香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

升級   7.4%

該用戶從未簽到

小弟以前都係得閒落運動場跑下步,正式參加比賽係2012年既渣打10K,當時10K既對我黎講係好長既距離,目標只係順利完成比賽,最後比我心目中快左好多完成,53:49完成,當時心情好興奮,雖然跑完第二日,二隻腳酸痛到爆,但之後好似中毒上癮甘.每星期跑5至6日,平均 50k/week 練習,不斷參加比賽,之後跑左一次8K比賽,五次10K比賽,(10K sub50),2次半馬,(半馬sub2),最後完成我當初覺得自己一生都冇可能完成到既全馬,我心目中神聖既數字 42.195,我參加左人生第一個海外馬拉松,人生第一個全馬,巴黎馬拉松,跑既過程超辛苦,心想""跑步原來甘辛苦?點解我要甘辛苦?我跑完尼次以後都吾跑步?我完吾完成到?""
最後,我做到了,完成衝線去拎牌時,我喊左出黎.......

短短一年,我身理心理都改變了很多,身體明顯健康了,心理上既改變更為明顯,工作上堅持做事,不輕易放棄,樂觀開朗.......很多很多.....

Nike Lunar Run 2012 (8K)
10月1號國慶長跑賽!2012 (10K)
護多樂產品秋季長跑2012 (10K)
第二屆美津濃10公里城門河挑戰賽2013(10K)
Panasonic 飛達慈善復活跑2013(10K)
Panasonic 飛達慈善復活跑2012 (10K)
聯合國兒童基金會慈善跑 (半馬)
渣打2013(半馬)
巴黎馬拉松(全馬)

以上為本人新手的一個跑步歷程,分享一下
下一次目標係全馬sub 4
往後我會繼續堅持地跑下去
+1 0
上一篇︰練習一問,衝跑機可否代替衝圈?下一篇︰強化背肌膕繩肌 挺起腰骨長途戰

Like: 5.0
Like: 5
師兄加油!  發表於 2013-8-15 23:49

升級   100%

• 簽到天數: 23 天

不如你響blog區開個blog同大家慢慢分享下喇~~

贊成。  詳情 回覆 發表於 2013-5-13 18:56

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 7 天

升級   74.6%

開心
  • 簽到天數: 30 天

樓主, 好高興聽到你因跑步改變了你的身心, 如 "工作上堅持做事,不輕易放棄,樂觀開朗 ", 小弟很有同感。
    你可以試下玩野跑和毅行等, 靠以上的堅毅, 相信你的生命會更豐盛。

升級   39.75%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

跑手生活是包括行為與精神,兩者兼得才是完整!恭喜!

升級   7.4%

該用戶從未簽到

Thanks All!!!

升級   29.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

我仲係新手岩岩加入跑步行列,仲係龜速慢跑中,唔知幾時至可以好似師兄咁可以跑比賽。

升級   59.25%

該用戶從未簽到

我都係好慢都跑下比賽,長跑好就好在未必一定要鬥快既,都係鬥自己時間,又或者乜都唔鬥都得。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 415 天

小弟N年前玩短跑出到黎做野之後就停晒,以前都有踢開波,近年踢既次數更加係一隻手數得晒
    直到上年(2012)12月同朋友踢波(之前超過半年無踢).一踢就出事,自己既體重達170磅跑兩跑就無晒貨.不特止,踢完對腳酸痛左幾日,加上見到自己個身型
    過左一個星期左右夜晚就試下落去跑下步,當初只係跑不足兩K...跑左一個月左右就慢慢加上去
    之後就開始上網搵關於跑步既資料(包括搵到呢度)仲膽粗粗報玩十K比賽
    報左比賽就迫自己可以更上心
    上網搵PLAN跟住練,加上見自己既體重開始有改善,生活習慣都開始慢慢改變.盡量12點前訓,5點左右就自動識起身,ALARM都唔洗SET一星期跑3至4課 有練速有長課,
    暫時玩過

Panasonic 飛達慈善復活跑2013(10K) (第一個比賽) 用左大約56分鐘~好開心因為當時目標係60分鐘內
    城市之王挑戰賽 2013 (5K)
    百仁基金慈善跑(10K) SUB50 ~呢個比賽後決定黎緊上半馬
    adidas荃灣田徑會主席紀念盃10公里黃昏賽2013
    南區越野馬拉松 Southern District Cross Country Marathon (10K)

黎緊既目標當然係要先上半馬,時間希望可以1:45內

升級   68.95%

鬱悶
  • 簽到天數: 3 天

支持!!
    小弟今年18歲 跑齡大約5年
    開始跑步既原因係控制體重 , 同自己競爭既心 , 到而家依然超越緊自己
    小學100M 200M 中學400M 800M 1500M 大學5000M都拎過金銀銅獎
    一開始 , 我都同樓主一樣得閒落公園仔到跑下咁 , 上到高中後 , 因為認識到一班一齊打籃球既朋友,而對運動產生極大既興趣 , 慢慢就跑到停唔到 。 由岩岩開始既一星期跑兩三日 , 去到隔日跑 , 不斷酸痛,由2K 慢慢上到一次5K , 6K , 8K 每一次既突破都係生命力體現 。跑到今年, 我已經有兩次全馬既經驗 , 亦都有一套自己既訓練課表。 來年亦都計劃左參加超馬同三項鐵人既比賽。
    跑步真係可以令人好快樂.. 仲記得我係大學既5000M賽到得到第二名既時候 , 係廁所到喊左出黎
    雖然得到好多唔同既經歷 , 遇到好多過不同既人 , 但係依然抱住好奇既心面前世界 。呢個就係我係跑步上面既得著
    以下係我既公開路跑經驗
    國家地理頻道世界地球日路跑賽 13.5K
    苗栗72快道國際馬拉松 42K
    岱宇臺中都國際馬拉松邀請賽 42K

共勉之