 xue 於 2008-11-29 12:55 發表
how come i dont lose any weight running

呢個係要視乎 ctse 跑得幾密, 跑得幾耐, 跑得幾長, 跑得幾辛苦 (即係 heart rate 去唔去到 training zone), 食幾多..訓幾多... 天生體質.. 好多好多去決定....

唔好因為weight loss 少而放棄跑步丫....
(我係愈跑就愈重.... ..因為跑完慰勞自己就食番餐勁....)

升級   50%

該用戶從未簽到

我啱啱開始跑,已經一個星期.
好想知如果心率高過應有範圍會點樣?
我無心率錶, 但自覺已經超出範圍...因為實在太快啦.

我係咁樣跑嘅:
經過10 mins 快步走warp up, 正式進入跑(斜度1.0; 步速8.0) 到咗第10 至 15 mins, 個心跳得最快, 
通常我會慢返落嚟 5 mins 呌呌
之後跑返20 mins(斜度1.0; 步速7.5) ,應該就去返應有範圍,因為仲有力跑.

我係想做到weight reduce同時fat reduce, 
但唔想要田雞腿.

咁樣跑法,係咪OK?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

各位師兄師姊好...我今晚目標已經達成...
跑步機...60mins...9.6KM/HRS...消耗o左710卡...
平均一星期跑4次...3次機...(每次平均消耗500卡)...
1次跑運動場...每星期加1個圈...現時係20個...
但係我呢兩個星期體重完全沒有減過... 奇怪...
不過我會堅持下去~~

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2008-9-14 16:19 發表
大衛兄,
小弟依家開始食隻AG GLUCOSAMINE (SODIUM FREE)每日食兩粒, 一粒750mg. 請問呢隻葡萄糖胺會唔會令人肥返, 係唔係要介口唔好食咁多其它有含糖的食物如水果? 肥返的話咪令我前功盡作癈! " />" />" />" />
今天比賽 ...

Ching, 質素高的葡萄糖胺補充劑對人關節有極大幫助及不會致肥, 但如果質素欠佳, 不如不吃, 浪費$, 所以一定要選最好, 有信譽

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 消腩號 於 2009-3-30 22:42 發表
    各位師兄師姊好...我今晚目標已經達成...
    跑步機...60mins...9.6KM/HRS...消耗o左710卡...
    平均一星期跑4次...3次機...(每次平均消耗500卡)...
    1次跑運動場...每星期加1個圈...現時係20個...
    但係我呢兩個星期體 ...

一星期跑四次, 唔錯啊! 俾心機堅持運動+飲食節制, 恆心就事成!
    你的脂肪肥肉也不是三幾個星期形成, 俾時間身體慢慢適應, 跑步減肥一定得架!
    加油啊! 繼續努力!

升級   100%

該用戶從未簽到