香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

半月板手術記錄

關閉 [複製鏈接]

升級   84.4%

該用戶從未簽到

第一步: 磁力共振

http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1472930
+1 0
上一篇︰肌腱炎下一篇︰斧山運動場==>斧山學校村==>鳳德村再返回斧山運動場

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

幾年前小弟左腳的半月板也輕微裂了,因為一直沒做手術,就放棄了最喜愛的藍球,從而開始了自己的跑步生涯。

祝你早日康復!

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

祝你早日康復!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

祝早日康復~

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2008-12-11 13:38 發表
    幾年前小弟左腳的半月板也輕微裂了,因為一直沒做手術,就放棄了最喜愛的藍球,從而開始了自己的跑步生涯。

祝你早日康復!

其實跑步都會傷半月板, 你要小心呀!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 grilance 於 2008-12-11 13:59 發表
    祝你早日康復!

謝, 祝你越跑越快

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-11 18:50 發表
    祝早日康復~

謝!祝越跑越快!

升級   59.4%

該用戶從未簽到

祝早日康復!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

運動基本上是為了強身健體,因有所追求而另至受傷,確是無奈!祝願妳手術順利,奈心養傷,別心急!來日方長來,他日定會繼續精彩!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wilson 於 2008-12-11 21:59 發表
    祝早日康復!!

thx!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2008-12-11 22:00 發表

運動基本上是為了強身健體,因有所追求而另至受傷,確是無奈!祝願妳手術順利,奈心養傷,別心急!來日方長來,他日定會繼續精彩!

你講得o岩,但有時求勝心切便受傷了
    我會慢慢休養

升級   84.4%

該用戶從未簽到

動手術

「你不要以為我很老,雖然七十多,明天出院後,我聖誕節有很多派對,又跳舞、又唱歌,很高興!我戴了假髮,花了妝,看來只有五十多,很漂亮!」手術前一晚,為了減輕家人的負擔,我叫他們早早回家,不用陪我,時間就花在與同房的談話之中。

http://ginnywong9111978.mysinabl ... e&articleId=1475067

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 daniel0415 於 2008-12-11 13:38 發表

祝你早日康復!

daniel ching,
    我情況同你一樣,放棄喜愛的籃球和足球。
    唔一樣的是我半月板係多年舊患,上個月才去照磁力共振,有微裂和碎骨,要做微創手術
    由於無運動,體重開始增加,幾個月前開始學跑步,當然係超慢跑啦(怕受傷嘛),除左可以減磅,最重要係發覺我半月板好似加強左強度,唔會咁痛,所以越來越愛上長跑,
    經過多次的練跑參加過多次長跑比賽後,膝頭似乎好過以前好多(當然唔會和正常的一樣啦),由於自知有傷患在身,其實係唔應該跑咁多,但又大癮,唯有慢跑,避免會加重受傷,只希望能完成比賽,享受比賽,感受氣氛
    明年當我完成渣打半馬之後,應該會疊埋心水去做手術(其實係我大人催我去), 到時應該暫別長跑一段時間了 ,不過諗落,身體和健康最重要
    祝各位受傷的ching/ctse,早日康復,長跑長有

升級   100%

奮鬥

回復 14# 的帖子

其實微裂的半月板是否一定要做手術的呢?小弟當年差點也做了,但因醫生的一句話“即使好番後,也一樣有再裂的可能”而縮沙,後來放棄打籃球,及盡量不做劇烈的運動後,雖然有時也會痛,對日常的生活好象也沒太大的影響,所以小弟在仍未嚴重到非做手術不可的時候,暫還是繼續會跑下去的......。
    同時也希望各位在跑的過程中保持健康、遠離傷患,長跑長友!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

理論上輕微的裂,應該對日常生活無影響的,我都傷左十幾年了都係咁過,但年紀越大,好多毛病會出現,舊患會更明顯,所以雖然你講都有道理,即使好番也有可能再傷,這個無人會保証的,總知做運動就有機會受傷的,避免受傷,運動前後多做warm up , cool down, 運動姿勢要正確,唔好過份免強自己,適可而止,大家的運動生命可以長久些,多做運動都係希望健康些,唔好因運動而帶來周身傷痛就好了!!

升級   100%

奮鬥

原帖由 di692 於 2008-12-12 15:43 發表
    理論上輕微的裂,應該對日常生活無影響的,我都傷左十幾年了都係咁過,但年紀越大,好多毛病會出現,舊患會更明顯, ...

di692 ching,

這都是因為以前微裂的半月板所引致的嗎?那我還真有點擔心我最終還是會要做手術的,不過以後更要加倍小心才行。大家都要保重!

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2008-12-12 14:16 發表
    其實微裂的半月板是否一定要做手術的呢?小弟當年差點也做了,但因醫生的一句話“即使好番後,也一樣有再裂的可能”而縮沙,後來放棄打籃球,及盡量不做劇烈的運動後,雖然有時也會痛,對日常的生活好象也沒太大的影 ...

我諗最緊要係有無影響正常生活,我的case係行路都有問題, 不能完全申直,又不能屈曲,所以一定要搞好佢

如果係微裂,未必要做, 你肯放棄打籃球都好,但跑步都要小心

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2008-12-12 13:33 發表

我情況同你一樣,放棄喜愛的籃球和足球。
    唔一樣的是我半月板係多年舊患,上個月才去照磁力共振,有微裂和碎骨,要做微創手術
    由於無運動,體重開始增加,幾個月前開始學跑步,當然係超慢跑 ...

快d醫好佢,休息夠,之後米有排玩law
    我諗你要留意下自己有無依賴另一隻腳, 如果有,搞到大細腳都唔係幾好,所以可以的話,都係盡快醫好佢啦

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2008-12-12 15:43 發表
    理論上輕微的裂,應該對日常生活無影響的,我都傷左十幾年了都係咁過,但年紀越大,好多毛病會出現,舊患會更明顯,所以雖然你講都有道理,即使好番也有可能再傷,這個無人會保証的,總知做運動就有 ...

你講得o岩, 唔好過份免強自己,適可而止,咁運動生命先可以長久