香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

跑友技術交流 : 10月4日 (相片http://hk.myblog.yahoo.com/ltfung/gallery?fid=29)

關閉 [複製鏈接]

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-10-6 13:07 發表
I don't do speed intervals.  Speed intervals are important when training to race 5K or 10K or even 1/2 marathon.  I do VO2max intervals every other week instead.   I also do tempo and fartlek once awh ...

tempo run is good......

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-10-6 13:25 發表

lvrunner hing,
What is fartlek?

我教練對farlek有個中文名都幾好,叫做「自由變速跑」,好好玩架!我自己都好耐無玩…點玩?

以前教練會話今晚走8km farlek,條路由舊體院出發向科學園方向,過埋第一條隧道就折返…佢會指示我地一開始3條燈柱快3條燈柱慢,跟住過左馬場就會快同慢o既距離都會越黎越長…

不過跑farlek最緊要就係有一班差唔多水平o既人跑,大家互相唔好偷雞,快o既時候要快,慢o既時候唔好太慢﹙因為唔好俾自己o既心跑跌到太低先再開始﹚…如是者跑晒原訂o既距離,以前跟得好o既時候跑farlek 8km都可以跑到32:00,唔會慢得過比賽好多架,不過就辛苦好多…

不如…下次就玩farlek喇!哈哈!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-6 09:42 發表
因為如果因為一兩課interval而令到你o既日常訓練大受影響,咁不如等休季o既時候重新適應好過,總好過得不嘗失…尤其係預備全馬o既師兄們 ...

米拿 ching :
我已經報咗渣打全馬,咁而家除咗LSD外,你有冇建議可以加d咩其他training program對提升速度有幫助同時又唔會咁易跑傷既呢?謝謝!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-6 13:48 發表

米拿 ching :
我已經報咗渣打全馬,咁而家除咗LSD外,你有冇建議可以加d咩其他training program對提升速度有幫助同時又唔會咁易跑傷既呢?謝謝!2390

如果你已經有一個預算全馬比賽速度,你可以用McMillan Running Calculator 計下你應該走o既tempo pace,多走tempo 對你o既均速表現會有好好o既提升,同埋farlek都會係一個溫和版本o既interval…

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2008-10-6 14:30 發表

是,由其是成班穿起網衣,在米拿兄帶領下雨中跑街,氣勢十分不錯﹗

"不過跑farlek最緊要就係有一班差唔多水平o既人跑"

My fastest speed may be slower than miller's slow speed......

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-6 13:54 發表

如果你已經有一個預算全馬比賽速度,你可以用McMillan Running Calculator 計下你應該走o既tempo pace,多走tempo 對你o既均速表現會有好好o既提升,同埋farlek都會係一個溫和版本o既interval…
Hi Miller, Thanks for your advice on Sat!!
I have heard that the speed of Tempo run should be just less than that of the race, and usually the distance of tempo run is less than 10K. Is that true?

升級   31.58%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-10-6 14:00 發表

X 2! 上次成班人衝好有氣勢, 好好玩, 呢隻FARLEK,  一定好好食!

~~~ 吾該晒瘋哥現場直播,圖文並茂 ~~~~ ~~~  好期待您地下次再搞

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝米拿兄, 由其果招"小腿向內拉成54"後, 小弟多年舊患已一掃而空.真是感激萬分.
小弟想Join 跑會,唔知40歲收唔收?
有冇D近Kwun Tong or Yuen Long?

小弟會緊記沖圈Everyweek。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2008-10-6 22:30 發表
多謝米拿兄, 由其果招"小腿向內拉成54℃"後, 小弟多年舊患已一掃而空.真是感激萬分.
小弟想Join 跑會,唔知40歲收唔收?
有冇D近Kwun Tong or Yuen Long?

小弟會緊記沖圈Everyweek。

唔係掛?真係咁有效?!幫到閣下實在非常高興…
其實好多跑會都唔會限咩人參加,好似我個會咁,男女老幼一樣有﹙唔係賣廣告…
至於觀塘同元朗跑會就唔係太熟…

跑interval都係o個句,跑完睇下身體o既反應先決定係咪繼續,唔使咁快決定一週一課o既…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-6 23:38 發表

其實好多跑會都唔會限咩人參加,好似我個會咁,男女老幼一樣有﹙唔係賣廣告…

跑interval都係o個句,跑完睇下身體o既反 ...

米拿兄執行李未? 等你返嚟幫我哋再執多幾劑!

一路順風!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 onon 於 2008-10-6 23:42 發表

米拿兄執行李未? 等你返嚟幫我哋再執多幾劑!

一路順風!

野就差唔多執好喇…
如果執多劑就可能要10月,不過26/10打後已經比賽連連,好難約喇…
18/10 or 19/10?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 miller 於 2008-10-6 09:51 發表

你講o既係比賽定係練習先?因為比賽係無人會走均速同順住去,一定會睇住人黎走同埋不停玩變速…如果係練o既當然係均速,但係最緊要o既都係你搵到一個岩你跑o既速度去跑,自不然就會跑得輕鬆好多…

仲有,如果 ...

oic~
    400米圈數一路加落去....
    另外 如800米要練到2分17或以下需不需跑更快來習慣速度?(如1分0幾跑一圈?)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 205# 的帖子

米拿 ching:
    真係唔該使,我睇過你介紹既 McMillan Running Calculator ,應該對我以後plan自己既 training program會好有幫助。

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-7 10:35 發表

oic~
    400米圈數一路加落去....
    另外 如800米要練到2分17或以下需不需跑更快來習慣速度?(如1分0幾跑一圈?)

其實我覺得專項800m係其中一項比較難練o既項目,又要有速度又要有耐力…
    其實好多時速度係要靠跑150m去練…又要跑600m去練速耐,真係唔係人人頂到…
    如果你真係想趁後生o既時間去練好中長距離,我建議你真係搵個教練跟,加上你o既努力…2:15都唔會太難…不過一定要有系統咁訓練,而呢個階段o既長距離﹙長過10公里﹚可能就要放棄喇…
    因為講真唔會有人由中距離到長距離都同一時間跑得好,我個人覺得趁後生打好個基礎﹙速度﹚,而再慢慢練長係要好少少…因為速度老左就一定會慢,而耐力就真係有得浸番黎…

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 218# 的帖子

OK
    咁我練多d 速度/速耐...
    最早12月初應該就會有比賽(學界田徑)
    不知可谷多幾多呢...?
    兩年前f.5 時又係咁谷
    結果800米係快咗(僅過到standard)
    但就傷咗
    希望今年可避免啦......
    p.s. 我而家跑10k 頭大半段主要都係練氣或改姿勢
    最後5~6 圈就加速當中距離咁跑來練冇咁高ge "速耐"

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2008-10-6 23:38 發表

跑interval都係o個句,跑完睇下身體o既反 ...

米拿 ching
    方5方便講係邊個會??