香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

九龍灣街跑路線請教

升級   32.3%

該用戶從未簽到

各位Ching好.小弟開跑已一個半月, 多數在九龍灣運動場跑圈.但見各Ching提及的跑街樂趣,本人想出街試跑(太約5-10k),另外本人預算試跑2013渣打10K賽想操練一下巳跑街 . 想請問有無一些好路線提供? 謝謝!
+1 1
上一篇︰有無九龍區長斜好介紹?下一篇︰2012暑期青少年田徑/長跑訓練班

升級   67%

該用戶從未簽到

九龍灣運動場, 收工既時間好多人呢!

由於運動場入面人太多, 通常我會跑出面大圈(兜一兜啟業外圍), 一圈大概1.3km, 8個圈就10k多D。圈數少D, 無咁悶, 哈哈!

http://www.runmap.net/route/1597 ... ;maptype=ts_terrain

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 55 天

嘗試下從運動場—海濱道—觀塘碼頭—麗港城公園(有水)—茶果嶺—鯉魚門運動場(有水)。量力選擇地點折返或直接鯉魚門終點(約六點幾公里)。
    http://connect.garmin.com/player/131523472

升級   32.3%

該用戶從未簽到

唔該晒各位Ching提供寶貴路線資料.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

由扎山道上飛鵝山, 沙田坳道轉斧山道回運動場, 12K
    今晚都有一班朋友一齊跑依條線

升級   32.3%

該用戶從未簽到

謝謝Ching 提供, 本人會嘗試5K開始試試體能如何先.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

你現在練
    2013 跑半馬都得了

升級   32.3%

該用戶從未簽到

多謝Ching鼓勵, 不知是本人體力上問題, 一般在運動場都是太約5K左右, 所以怕去唔到半馬. 以10K為目標先.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我都係住九龍灣, 都未試過出街跑.
    我估計應該可以沿路, 經麗晶花園, 慢慢出到九龍城, 然後應該可以土瓜灣紅磡甚至尖沙咀...... (只係理論, 聽過諗過未試過)
    如果跑山, 應該淘大嗰邊, 好似唔錯.

我下個賽季, 想跑半馬, 到時要探路試吓.

(最近哩個九龍灣或另一個九龍跑步路線, 都好正.) 謝謝 !   

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 得得地 於 2012-5-30 12:25 發表
    我都係住九龍灣, 都未試過出街跑.
    我估計應該可以沿路, 經麗晶花園, 慢慢出到九龍城, 然後應該可以土瓜灣紅磡甚至尖沙咀...... (只係理論, 聽過諗過未試過)
    如果跑山, 應該淘大嗰邊, 好似唔錯.

我下個賽季 ...
    頭段未跑過, 但行過大約路線. 九龍灣運動場=> 啟業村=> 天橋橫過觀塘道=> 沿觀塘道西行 => 太子道 => 去到九龍城隧道橫過太子道東=> (以下路線試過跑) 沿住舊機場外圍跑 (世運道, 宋皇台道) => 翔龍灣 => 一路貼外圍跑 => 漁人碼道 => 紅磡海濱長廊 => 星光大道 => 鐘樓 => 五枝旗杆 => 港威大道 => 廣東道 => 柯士甸道西 => 西九海濱長廊

升級   68.8%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

同路人,九龍灣去尖沙咀都有好幾條線,睇住地圖慢慢揀

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 bobdog0224 於 2012-5-28 23:40 發表
    小弟開跑已一個半月, 多數在九龍灣運動場跑圈.但見各Ching提及的跑街樂趣,本人想出街試跑(太約5-10k)

Ching  你好,

某程度上, 我見到哩個 post 同九龍斜路 post, 提醒咗我要跑街.
    我星期五晚試過, 九龍灣跑咗出去, 一路行一路揀路, 睇吓燈位啱唔啱而睇吓去邊.

最後, 結果去到油麻地, 一個鐘 (包燈位等車) 跑咗 8km.

其實沿途可以有些少選擇, 譬如上埋斧山鑽石山, 可以跑少少斜.
    九龍城之後, 可以揀去紅磡尖沙咀, 定係出油麻地或旺角, 甚至跑去西九龍都應該得.

下次得閒再跑吓, 應該跑多啲都唔會悶.   

不過, 哩次係單程, 搭尾班地鐵返屋企.
    我估要少少留意吓, 唔好太夜, (感覺上都好安全),
    同埋小心搭車著涼, (如果秋冬天, 我諗應該要來回程跑).
    仲有, 速度未必會快, 但係如果你想慢慢增加里數長度, (或者來回練半馬), 就應該唔錯.   

升級   32.3%

該用戶從未簽到

Hi Ching, 本人上周六,日試了由 九龍灣出發經二業區一路去到觀塘碼頭, 剛好5K(來回剛好10K), 周六,日公業區比較小車.四五點去跑比較好.

升級   10%

該用戶從未簽到

九龍灣 > 海濱道 > 官塘海濱公園 > 麗港城 > 茶果嶺道 > 油塘地鐵站 > 鯉魚門碼頭 > 原路回程來回12K左右

升級   10%

該用戶從未簽到

九龍灣 > 海濱道 > 官塘海濱公園 > 麗港城 > 茶果嶺道 > 油塘地鐵站 > 鯉魚門碼頭 >麗港城 > 官塘道 > 翠屏村 > 協和街 > 順天村 > 順安村 > 順利村 > 新清水灣道 > 彩雲村 > 彩石里 > 官塘道 > 淘大

注意:
    1. 協和街上四順為上斜路段, 体能要求較高

升級   10%

該用戶從未簽到

九龍灣 > 海濱道 > 官塘海濱公園 > 麗港城 > 茶果嶺道 > 油塘地鐵站 > 鯉魚門碼頭 > 高超道 > 碧雲道 > 藍田 > 秀茂坪道 > 四順 > 新清水灣道 > 彩雲村 > 彩石里 > 官塘道 > 淘大

注意:
    高超道 > 碧雲道 > 藍田 > 秀茂坪道一段, 路途起伏多, 体能要求較高

升級   49.47%

該用戶從未簽到

原帖由 runner.nick 於 2012-7-11 12:02 發表
    九龍灣 > 海濱道 > 官塘海濱公園 > 麗港城 > 茶果嶺道 > 油塘地鐵站 > 鯉魚門碼頭 > 高超道 > 碧雲道 > 藍田 > 秀茂坪道 > 四順 > 新清水灣道 > 彩雲村 > 彩石里 > 官塘道 > 淘大

注意:
    高超道 > 碧雲道 > 藍田  ...

我跑開條路同你好似, 不過係順時針, 下次見面可以say 個 hi
    斧山 > 彩虹 > 清水灣道 > 新清水灣道 > 順利 > 警察宿舍 > 順安 > 順天 > 寶達 > 將軍澳隧道 > 德田 > 廣田 七仔水站 > 油塘站 > 茶果嶺 > 觀塘碼頭 > 海濱道 > apm > 啟業 > 隧道過彩虹 > 斧山

新清水灣上斜一段又長又辛苦, 但少過馬路, 尚算安全, 上寶達同廣田就比較冇咁斜

升級   10%

該用戶從未簽到

原帖由 亞邊個 於 2012-7-11 14:11 發表

我跑開條路同你好似, 不過係順時針, 下次見面可以say 個 hi
    斧山 > 彩虹 > 清水灣道 > 新清水灣道 > 順利 > 警察宿舍 > 順安 > 順天 > 寶達 > 將軍澳隧道 > 德田 > 廣田 七仔水站 > 油塘站 > 茶果嶺 > 觀塘碼頭 ...
    我都有諗過順時針, 不過一開波就上清水灣道大斜, 未進入狀態, 我驚唔夠力上
    逆時針我可以多d時間跑順左先上斜

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 55 天

我住淘大,都跑過幾條路線,跑入清水灣、大拗門同飛鵝山多,最近愛跑入西貢,當藍天白雲望著海跑真的會笑住跑 ,想短:烏溪沙(89D回),長:萬宜水庫(約34k),苦:黃石碼頭(撞晒牆)。
    多謝師兄的圖,我又多幾個路線跑

升級   97%

該用戶從未簽到

我跑全马時練包過以下路線:九龍灣,海濱道,官塘碼頭,麗港城,鯉魚門道,'油塘,藍田,宝達,入宝琳路,马油塘村',然後原路返九龍灣,全程約26公里,去程多數上 斜,尤其是上宝琳路,相對回程变成落斜多',比較舒服,好處係冇狗,同埋跑唔夠喉可以响九龍灣運動場添食,試過响度跑多10公里,跟住淋吓個身先返屋企