香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 曲奇
打印 上一主題 下一主題

曲奇の跑步FuN享

711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

cookie師姐第一個圈就跑1'25",睇黎無刻意留力...

人多衝圈一定好激,鬥心都特別旺盛既,但太快又好易爆

敷多幾次冰快d好番,下堂你一定做得更好

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-25 14:23 發表
24 Feb 2009 (Tue)
今日與NC ctse & ram Ching到斧山跑工聯會阿Sir練跑...
時日菜單:3'30"內完成400m + 休息...
完成10 set後休息5分鐘,然後再做多6 set...
不過第1個圈跑得太快 (~1'25"),跑第2 - 5 set時後勁 ...

cookie ctse 可能肌肉未休息夠, 休息一兩天先跑啦
sir 都幾好人喎, 星期一既堂好期待呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-25 21:09 發表

阿Sir真係好好人,可以在上堂時同阿sir講你有傷在身...
睇下佢有冇advice俾你可以點操練呀...

有阿sir 睇住訓練真係好d, 起碼有個人問下, 幾時應該跑, 幾時唔應該跑, 同埋應該點跑
可以避免受傷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-25 21:09 發表

阿Sir真係好好人,可以在上堂時同阿sir講你有傷在身...
睇下佢有冇advice俾你可以點操練呀
...

x2, 上堂後記著拉住阿sir問他, 他很好人的.

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-25 00:55 發表

賽事多數在星期日舉行,咁你確實難就時間去參與...
若然時間許可的話,玩下比賽拎下經驗都唔錯...

你1星期操2日,其實訓練量都不少呀...
若我1個人練跑時,好多時候都冇乜意志練落去...
相信你在這方面應會 ...

都唔係嫁....上次1個人跑...勁慢囉...
本身想跑10k...點知跑得5k....

之後跑d 沖圈玩下...無咁悶....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 17:27 發表
3 Mar 2009 (Tue)
今日與NC ctse到斧山跑工聯會阿Sir跑Interval...
是日輕鬆菜單:
(跑300m + 行100m) x 6 ~ 3 set,完成1 set後休息8分鐘...
第1組:~1'09 - 1'12" / lap (問同學仔時間...)
第2組 :1'08", 1 ...

cookie姐係咪第2set開始熟悉了隻錶的運作呀 昨天個主茶好似吃沙律咁, 容易消化, 爽

唔知係咪作天用完個鎖頭留底了, 所以今天找不到... 幸好仲有1個, 不過用慣了唔見左那個

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-4 17:27 發表
3 Mar 2009 (Tue)
今日與NC ctse到斧山跑工聯會阿Sir跑Interval...
是日輕鬆菜單:
(跑300m + 行100m) x 6 ~ 3 set,完成1 set後休息8分鐘...
第1組:~1'09 - 1'12" / lap (問同學仔時間...)
第2組 :1'08", 1 ...

cookie ctse, 跟阿sir 訓練 真係掂喎

你既左大脾, 最好同阿sir 傾下, 我左腳係外8 , 就係因為咁而小腿易傷

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-5 09:54 發表

係啦,下堂要問一問阿sir先得...
冇理由次次都係隻左腳唔妥...
阿sir同我講過,跑o個陣感到痛楚就要休息...

係啦, 如果經常係同一隻腳有問題, 可能係同跑姿有關, 問下阿sir 意見都好既, 咁就唔駛擔心啦
sir 講左一句話, 我幾認同的, 佢話, "對腳正常黎說, 跑係唔會痛的, 如果痛即係有問題", 現在我都會好小心的, 如果痛都要去了解下腳發生緊咩事

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-3-5 11:47 發表

係啦, 如果經常係同一隻腳有問題, 可能係同跑姿有關, 問下阿sir 意見都好既, 咁就唔駛擔心啦
    阿sir 講左一句話, 我幾認同的, 佢話, "對腳正常黎說, 跑係唔會痛的, 如果痛即係有問題", 現在我都會好 ...

係喎! 我渣打前一個月右腳膝下內側條筋緊, 跑就唔痛, 起床同坐久起身都有少少痛,
    有一日發現自己步姿唔妥, 走入運動場跑圈, 跑姿問題就突顯出來, 心知是以往的壞習慣要改.
    平日行路同跑圈都會刻意留意隻腳有冇外八, 嘗試跟線跑來改正跑姿. 買了一對保護性Stability跑鞋來跑街, 希望可以減輕膝蓋受壓. 留意新鞋鞋底會否外側磨光, 就知道自己跑姿有沒有改善.

希望妳及早發現問題所在, 及早作補救及改善, 唔洗跑傷對腳.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-5 11:47 發表

係啦, 如果經常係同一隻腳有問題, 可能係同跑姿有關, 問下阿sir 意見都好既, 咁就唔駛擔心啦hgj091" />" />hj
    阿sir 講左一句話, 我幾認同的, 佢話, "對腳正常黎說, 跑係唔會痛的, 如果痛即係有問題", 現在我都會好 ...

下堂定會問阿sir啦..
    schnix ctse你跑o個陣都要小心d..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-6 11:48 發表

多謝叮叮噹 ctse的意見,我會盡早find out此問題..
    要跑得健康,長跑長友嘛...
    其實我唔覺得自己行路內八or外八的問題..
    但跑時又太掛住跑,好難留意...@@
    跑鞋方面,正在物識中..

跑姿真係要靠身邊既人提,我話就話跑左四五年,係呢一兩年至改善左少少跑姿,約2-3年前隊友話我腳掌落地唔好,會傷膝,改左腳踭之後膝頭真係好左,另外又話我頭dupdup對呼吸唔好,又用左唔少時間去習慣,另一位隊友就教我擺手同注意上身力量,改善左之後係好左,呢d 都要人去提至知~~

我而家最大既問題係不嬲知自己"寒"背,平時練時不斷提醒自己,不過一到無咩力時就乜都現晒,真係好難改,有人話年紀越大越難改,曲奇要早d 發現問題早d 去面對呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-6 12:09 發表

跑姿真係要靠身邊既人提,我話就話跑左四五年,係呢一兩年至改善左少少跑姿,約2-3年前隊友話我腳掌落地唔好,會傷膝,改左腳踭之後膝頭真係好左,另外又話我頭dupdup對呼吸唔好,又用左唔少時間去習慣,另一位隊友 ...

多謝dee兄的分享,希望會得到其他人的提點,盡早糾正跑步不良姿勢的問題...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-7 12:55 發表
    6 Mar 2009 (Fri)
    相信今次都算是長跑網最踴躍的網友活動之一了...
    (再一次多謝邪神兄無私的付出...)
    幾十位ching & ctse聚集在跑馬地運動場的草地上...
    進行一連串的體能訓練,其實蠻辛苦...
    但邪神兄都錫住我 ...

場中心既泥地好核突... 我每次都要停低慢行

今日你對腳點哩? 我有d 累同酸酸地

明天起步時係咪要企前少少? 條路咁窄但咁多人跑,...

升級   0%

該用戶從未簽到

臨尾400m我都見到你用手掂個肚,見你個樣好辛苦,都覺得你有d事

祝早日好番晒,下次繼續PB

升級   53.45%

該用戶從未簽到

Cookie ctse 好快呀, d 有獎囉啦
    我只係頭1k 望住你尾燈跑, 1k 後已經唔見左你啦
    12/4 玩唔玩呀? 到時做個45’ pb

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-8 21:37 發表
    8 Mar 2009 (Sun)
    第1次冒雨比賽,真是很寒冷,跑了幾K後才感到暖意...
    多得kopo兄的提點,小心奕奕地過了起跑時的障礙物...
    全程也與慢子ching差唔多的步速跑,記得在轉折點前跑在他前面...
    但掛著停低在第1個水 ...

cookie ctse 一步一步的進步, 很快便會sub45了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-8 23:56 發表

cookie ctse 一步一步的進步, 很快便會sub45了

哈哈,初頭睇錯左時間,以為自己都係跑47分,原來係慢你成2分鐘,怪唔之得見唔到你啦..都好..跑係你後面,唔駛擔心比你界..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-8 21:37 發表
    8 Mar 2009 (Sun)
    第1次冒雨比賽,真是很寒冷,跑了幾K後才感到暖意...
    多得kopo兄的提點,小心奕奕地過了起跑時的障礙物...
    全程也與慢子ching差唔多的步速跑,記得在轉折點前跑在他前面...
    但掛著停低在第1個水 ...

曲奇ctse 真的很厲害,以ctse 既實力,很快可以sub 45,加油