香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   81%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-15 12:33 發表

其實我都join咗泰基,都知有呢個極速飄移,佢地7:30pm準時出發,我放工趕唔到同埋星期六多數安排長課,所以好難跟跑。
有興趣既 ching ctse 真係可以考慮join吓,梅子林真係一個幾好既練跑斜路既地方 ...

如果係咁,你咪將梅子林放埋入你個長課度咯…又可以日頭跑

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 263# 的帖子

其實我都只係跟過佢地上梅子林一次架咋,因為放工時間太趕,佢地真係sharp 7:30pm出發,我去到7:2x就真係無謂…
佢地舊年已經開始有長課,不過係去大埔來回20km…我都係跟到頭o個班16km度…

同埋跑呢d最緊要有幾個岩pacing o既自己全程逼住…咁先真係練到野

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-15 13:43 發表

好似有d路係冇行人路, 要與車同行個喎~

是, 西沙路有d位馬路很窄, 有時有大貨櫃車經過, 兩邊車都要就位

升級   0%

該用戶從未簽到

10.16 公園緩跑徑 Easy Run 6K
原定今晚係想走城門河畔 Tempo 8K,但係公園慢跑熱身既時候先發覺原來對腳仲好緊,睇來星期二果兩轉梅子林真係好甘,休息咗一日都仲未復完,但係又唔想唔跑,於是改為係公園跑10圈 Easy Run。
頭5圈(3K)時間14'59,跟住5圈時間15'28,總時間 30'27 (Average 5'05/K)

升級   100%

該用戶從未簽到

711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-16 22:29 發表
10.16 公園緩跑徑 Easy Run 6K
原定今晚係想走城門河畔 Tempo 8K,但係公園慢跑熱身既時候先發覺原來對腳仲好緊,睇來星期二果兩轉梅子林真係好甘,休息咗一日都仲未復完,但係又唔想唔跑,於是改為係公園跑1 ...

大圍兄easy run都平均5'05/k....
真係唔少野.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-10-17 10:45 發表
我就唔話你勁啦.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
昨日本想叫你休息下點留代長課跑,點知你..............

多謝7兄提點,我都好明白7兄既好意,其實我自己都之前都受過傷所以都會好小心,所以琴晚warmup既時候見唔對路都即時減操,今日再休息多1日,聽日個長課慢慢跑都應該可以跑得使既。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-17 11:20 發表

大圍兄easy run都平均5'05/k....
真係唔少野.......

stanley兄:
咁先唔好呀,證明我控制速度仲未到家啦,因為跑緊果時我係冇睇錶,跑完先知道跑快咗。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-10-17 10:53 發表
唔緊要......個日慢慢玩......玩唔哂就.......jg" />

oscar兄:
因為都係第一次練30K長課,所以我都係諗住慢慢玩,希望到時玩得使啦。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-17 12:26 發表

stanley兄:
咁先唔好呀,證明我控制速度仲未到家啦,因為跑緊果時我係冇睇錶,跑完先知道跑快咗。2586

唔睇錶跑的話....真係要"listen to your body",因為好容易越跑越快
我自己慢跑就feel下自己會唔會要用effort去跑....最好係呼吸變化唔好太大...
咁跑就最正....

當然,時間少又可以做到上面既情況....咁即係你身體真係好fit啦
如果唔係的話,咁有可能會速度課啦

升級   0%

該用戶從未簽到

10.18 長跑網新界東鐵三角30K長課
琴日係今年第一個30K既長課,目標係用6'/K平均速度跑完全程唔使行,最後都跑得完全程係時間慢咗少少。
全程約 30.2K,總時間 3'13'07
分段時間:
馬鞍山遊樂場 ---> 烏溪沙 ---> 城門河雙橋 5.8K,時間 34'00
城門河雙橋 ---> 元洲仔 7.6K,時間 44'48
元洲仔 ---> 主風小學橋位 8.3K,時間 51'50
主風小學橋位 ---> 梅子林路尾 ---> 主風小學橋位 6.4K,時間 48'39
主風小學橋位 ---> 馬鞍山遊樂場 2.1K,時間 13'50

P.S. 經過今次呢課,估計現時極限最多只可以跑到32-33K就會撞牆,不過仲有成3,4個月練,都好有信心可以完成到09年渣打個全馬賽事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 19/10/2008 13:10 發表
10.18 長跑網新界東鐵三角30K長課
琴日係今年第一個30K既長課,目標係用6'/K平均速度跑完全程唔使行,最後都跑得完全程係時間慢咗少少。
全程約 30.2K,總時間 3'13'07
分段時間:
馬鞍山遊樂場 ---> 烏溪 ...

大圉兄好強,踢開波真係有啲唔同。

升級   98%

該用戶從未簽到

原來師兄d賽程都排得幾密下噃

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-10-19 13:21 發表

大圉兄好強,踢開波真係有啲唔同。

我估都會係有d幫助既,起碼自己對腳既肌肉本身而有一定强度。啱啱呢輪經當唔夠人踢波,可以專心d練跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CRE 於 2008-10-19 13:50 發表
原來師兄d賽程都排得幾密下噃

應該係太密先啱,係因為之前唔係咁識野見到想報就報咗先,睇得多其他ching既經驗原來咁係會影響自己既練習進度,因為最終目標係明年既渣打全馬,所以有d唔係點重要既比賽會輕鬆d咁跑,就當一課快操算啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄目標全馬sub3:45嗎?你掂o架!