香港長跑網  - 長跑長友

樓主:

2009.1.18 中國沿岸馬拉松 [報名截止]

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-1-20 11:33 發表

我相信allanccl師兄的方法是有效的,因為事實上很多人都是沖下山時超越我。

我這段時間腳的不同部位一直輪流傷痛,尤其是沖下坡,所以只能慢慢跑。
跑完渣打和珠海後,打算放開來練習,試試下坡加速。

...

小弟由於操開山,落山相對掌握得好D,初時練時都係唔敢快,慢慢掌握到,落山時腳踭先落地,放鬆雙腿,輕輕落步順住跑,千祈唔好dup 住break 或者大力鋤落地下,咁對腳同膝頭都無咁傷~~

都係要用時間去累積經驗,自己去領略,而家小弟開始可以比賽時"狂奔",對時間真係好大幫助,呢次比賽時間自己都好滿意,好大程度都係落山賺番黎~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-20 12:05 發表

小弟由於操開山,落山相對掌握得好D,初時練時都係唔敢快, 慢慢掌握到,落山時腳踭先落地,放鬆雙腿,輕輕落步順住跑,千祈唔好dup 住break 或者大力鋤落地下,咁對腳同膝頭都無咁傷~~

都係要用時間去累積經驗,自 ...

尋日上完跑步課,謝Sir都係咁教,不過我仲未領悟到...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-20 12:05 發表

小弟由於操開山,落山相對掌握得好D,初時練時都係唔敢快,慢慢掌握到,落山時腳踭先落地,放鬆雙腿,輕輕落步順住跑,千祈唔好dup 住break 或者大力鋤落地下,咁對腳同膝頭都無咁傷~~

都係要用時間去累積經驗,自 ...

十分多謝阿DEE師兄的指點,將嘗試實踐體驗您所推介的方法。

沿岸比賽當日時間緊湊,與阿DEE師兄以及其他師兄只能匆匆握一下手,下次有機會見面再請多多指教。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

升級   43.68%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-1-19 21:33 發表

現在才有空分享一下昨天的比賽.

我也看過今天SCMP的報導,那是一位50歲好像姓李的跑手. 看到這消息很傷感, 希望他的家人節哀順變.

另外, 今日星島報導了一部載有五位馬拉松主辦單位工作人員的的士,  ...

oh....看了這post才知道這不幸事件.....R.I.P.

升級   43.68%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-1-19 21:33 發表

現在才有空分享一下昨天的比賽..
    ...........

昨天小弟完成了人生的第一次全馬, 完成時間大約是 4 hr 14 min. 我昨天穿了長袖T加網衣背心, 又忘記在面上搽太陽油, 在暴曬下很難頂. 支持自已完成比賽的信念. 全靠速行兄的 signature 的一句話 -
    「沒有跑不完的賽道 !. 在此感謝速行兄分享了此精句.

恭喜harvey 兄第一次跑全碼已有不錯成績, 希望你渣打有更好表現!

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

Thanks a lot.

謝謝多位ching ctse 給我的鼓勵,28渣打全馬我會全力以赴,痛痛快快地跑這場比賽。

升級   92.05%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 allanccl 於 2009-1-20 10:33 發表

Harvey兄好勁呀! 咁難既賽道都輕鬆完成,恭喜恭喜! 咁,會唔會向大大申請跑多一年呢?

哈哈,Alan兄,Game Over la. 明年肯定不會再次向大大再次申請批文了。去年10月決定報渣打全馬的時侯,大家已談好我只會跑今年的全馬。為了要配合我練跑的需要,她也犧牲了不少,並給我全力的支持。所以今次渣打會是我人生的第二場全馬比賽,我也是否會是最後一次參加全馬比賽了。

無論這次渣打的成績如何,能夠在本地的兩項全馬賽道上留上足印,已經感到無憾了.

很羨慕你可經常參加在內地舉行的馬拉松比賽, 又可順道旅遊, 希望日後能夠有機會像你一樣可以親身體驗一下異地的馬拉松比賽.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Harvey 於 2009-1-20 21:58 發表

Thanks a lot.

謝謝多位ching 和 ctse 給我的鼓勵,2月8日渣打全馬我會全力以赴,痛痛快快地跑這場比賽。

好一句痛痛快快....

升級   0%

該用戶從未簽到

blu 兄勁呀,咁快俾你捉到,睇其他跑網都未知,唔該晒!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-1-20 12:25 發表

尋日上完跑步課,謝Sir都係咁教,不過我仲未領悟到...

要時間,如果想多D 機會練落斜去跑山啦,好似大帽山咁山頂碌落去荃錦要廿幾分鐘,跑得幾次想唔慣都唔得~~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-20 22:50 發表

要時間,如果想多D 機會練落斜去跑山啦,好似大帽山咁山頂碌落去荃錦要廿幾分鐘,跑得幾次想唔慣都唔得~~

x2, 碌落山真係好好玩, 不過爬上大帽山都幾甘, 細細步好似烈地踏步

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Power42195 於 2009-1-20 17:52 發表

十分多謝阿DEE師兄的指點,將嘗試實踐體驗您所推介的方法。

沿岸比賽當日時間緊湊,與阿DEE師兄以及其他師兄只能匆匆握一下手,下次有機會見面再請多多指教。

真係幸會呀Power 兄~~

時間太少,真係連各位師兄既樣都未認到,將來仲有大把機會交流,下次再見~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-20 22:59 發表

x2, 碌落山真係好好玩, 不過爬上大帽山都幾甘, 細細步好似烈地踏步hgj091" />" />hj

叮噹師姐幾時同小弟跑山~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-20 22:50 發表

遲d有機會要去練習一下...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-1-20 23:01 發表

叮噹師姐幾時同小弟跑山~~

花子,

小妹行山就o.k., 跑山唔得架!
    等你攪次歡樂跑, 等大家試下啲輕量跑山.