香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝Alex兄鼓勵,而家要完成全馬我都有信心既,但係可唔可以係目標時間3:45內我都未敢講,都要睇吓來緊練習既進度。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

上周總結 12-18/10 (里數:67K)
星期日 星期一 星期二星期三 星期四 星期五 星期六
比賽(樂華盃1/4馬) Recovery Run 6K 上斜訓練+Easy Run 共15K 休息 Easy Run 6K 休息 長跑網 鐵三角長課 30K

10月份累積里數:131K

本周計劃 19-25/10
星期日 星期一 星期二 星期三 星期四 星期五星期六
休息 Recovery Run 6KTempo Run 12K 休息 梅子林上斜訓練 (3 Times) Recovery Run 6K Cross Training (Badminton)

升級   30.33%

該用戶從未簽到

,,,,,,,

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-19 23:54 發表

爭d唔記得恭喜大圍兄完成個30+K長課添
恭喜大圍兄~
努力走好每一步, 創好成績~ 加油~

多謝多謝!我都差d唔記得恭喜Sonia ctse妳。

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

大圍兄:

你真係練得好勁!相信全馬3小時45分的目標應該可以完成,反而小弟越來越望塵莫及了,睇怕明年的全馬都... ,真係要好好利用餘下的3個月時間!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

10.20 城門河畔 Recovery Jog 6K
    之前夜晚都係跑完先食飯,今晚試吓食完飯隔個半鐘先落街跑,係樓下公園做完熱身就開始慢jog去到城門河瀝源橋折返,全程約 6K用咗45'10,跑完d筋好似係鬆咗好多但係都仲感覺攰攰地。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

大圍兄:
    雖然未曾與你見面,但在閣下的跑步blog中得知你是對跑步十分熱心,
    藉此恭喜你順利完成30K+ 長課。我在這邊曾試過兩次跑30K以上的長課,兩次都跑到焦頭爛額,第二次只靠食pack gel堅持到最後。 看來我距離跑全馬仍有一段距離...我希望下年十月墨爾本馬拉松跑到4:00。大家繼續努力,願你能成功達標 (3:45??)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-21 13:51 發表
    大圍兄:
    雖然未曾與你見面,但在閣下的跑步blog中得知你是對跑步十分熱心,
    藉此恭喜你順利完成30K+ 長課。我在這邊曾試過兩次跑30K以上的長課,兩次都跑到焦頭爛額,第二次只靠食pack gel堅持到最後。 看來我距離跑全馬仍有一段距離...我希望下年十月墨爾本馬拉松跑到4:00。大家繼續努力,願你能成功達標 (3:45??)

米高兄:
    多謝ching既鼓勵,其實跑完上次個30K長課之後,係而家我諗我極限都係大約33K度,所以來緊幾個月要更加努力,大家一齊加油啦,我都係度預祝你明年墨爾本馬拉松能夠達成目標。

P.S. 小弟有諗過,如果明年渣打全馬能夠達標,會計劃參加一個海外馬拉松,澳洲會係小弟其中一個選擇,因為可以順道探望住在那邊多年冇見面的細佬,話唔埋到時有機會和ching一齊跑呢。

升級   0%

該用戶從未簽到

10.22 城門河獅子橋 <---> 雙橋來回 8K Tempo Run
    琴晚偷懶冇跑所以今晚無論如何都要跑返,放工返到屋企食咗兩塊面包頂肚就出發。
    先由屋企樓下慢跑約 2K去到城門河畔公園熱身,然後例牌全套拉筋之後就沿河畔跑向雙橋,一路見到好多跑友,有d仲係熟口熟面,係差唔多到雙橋既時候迎面見到有個又係熟口熟面既女跑手經過,跑姿輕鬆優美而且步速幾快吓,我個心係度諗一陣回程唔知有冇機會追到佢呢,可能因為係呢個原因,回程既時間都冇慢到,果然好快就離遠咁望到呢個女跑手,兩個人既距離一步一步拉近,跟住仲係天橋轉落海鮮舫斜既時候過咗佢,跟住就順勢跑返終點。
    時間:去程 20'57,回程 20'40
    飲完水休息咗一陣就慢慢咁jog返屋企樓下公園,係公園完成埋最後指定動作就去食飯。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 292# 的帖子

哦! 追女仔

升級   11.35%

該用戶從未簽到

大圍兄,你咁練法3'45一定無問題,但要小心身體,免受傷患呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-23 05:23 發表
    哦! 追女仔

有目標跑起上來冇咁悶o麻,ching都試吓啦,幾有效o架,嘻嘻!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-23 10:16 發表

有目標跑起上來冇咁悶o麻,ching都試吓啦,幾有效o架,嘻嘻!

ctse都要試呢 萬試萭靈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-23 12:08 發表

ctse都要試呢 萬試萭靈

nc姐好似有d經驗,係咪ctse練跑都會搵d型仔跑手來追吓?

升級   0%

該用戶從未簽到

大家咁話啦, 通常都追唔到, 所以先要練跑快d

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-21 14:16 發表

P.S. 小弟有諗過,如果明年渣打全馬能夠達標,會計劃參加一個海外馬拉松,澳洲會係小弟其中一個選擇,因為可以順道探望住在那邊多年冇見面的細佬,話唔埋到時有機會和ching一齊跑呢。

ching 若過來玩,就算唔同城市我都會盡量過來參與 ~
    藉此提供相關資料,希望幫助到ching選擇   

澳洲的大馬拉松賽事有:4月份的坎培拉、7月份的Gold Coast、Perth,8月份有Adeleine(南澳,但規劃較小)、9月份的Sydney和10月份的Melbourne。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-10-23 21:41 發表

ching 若過來玩,就算唔同城市我都會盡量過來參與 ~
    藉此提供相關資料,希望幫助到ching選擇   

澳洲的大馬拉松賽事有:4月份的坎培拉、7月份的Gold Coast、Perth,8月份有Adeleine(南澳,但規劃較小)、9月 ...

米高 ching 唔該使,4月份太近渣打,9,10月果段時間未必請到假,如果係咁睇來得7月份果兩個安排到。