香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 =chairman= 於 2008-12-25 16:27 發表

死喇 ~ 我已經冇得減 ...... hgjD092

減冇可減呼好囉!
    全力訓練加強同加速, 進步咪更快!

升級   0%

難過

第三次上斜特訓後, 全身沒有酸痛, 昨晚好好 .
    衝上斜4轉, 大腿後有少少酸, 衝完6轉, 七兄給ctse們功課輔導,
    執下動作細節, 沒有計時衝幾次後半段, 感覺良好,
    衝完8轉竟然沒有上兩次特訓後的酸痛, 沒有反胃, 沒有嘔吐, 也沒有頭痛.

小妹首次連續跑5天, 頭尾2天都是上斜特訓, 以為自己狀態不足夠衝上斜,
    預算4轉Pass, 5轉Credit, 6轉Finish. 結果超額及超水準完成,好開心 .

Wong Sir+各位同訓的ching/ctse .

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 16:50 發表
    第三次上斜特訓後, 全身沒有酸痛, 昨晚好好" />" /> .
    衝上斜4轉, 大腿後有少少酸, 衝完6轉, 七兄給ctse們功課輔導,
    衝完8轉竟然沒有上兩次特訓後的酸痛, 沒有反 ...

有時下咗決心,咁困難嫁事都會容易咗!

要注意身體反應狀態,休息有時係訓練的一部份。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

原帖由 pwong5618 於 2008-12-25 17:22 發表

有時下咗決心,咁困難嫁事都會容易咗!

要注意身體反應狀態休息有時係訓練的一部份

收到,明白,知道.

今日休息淨做伸展拉筋, 操練白頭師兄姑創的"長跑心法".

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-25 16:50 發表
    第三次上斜特訓後, 全身沒有酸痛, 昨晚好好" />" /> .
    衝完8轉竟然沒有上兩次特訓後的酸痛, 沒有反 ...

CTSE 連上8轉上斜勁呀。。。比著我會
    加油, 努力!

升級   20.35%

該用戶從未簽到

加油哦·
    今天總算不錯吧^^很美好的一天呢!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過

26/12 Boxing Day網友約跑- 15男, 11女

一個特別難忘,十分愉快的聖誕翌日- Boxing Day果然滿載而歸.

女子組路線:
    湖山公園 -- 經兩條天橋 -- 上落特訓斜路 -- 哥爾夫球場 -- 歷奇公園 -- 沿龍門路 --晨光學校旁小徑 -- 楊青路 -- 興才街 -- 沿青雲路 -- 沿鳴琴路 -- 兆畦苑 -- 文天祥古墓小徑--新圍苑 ---- 上落菠蘿山 -- 沿舊路走回至青山村入隧道 -- 屯門河畔跑步徑 -- 湖山公園

男女子組大致相同路線, 只是男子組有三段加長路線, 令兩組能夠相遇(上斜特訓點, 古墓小徑, 菠蘿山涼亭), 互相打氣士氣高漲, 回終點時間也相若.
    多謝Wong Sir細心的安排:
    -體貼師姐的體質, 特設女子組路線.
    -預訂羽毛球場跑後可以打波, 方便借用體育館lockers.
    -事前跟平兄隊長預跑一次女子組路線.
    -Wong Sir, 平兄, 明兄提早買水,車及搬上中途補水點.
    -買定兩大袋香蕉雪梨, 給大家跑後解渴.
      驚喜!收到Sue ctse親手造三味蛋糕仔, 低糖低脂正合減磅中的小妹.
    開心Maria換本書"從減肥到馬拉松"俾小妹, 已經看了一半, 好睇!
      咁多師兄師姐參與, 又跑又飲又食又打又拎又有聖誕禮物.

令小妹有一個又健康又快樂又滿足的Boxing day.

雖然跑本區也未跑過此路線, 好喜歡跑新路線, 很有新鮮感. 上唔少斜路- 特訓點200m上斜, 楊青路400m上斜, 古蹟小徑500m, 幾辛苦但好滿足! 飽到食唔落個菠蘿包, 行上山上風景一流.
    原本跑得慢真係有著數, 託七嫂June鴻福, 得七兄傍住跑一段路, 多謝七兄又過兩招俾小妹, 又有錢袋落袋, 滿載而歸 . 小妹會多練習下彈彈跑同手鬆鬆, 希望早日發力跑啦!
    長跑網友真係 , 今次冇嚟錯過了, 下次就唔好走寶啦!

升級   0%

難過

原帖由 cc 於 2008-12-26 21:42 發表

嘩~叮叮噹ctse好勁丫~可以跑咁多斜路,努力丫~ctse

小妹真係水皮先要練多啲上斜, 希望渣打唔會俾斜路嚇壞.

一起努力啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-27 00:36 發表
    26/12 Boxing Day網友約跑- 15男, 11女

一個特別難忘,十分愉快的聖誕翌日- Boxing Day果然滿載而歸.

女子組路線:
    湖山公園 -- 經兩條天橋 -- 上落特訓斜路 -- 哥爾夫球場 -- 歷奇公園 -- 沿龍門路 --晨光學 ...

叮叮噹ctse:
    今日見妳幾段路都唔多夠力跑,聽wong sir話要學識"休息都係訓練既一部份"呀。

升級   0%

難過

原帖由 大圍新跑手 於 2008-12-27 00:51 發表

叮叮噹ctse:
    今日見妳幾段路都唔多夠力跑,聽wong sir話要學識"休息都係訓練既一部份"呀。

係. 知道! 明日休息一天.

其實, 小妹心肺功能弱, 一向唔夠力跑.
    今日, 七兄點出小妹有力但出唔到力, 過了兩招俾小妹, 話習慣了可省力.
    希望練下會好一點.

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹師姐,講個小秘密你知,小弟係睇完"從減肥到馬拉松"之後,至開始參加網友約跑,你睇完本書應該都會明既.

升級   66.4%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2008-12-27 01:03 發表
    叮叮噹師姐,講個小秘密你知,小弟係睇完"從減肥到馬拉松"之後,至開始參加網友約跑,你睇完本書應該都會明既.
    最尾果個故事好感動啊!!

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2008-12-27 01:03 發表

6月出, 平兄咁快睇完入長跑網? 點解參加約跑?

已經急不及待睇了一半, 好好睇!
    特別看到教練給學生的信, 好正! 好感動!

其中跑友分享, 3:05跑完7th隻馬, 原本係好肥, 後來的相片, 睇到眼發光, 難以致信.

升級   0%

難過

原帖由 ming2884 於 2008-12-27 01:07 發表

你地咁講, 我忍唔住會睇落去, 唔洗 呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ming2884 於 2008-12-27 01:07 發表

x2 ~ 睇到有點感觸。

升級   0%

該用戶從未簽到

同意,為完成先夫遺愿,開始參與馬拉松,呢種動力,非同小可!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-27 01:08 發表

6月出, 平兄咁快睇完入長跑網? 點解參加約跑?

已經急不及待睇了一半, 好好睇!
    特別看到教練給學生的信, 好正! 好感動!

其中跑友分享, 3:05跑完7th隻馬, 原本係好肥, 後來的相片, 睇到眼發光, 難以致信.

本書出完一排我至買來睇,一睇完就入長跑網,跟住就開始約跑了..
    話時話..我已經好耐未試過一個人跑啦...哈~哈