香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-21 16:24 發表

因為之前比較懶散...." />" />
    臨急.....,將勤補拙." />" />hjkhbnmj

這兩個字我註冊左,如果妳用左的話,我唯有以後喺兩個字前加多"十分"、"極之"、非常".....等等字眼

升級   35.4%

該用戶從未簽到

叮噹ctse, 你還有酸痛嗎 ?
    我pat pat同大髀仲係好酸

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹ctse好勤力~~
    或許你上星期練得太激,才會嘔+反胃...
    希望你會繼續堅持...

升級   72.63%

該用戶從未簽到

真係佩服叮叮噹Ctse嘅恆心,真係要向妳多多學習

升級   0%

難過

原帖由 redred 於 2008-12-22 08:56 發表
    叮噹ctse, 你還有酸痛嗎 ?
    我pat pat同大髀仲係好酸

上次pat pat同大髀酸痛的地方,今次完全唔痛 .

酸痛點大轉移到:
    上臂後三頭肌,
    胸旁鎖骨下方近兩手臂肌肉,
    大腿前上方近ball&socket joint.

明顯是練擺手,提腿,掌上壓的功勞!

升級   0%

難過

原帖由 cookie97 於 2008-12-22 09:48 發表
    叮叮噹ctse好勤力~~
    或許你上星期練得太激,才會嘔+反胃...
    希望你會繼續堅持...

衝斜好似短跑包含冇氧運動.
    小妹的反應明顯是缺氧,心肺功能不足.
    跑前星期四晚捐血,唔知道有沒有關係.

升級   0%

難過

原帖由 hoihoi 於 2008-12-22 14:14 發表
    真係佩服叮叮噹Ctse嘅恆心,真係要向妳多多學習

向小妹學習?
    咁就馬上開個跑步blog,記錄練跑進度.
    效果會是意想不到.

升級   0%

難過

The last 6th week: 54.5K

21/12(日) 西鐵>慧豐園>友愛綠橋 7k+ 快步行3k回家

昨日第二次參加Wong Sir的上斜特訓, 上次跑完patpat同下腰酸痛, 今次該位置完全唔痛.
    今晚本來打算跑10k, 一跑就感覺到身體有幾處地方酸痛, 上次痛的地方,今次反而唔痛.
    大腿前上方近關節位的肌肉, 上臂後方三頭肌, 胸口鎖骨下方近手臂好疲倦酸痛, 酸痛應該多得練擺手, 提腿, 掌上壓所致. 跑過慧豐園折返再次經過湖山, 飲水後再跑已經跑唔起, 捱過友愛綠橋便步行一會, 再跑已經感動雙腳好似生锈鐵, 唯有快步行3k回家.

22/12(一) 西鐵<>蝴蝶灣燒烤場 15k, 1'35"(包括補水2"x2, 燈位1"x2)
    昨日身體酸痛已經消失八八九九, 決定按計劃跑一轉LSD.
    天氣突然轉冷, 首次出動長褲, 穿風褸跑過半程, 47"30回程逆風, 強風迎面吹對抗身體, 吹得手面赤赤痛, 逆風跑倍感吃力, 也不敢停下腳步, 恐怕會容易冷病. 西鐵站終點在望, 竟然有力衝上斜路及最後100米.
    基本功體能: 提腿50x3, 擺手50x3, 抑卧起坐30x3

23/12(二) 西鐵<>慧豐園壁畫, 10.5k, 1'15"(包括補水2", 燈位1")
    基本功體能: 提腿50x3, 抑卧起坐30x3, 爬撐跳30x3

24/12(三) 西鐵<>湖山公園8k +上斜特訓補課
    衝上斜8轉: 41",42",43",42",45",44",44",45"
    基本功體能: 提腿50x3, 擺手50x2, 抑卧起坐30x3

26/12(五) 聖誕翌日網友約跑
    西鐵<>湖山4K + 約跑10K
    非一般的10k, 今次玩發力跑, 平跑慢跑到斜路便要衝上去, 跑完三條斜路已經冇力再跑高難度的菠蘿山, 快步行上山, 風景一流. 回程大家都加速跑返體育館, 小妹實在無能為力, 保持速度跑返去, 打了廿分鐘羽毛球, 非常健康及滿足的一天.

升級   66.4%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-23 00:37 發表
    The last 6th week:

21/12(日) 西鐵>慧豐園>友愛綠橋 7k+ 快步行3k回家
    昨日第二次參加Wong Sir的上斜特訓, 上次跑完patpat同下腰酸痛, 今次該位置完全唔痛.
    今晚本來打算跑10k, 一跑就感覺到身體有幾處地方酸 ...
    ctze跑15k大約6"分鐘1k相當唔錯,渣打要跑半馬應該開始上20k已上長課啦,加油!!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

woo..叮噹ctse真係好勤力
    你要堅持到底呀

聽晚我ok呀, 7點1個字老地方等啦

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹ctse咁快已plan好哂這幾日會點train..
    果然有毅力呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹ctse 好勤力, 加油!

升級   0%

難過

原帖由 ming2884 於 2008-12-23 01:21 發表
    ctze跑15k大約6"分鐘1k相當唔錯,渣打要跑半馬應該開始上20k已上長課啦,加油!!

小妹才剛剛每星期加操兩次, 速度又加少少, 長課唔敢跑咁長, 怕超量會受傷.

多謝提醒, 會慢慢加長少少.
    多謝明師兄護送我地4個返屋企. 邊跑邊傾好開心, 下次再送過.

升級   0%

難過

原帖由 redred 於 2008-12-23 08:59 發表
    woo..叮噹ctse真係好勤力
    你要堅持到底呀

聽晚我ok呀, 7點1個字老地方等啦

明晚見, 再玩過.

升級   0%

該用戶從未簽到

長跑綱 個個CTSE 都好勤力呀 ...
    叮叮噹 CTSE 加油 ...

升級   0%

難過

又有好消息!

減肥報告:
    今日量度腰圍, 又創新低, 合共減了三吋.
    重新穿上以前的半腰西裙, 非常合身 .  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-24 00:04 發表
    又有好消息!

減肥報告:

恭喜叮叮噹 ctse~ 呢個係你汗水換番來既成果...
    繼續努力~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-24 00:04 發表
    又有好消息!

減肥報告:

恭喜叮叮噹CTSE腰圍成功減吋~
    繼續努力~~

升級   0%

該用戶從未簽到

腰圍好難減,你仲要一下子減了3吋,真犀利!