香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

點解我跑步心率到75%就頂唔住!

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

麻煩各位師兄師姐幫我研究一下:

我平日跑步唔會理會心率, 主要係依照能力範圍調整步速來訂立訓練計劃的

前日我以比賽pacing做5k tempo, 中軸4'30", 跑完之後用手按心口計首一分鐘心率係145, 不過已經覺得幾辛苦, 如果以220減年齡既話理論上max 心率應該係190, 咁既話145只係75%, 不過我已經有d驚了, 再快d唔會唔猝死.

其實係有冇可以靠訓練去再改善心率負荷, 定還是已經係死症?

ps平日我靜止心率係50-55, 有少少地中海貧血, 練開10k, 月訓練量100k, 個人pb: 45分幾)
    +1 0
    上一篇︰有關練10K..下一篇︰全馬一組上巴士?

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

推薦

http://www.duathlon.com/articles/1460
    原理你可以看mark allen 如何講,不過佢所講的練法我認為是偏向太保守,可能因佢係網上收錢做教練,一般唔收錢的大路嘢,怕出事被人惡評,所以寧願保守些。
    我自己有幸在網上識一人免費用心地設計適合我level的計劃教了大半年了,如何做可以去我blog 望望,有一個是10km,一個是全馬的,都是給"初學者"用。練習的宗旨也是強調先把心臟練到强大先(在"低心率"下)。我現在resting heart rate 是42。 教導者是34。
    本網站暫時以我所知,用心率訓練的除了我,就是kelvin 師兄,我倆是同一源頭,同一師傅。另一人就是allen 版主。另有一個名人就是跑山界名人stone tsang,都是以心率訓練,在他的訪問內曾提及。
    在之前師兄的interval提問內,我好像也有多次提及心率,利用心率數據的預測,我在你科學園的比賽預測也很準吧?那是用了我自己及kelvin師兄的數字去推測你的。
    不過受經驗所限,我就冇可能幇你設計計劃了。那是高級的㙯術了。

可否分享你的blog,很想看看訓練計劃,thx~  詳情 回覆 發表於 2013-2-5 18:14
    就係因為都準確, 所以我有興趣了解多d  詳情 回覆 發表於 2013-2-3 11:44

升級   0%

鬱悶

你就算跑完立即量度心跳(10sec x6方式),因越是正常及強壯心臟,其實心跳率會回落得越快,所以事後測量已不準確了。
    加上你是量度一分鐘時間㖭。
    至於220-年齡,忘了它吧,我很少見人是準確的。
    以我自己為例,跑tempo 我是控制在163-166之間,如果跑完企定,一分鐘時間也以回落至110-110的。

至於,如何訓練心臟在較底心率下有較高運動能力,答案是很輕鬆慢跑,跑得辛苦反而唔得。

EASY RUN練心肺功能? 原理? 願聞其詳  詳情 回覆 發表於 2013-2-2 18:56

升級   100%

little-fish 發表於 2013-2-2 18:22
    你就算跑完立即量度心跳(10sec x6方式),因越是正常及強壯心臟,其實心跳率會回落得越快,所以事後測量已 ...

EASY RUN練心肺功能? 原理? 願聞其詳

升級   12.63%

該用戶從未簽到

其實我試過練亞索800M (3:28/800M) 心率去到190次/分 冇事喎!

升級   15.2%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我calculated max 185, 跑到爆 max 203 仲係到

可能我真係太怕死了~~~  發表於 2013-2-3 11:42

升級   0%

鬱悶

是了,訓練計劃的中後期前,一定要實測一次至高心率,因為tempo及interval 的心率是維持在3個beat 中而已,個zone 很窄的。前期就冇乜所謂,反正築基期個zone很寬,強調又要一定要輕鬆,難的反而在跑手是否有耐心

如果係咁的話, 就有必要用心率帶了?  詳情 回覆 發表於 2013-2-3 11:46

升級   0%

鬱悶

前日我以比賽pacing做5k tempo, 中軸4'30<-------以我經驗,跑時你用緊的至高心率約莫是89-90% mhr,全個過程的ave heart rate 約莫是86%.當然前提是你五K也是以均速跑,而非時快時慢

呢個唔會, tampo pacing我keep到上下唔超三秒的  發表於 2013-2-3 14:33

升級   92.67%

該用戶從未簽到

辛苦?同心跳率一定有關?

升級   0%

鬱悶

sam張 發表於 2013-2-3 01:41
    辛苦?同心跳率一定有關?

有,擧例,在很熱天氣下,就算跑很慢,心跳都很高,夏天試得多了。

都明白,我既意思係咪有其它因素影響呢?  詳情 回覆 發表於 2013-2-3 09:41

升級   92.67%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-2 18:43
    有,擧例,在很熱天氣下,就算跑很慢,心跳都很高,夏天試得多了。

都明白,我既意思係咪有其它因素影響呢?

升級   100%

little-fish 發表於 2013-2-2 22:00
    http://www.duathlon.com/articles/1460
    原理你可以看mark allen 如何講,不過佢所講的練法我認為是偏向 ...

就係因為都準確, 所以我有興趣了解多d

升級   100%

little-fish 發表於 2013-2-2 22:06
    是了,訓練計劃的中後期前,一定要實測一次至高心率,因為tempo及interval 的心率是維持在3個beat 中而已, ...

如果係咁的話, 就有必要用心率帶了?

升級   0%

鬱悶

kokyan_lam 發表於 2013-2-3 11:46
    如果係咁的話, 就有必要用心率帶了?

視乎想唔想用心率來訓練了

好似好pro好先進咁, 如果得其意義的話可以以此set計劃準備下季賽事  詳情 回覆 發表於 2013-2-3 14:35

升級   81.58%

該用戶從未簽到

Addidas 的micoach 有心跳訓練的。

我平時一起步,好慢好慢,心跳都去到14x. 好難在低心跳下跑,只有行。
    但日日都有行路,點先可降低心跳率?
    我晚上靜止心跳都係55 左右!

升級   100%

little-fish 發表於 2013-2-3 11:53
    視乎想唔想用心率來訓練了

好似好pro好先進咁, 如果得其意義的話可以以此set計劃準備下季賽事

升級   23.7%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

小弟跑開10 km,全程心率係徘徊o係最商心率97-105%. 有少少氣喘,不過唔算辛苦,但就想加快少少步伐都唔得,請問係咪正常?

升級   0%

鬱悶

Pawda 發表於 2013-2-5 13:09
    小弟跑開10 km,全程心率係徘徊o係最商心率97-105%. 有少少氣喘,不過唔算辛苦,但就想加快少少步伐都唔得,請 ...

你講的term是最高帶氧心率,不是至高心率!

是否正常,可以話係,可以話唔係,視乎意志!
    曾接受心率訓練,用心率在10km 比賽,以mhr 計:
    1-7km. <90%
    8-9km<93%
    10km 自行決定

所以之前我在另一post 與林師兄講,用心率訓練,6-7km tempo 的平均pace,就會接近等如10km比賽pace,當然要計算賽道及氣溫,之於人阻便冇得計了。
    至於師兄用至threshold 的105%,其實已踏入了冇氧地帶(interval),理論上都係不能持久的,在10km比賽中臨尾可以約莫1-2km 都頂盡(10km訓練很少人會練1200,1600m interval 吧?),在訓練10km時,我tempo 與1km interval pace 相差約30sec/km, 現在練全馬,相差只剩餘約12sec 了。所以能否可臨尾爆速,也會視乎平時點訓練的,是否有定點針對賽事進行。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   0%

鬱悶

little-fish 發表於 2013-2-5 13:50
    你講的term是最高帶氧心率,不是至高心率!

是否正常,可以話係,可以話唔係,視乎意志!

順帶一提,一般業餘很少用帶氧門檻心率訓練,因要去運動學院比錢用儀器check,又要抽血,仲要每隔一段時間就可能唔同(上升代表進步),所以一般會以mhr 計算,因只要有心跳錶,大部份人可以自行測試,當然誤差就一定有些,但所有測量都肯定有加減誤差的

升級   3.68%

該用戶從未簽到

little-fish 發表於 2013-2-2 22:00
    原理你可以看mark allen 如何講,不過佢所講的練法我認為是偏向 ...

可否分享你的blog,很想看看訓練計劃,thx~