香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

跑友技術交流 : 10月4日 (相片http://hk.myblog.yahoo.com/ltfung/gallery?fid=29)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

跑完共2K沖圈, 再跑就開始慢番落黎, 再慢多一次就要收操la...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

升級   54.9%

該用戶從未簽到

今天一開操熱身跑就傾盆大雨,個個c兄都變晒水人
    但無損c兄們的滿腔熱誠
    米拿兄非常詳細講解,示範和解答c兄的問題
    但果幾組3分鐘interval真的好金,小弟食唔晒.......
    多謝米拿兄!

升級   0%

擦汗

原帖由 ram 於 2008/10/4 08:29 PM 發表
    但無損c兄們的滿腔熱誠
    但果幾組3分鐘interval真的好金,小弟食唔晒....... " />
    多謝米拿兄!  

x2

total有8組, 我勉強只係食到7組

升級   40.67%

該用戶從未簽到

Thanks 米拿兄!
    平時只知道衝衝衝, 原來大有學問。
    今日真係大開睇界 + 獲益良多! 多謝各ching! 日後一定可以用得著。
    (同時多謝某ching借梘液沖身, 唔好意思, 無請教大名)

升級   0%

擦汗

0的相幾時有得睇呀

升級   97.67%

該用戶從未簽到

不好意思米拿兄
    今日要陪人去睇醫生
    所以錯過咗精彩的分享會
    唔知几時會再有呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 全馬 於 4/10/2008 20:47 發表
    Thanks 米拿兄!
    平時只知道衝衝衝, 原來大有學問。
    今日真係大開睇界 + 獲益良多! 多謝各ching! 日後一定可以用得著。
    (同時多謝某ching借梘液沖身, 唔好意思, 無請教大名)

佢叫Gills兄或者嬌妹都得,眾人偶像。

升級   78.75%

該用戶從未簽到

做返少少筆記啦

a. 跑姿上可留意幾點:
    1. 擺手
    -應前後擺而不是左右擺
    -擺手重點應加速向後(不是向上,亦不是向前)以方便提腿

2. 上身
    -保持上身挺直(不要彎前,亦不要咬後),以便提昇重心

3. 腳步
    -跑時宜轉動腳腕,以便推前整個人
    -跑時腳部應將自己推向前(蹬步),宜不是推向上

b. 練習類型
    1. rest interval:跑固定距離後休息,之後再重覆,例子:15組400m,每組之間休息1分鐘
    (每圈時間因人而異,個人宜多作實驗)
    2. 變速跑:跑一段之後慢jog一段,之後再重覆,例子:100快100慢+200快200慢+300快300慢......
    (變速跑練速度既效果較rest interval好,因為心跳起伏較少,亦較似真正跑步
    3. tempo run:直接跑一個較長距離,例子:4k、6k、8k....

c. 練習一二三
    1. rest interval宜在夏天或接近主要比賽前做,以便身體慢慢適應比賽速度
    2. 10月11月宜建立里數

評分

查看全部評分

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 4/10/2008 20:29 發表
    但無損c兄們的滿腔熱誠
    但果幾組3分鐘interval真的好金,小弟食唔晒....... " />
    多謝米拿兄!  

小弟特登尋日book做物理治療,所以今日食得哂,唔飽唔餓 ,剛剛好,多謝米拿師兄 ,獲益不少,唔知會唔會有多幾劑補身呢
    不過隻腳踭就有切切吓。都係要抖吓先得。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-4 21:23 發表
    做返少少筆記啦

1. 擺手
    -應前後擺而不是左右擺

2. 上身

3. 腳步
    - ...

stanleyhpm 兄,真是用心機喎!
    Anyway,謝謝 miller 兄的指教!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-10-4 21:23 發表
    做返少少筆記啦

1. 擺手
    -應前後擺而不是左右擺

2. 上身

3. 腳步
    - ...

Stanley兄,都好詳細的筆記,冇去到都有得睇下都唔錯,希望106睇到各Ching今天練到的真"功夫"啦!

升級   49.6%

該用戶從未簽到

多謝米拿兄指導,今日真係獲益良多。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

做返少少筆記啦

1. 擺手
    -應前後擺而不是左右擺

2. 上身

3. 腳步
    - ...

謝謝史丹尼ching的筆記, 真係勤力及有心, 可以讓我們一班沒有到場的人也"聞"到d藥味   , d藥似乎好正
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

做返少少筆記啦

1. 擺手
    -應前後擺而不是左右擺

2. 上身

3. 腳步
    - ...

多謝 stanley ching ~ 等我望住個藥方去做練習先 ~~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

點都要同米拿兄講番聲多謝~
    另外 如果跑400米時頭200 主要出腳力 尾200 增加出手力好唔好?
    我今日最後一個400米尾段試過有些效~

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 179# 的帖子

hum.... 點講呢?其實主要尾200m要加強擺手係因為多數呢個時候你想靠腳去keep速度會有困難,所以要靠加強擺手去維持速度,而靠擺手黎加速都係唔玩得耐,多數都係尾o個陣先可以用…

評分

查看全部評分