香港長跑網  - 長跑長友

樓主: vita375
打印 上一主題 下一主題

2009.2.22 西貢區長跑比賽

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

堅兄, 上次城門河後競凌厲架, 做咩比賽放水呀, 再係咁競賽小組要下次請閣下飲咖啡, 罪名係"在競賽途中,未盡全力..."

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我都同"堅堅"一樣起步前去咗放水,
    當時在剛進入廁所內,
    突然聽到"起步"響聲,
    我看手錶提早咗成3分鐘,
    出返去起步已經唔見晒啲人,
    起碼損先咗2分鐘,
    狂追3分鐘至見到"龍尾",
    最後50'30完成!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2009-2-23 09:51 發表
    我都同"堅堅"一樣起步前去咗放水,
    當時在剛進入廁所內,
    突然聽到"起步"響聲,
    我看手錶提早咗成3分鐘,
    出返去起步已經唔見晒啲人,
    起碼損先咗2分鐘,
    狂追3分鐘至見到"龍尾",
    最 ...

B

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩~ 恭喜晒長跑網友又取得佳積了!!

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

RUNRUN ctse 慢慢離啦, 唔急得架, 最緊要你對腳快啲好番先,
    咁咪一樣大把機會同大家一齊比賽一齊約跑囉!
    聽話啦BB~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 慢子 Wilson 於 2009-2-23 08:28 發表

謝謝大家關心 ,她有些頭暈眼花,經驗血測試後已沒事出院了。

咁就叫伯母休息多啲喇!
    祝伯母身體一日比一日好.

升級   100%

鬱悶

原帖由 mill 於 2009-2-23 10:49 發表
    RUNRUN ctse 慢慢離啦, 唔急得架, 最緊要你對腳快啲好番先," />" />
    咁咪一樣大把機會同大家一齊比賽一齊約跑囉!
    聽話啦BB~

收到!
    哈!冇人叫過我做BB喎!只有我叫緊我個仔做BB,
    不過,聽落好sweet!唔聽話都唔得啦!mill 姐!

升級   100%

鬱悶

原帖由 shogikin 於 2009-2-22 19:40 發表

今次公認是我包尾才真
    起步包尾
    最遲返到

我這無鬥心問題......真沒法了

Kin in Running

堅堅,
    唔需要介懷喎!
    最重要是你個人希望從跑步中得到甚麼啫!
    每個人都不同,
    有些人希望得獎;
    有些人希望每次都戰勝上一次的自己;
    有些人則只求享受過程中的樂趣;
    還有.....還有........,每個人都有自己不同的目的,
    只要不傷害到別人,全部都沒有定義為對或錯、好或壞;
    你有冇鬥心在跑步不重要,
    我冷眼旁觀,你有自己的計劃及目標,
    慢慢的去做,輕輕鬆鬆的達標;
    你還記得嗎?
    跑渣打時,在西隧內我遇着你,
    剛巧因為落斜及我突然迴光反照,我儘量跑快些希望爭取回之前慢了的時間,
    你曾叫過我不要那麽快,但我沒有聽你話,因我有自己的計劃及打算,
    雖然過後到終点的一段路我的確很辛苦,但我能完成我心底的目標(五小時內回到終点),
    我鬥心夠強吧!但真的很辛苦、付出很大!
    但我見你慢慢地、輕鬆地去跑,未出西隧己經超越了我,比我還要快回到終点。
    有鬥心、冇鬥心,殊途同歸,結果你比我還要好。

這段日子因放病假,多了時間讓自己冷靜地去思考,
    太有鬥心,苦了自己,就算有好成績亦未必值得;
    去年11月時,我已發現身體內有一個腫瘤,雖然當時初步判斷是良性,
    但一日未切除出來去化驗都是沒有百分百的保證,
    理應都是最好馬上動手術取出來,但我不想影响訓練計劃及跑的速度,
    便把手術延遲到渣打後才進行,但延遲了當然要付出代價,
    就是原本的腫瘤長大了些及增生多了一個在旁邊,
    當然傷痛都比原先的多了。
    我沒有考慮這究竟值不值得?畢竟已經過去了。

以前曾打算去看老子的「道德經」,但以我的修為及性格,
    怎會看得懂及認同呢?看不到十份一便扔到書架底。
    今早,我再把它翻出來,
    或許我現時再看會領悟多一些老子先賢的智慧!

堅堅,現在我反而會欣賞你的「隨遇而安」!

《....挫其銳、解其紛,和其光,同其塵....》
    不要因為別人的成就和光芒而自責及低看自己啊!
    "急"就要去放水,沒有錯的呀!

哈哈!由我這個鬥心過大的人跟你自認為沒有鬥心的人說說道理是不是很有趣呢?

~共勉之~

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝runrun C姐既闡述, 好詳細, 真係每粒字都有睇, 過中道理要好好參透, C姐都要好好處理身體, 盡快作出針對性治療, 早又係要醫, 遲又係要醫, 不如多點把握時間, 及早把傷患消除, 祝早日痊癒, 長跑長有.

升級   100%

鬱悶

原帖由 Gills 於 2009-2-23 13:30 發表
    多謝runrun C姐既闡述, 好詳細, 真係每粒字都有睇, 過中道理要好好參透, C姐都要好好處理身體, 盡快作出針對性治療, 早又係要醫, 遲又係要醫, 不如多點把握時間, 及早把傷患消除, 祝早日痊癒, 長跑長有.

多謝嬌姐!
    我以前好傻... 好天真...以為只要用心地跑, 一定會跑得好;
    現在會跑得有智慧,你們期待我將來的復出吧!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 23-2-2009 13:39 發表

多謝嬌姐!
    我以前好傻... 好天真...以為只要用心地跑, 一定會跑得好;

runrun C姐, 咁我一個人不愁寂寞啦, 有C姐陪天真都係福氣黎架, "跑得有智慧"真係一個好好既Topic, 不過每個人係唔同階段有唔同方向, 及時更改及返思, 實在是好好的體會, 跑就係不斷向前衝既運動, 無論快慢長短, 好像有停不了的感覺, 返思係有思維去理解...去參透, 過中每位對"跑"的態度和感覺, 其實也應該不定時去修改, 期待在賽道上, 見到C姐的英姿.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-23 13:39 發表

多謝嬌姐!

細閱了runrun ctse的文筆 ,再次感受到你對跑步的熱盛...
    身體要緊,治療好身體,跑步的機會還有大把呀...
    期待你的復出...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-23 13:18 發表

堅堅,
    唔需要介懷喎!
    每個人都不同,
    有些人希望得獎;
    還有.....還有........,每 ...

去年11月時,我已發現身體內有一個腫瘤,雖然當時初步判斷是良性,
    但一日未切除出來去化驗都是沒有百分百的保證,

理應都是最好馬上動手術取出來,但我不想影响訓練計劃及跑的速度,
    便把手術延遲到渣打後才進行......

唔怪得runrun師姐腳腿有傷仍然緊持比賽練習......
    雖然小弟唔認同以性命去換一次比賽的機會,但不得不佩服師姐的勇氣及決心
    希望你的身體盡快完全康復,無拘無束地去完成每一個馬拉松!
    711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

鬱悶

[quote]原帖由 上水馬王 於 2009-2-23 14:13 發表

唔怪得runrun師姐腳腿有傷仍然緊持比賽練習......
    雖然小弟唔認同以性命去換一次比賽的機會,但不得不佩服師姐的勇氣及決心

希望你的身體盡快完全康復,無拘無束地去完成每一個馬拉松!

咁又唔駛講到咁誇張,我有跟醫生商量評估過風險至決定架!
    你估我唔怕死架!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

好同意runrun ctse 既講法, 我記得係美記半馬, 當小妹仲捱緊斜路時, kinkin ching 雖然亦都係比賽緊, 卻企係路邊, 同各ching ctse 打氣, 真係好開心呀

比賽既目的人人都唔同, 有人追求pb, 有人只想感受氣氛, 有人就想enjoy 比賽既過程, ching 覺得達到自己既目的就得啦

升級   97.05%

該用戶從未簽到

唔需要介懷喎!
    每個人都不同,
    有些人希望得獎;
    還有.....還有........,每個人都有自己不同的目的,
    只要不傷害到別人,全部都沒有定義為 對或錯、好或壞;

Runrun cmui,
    (我禁老叫妳 cmui 好d )

妳上面的一番說話也是我心底裹的話, 我十分認同, 我好多時都對新跑手講 , 不要跟人家比較只跟昨天的自己比好了 , 可是有鬥心的人好難領悟這番話 , 大多數要受到不同情度的挫折及失敗才明白一些, 但話又要說回 , 有鬥心的人才有明顯的進步, 所以這才令人迷失方向, 因為長跑不是能在短時間內有成績的, 要像儲畜的一步一步去,到一段時間才有利息分的, 正如人生一樣 , 所以跑步才好玩 , 迷人 !~

祝妳身體早日康復 , 又黎跑過 , 長跑長友 !

升級   90%

該用戶從未簽到

回復 262# 的帖子

我我我....
    要多謝零下十度 !
    果日才第一次同大家有一面之緣... 我今日至知原來e邊有呢個比賽的thread...
    我朋友見到零下十度post出黎既相, 其中一張有我同我朋友份, 好開心呀!

多謝 ctse!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 23/2/2009 13:18 發表

堅堅,
    唔需要介懷喎!
    每個人都不同,
    有些人希望得獎;
    還有.....還有........,每 ...

runrun ctse,要休養好身體先,唔好急於一時,我哋等緊你復出架。

升級   74.8%

該用戶從未簽到

Runrun Ctse
    身體緊要, 養好身子, 無論任何時候都會支持你 ! 戰勝病魔 !