香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Caca
打印 上一主題 下一主題

Caca 跑步日誌

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 20# 的帖子

如果我現時加到10k,要行下跑下,未能全程都係跑,畢竟都係初哥
多謝師兄!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

哈哈,唔一定要加到10k,意思係可能唔使太介意速度,跑長一點,耐一點,練好d心肺

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

謝謝師兄,初跑來說其實點練會最好?
我自己都想加強心肺功能先
現時一星期跑3次,唔方便日子除外,
我現時只係打算每次跑都堅持跑最少5k,但見好多師兄.師姊練,會有一段路加速,一段路放鬆跑,我現時應該點配合好呢?@@

升級   37.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-3-13 12:00 發表
謝謝師兄,初跑來說其實點練會最好?
我自己都想加強心肺功能先
現時一星期跑3次,唔方便日子除外,
我現時只係打算每次跑都堅持跑最少5k,但見好多師兄.師姊練,會有一段路加速,一段路放鬆跑,我現時應該點配合好呢?@@

一點經驗分享:
一星期跑3次已經好好, 你而家跑7 min / k - 7.5 min / k.......試吓再慢D,唔好計較速度先,每次跑都堅持跑最少7k.
當你跑到7K....完成10K 只是時間問題. 每一至兩星期加少少.
當然如果發現當日狀態唔好,咪跑番5K.......no big deal. 唔好俾自己壓力.

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

謝謝師兄! 好,如無意外,明天試下先!^^
就慢d跑,試下跑7k,不過都可能要行下跑下

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-3-13 18:01 發表
謝謝師兄! 好,如無意外,明天試下先!^^
就慢d跑,試下跑7k,不過都可能要行下跑下

caca師姐:我跑步一般唔睇速度,亦都唔睇時間。
總之我一落場跑,跑到幾多就幾多...最重要唔好焗行自己
呼吸要順暢舒服,最重要是輕鬆跑!!加油!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 26# 的帖子

師姊,多謝你,我會的了

升級   73.16%

該用戶從未簽到

今晚再去跑步,不過狀態差左,唔知係咪跑前冇食野呢...
跑左半個鐘左右....
不過lee幾次跑發現個人舒服左...
之前自己好留意呼吸,刻意控制點樣呼吸,反而更快冇氣,現在只要自己舒服就得,即刻舒服左
不過小妹暫時階段,都係享受緊跑5k內既範圍中,慢慢慢慢跑,希望會有進步啦
因為好似今晚越想跑多DD,偏偏跑唔到,都係放鬆個人跑最好

升級   69.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-3-14 22:50 發表
之前自己好留意呼吸,刻意控制點樣呼吸,反而更快冇氣,現在只要自己舒服就得,即刻舒服左
不過小妹暫時階段,都係享受緊跑5k內既範圍中,慢慢慢慢跑,希望會有進步啦
因為好似今晚越想跑多DD,偏偏跑唔到,都係放鬆個人跑最好

妳終於體會到...輕鬆跑係好重要...我都唔會刻意留意呼吸,總之自己呼吸到就ok啦!繼續享受慢跑既樂趣!加油呀!我會繼續支持妳!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 Caca 於 14-3-2012 22:50 發表
    今晚再去跑步,不過狀態差左,唔知係咪跑前冇食野呢...
    跑左半個鐘左右....
    不過小妹暫時階段 ...
    Caca ctse 加油呀,慢慢會有進步架。

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

謝謝師姐支持^^
    我會繼續keep住這個心情跑,跑跑下唔覺唔覺自己跑耐左,其實仲開心

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 30# 的帖子

多謝師姊! 會繼續努力!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

今天再去跑了,因為星期六就是5k慈善跑
    輕輕鬆的跑,3.8k,跑左28分鐘

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-3-19 21:43 發表
    今天再去跑了,因為星期六就是5k慈善跑
    輕輕鬆的跑,3.8k,跑左28分鐘

星期六是什麼比賽?加油啊, enjoy!

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

第一屆腎心慈善跑5k,跑左3個月,當見識下嘛^^
    又少見有5k既比賽,一見到便即刻參加了!^^
    謝謝哦!我一定會努力!

升級   76.25%

該用戶從未簽到

原帖由 Caca 於 2012-3-20 10:15 發表
    第一屆腎心慈善跑5k,跑左3個月,當見識下嘛^^
    又少見有5k既比賽,一見到便即刻參加了!^^
    謝謝哦!我一定會努力!

唔係25號星期日嗎?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Caca, 妳好嗎, 我哋係唔係似曾相識呀?  
    妳係唔係車車呀?
    我哋好似一年前跑過青公ga wor~
    anyway 加油呀, 多d ctse 一齊傾吓計都幾好呀

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

若果回覆下一次試吓用加下角 "引用" 按一下就得ga la

升級   73.16%

該用戶從未簽到

回復 36# 的帖子

我打錯了

升級   73.16%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2012-3-20 13:06 發表
    Caca, 妳好嗎, 我哋係唔係似曾相識呀?  
    妳係唔係車車呀?
    我哋好似一年前跑過青公ga wor~
    anyway 加油呀, 多d ctse 一齊傾吓計都幾好呀" />" />

我唔係呀,我今年先加入長跑網