香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑到腳趾甲變黑

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

右腳第二只的腳趾甲突然黑晒,好似塗左黑色趾甲油咁,好核突,算唔算受傷?駛唔駛理呢?
    +1 0
    上一篇︰斧山跑友報到下一篇︰肥高新手想買跑鞋有冇好介紹~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

跑到腳趾甲變黑乃跑家常事, 小妹最高記錄試過左右第一及第二隻, 合共4隻
    之前我地都談論過依個問題, 最大可能性係對鞋唔夠大.  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-12 16:13 發表
    跑到腳趾甲變黑乃跑家常事, 小妹最高記錄試過左右第一及第二隻, 合共4隻
    之前我地都談論過依個問題, 最大可能性係對鞋唔夠大.   

Sue師姐,抵你有咁好成績,小弟只得二隻,睇黎我要努力d了~

升級   78.95%

該用戶從未簽到

立即變黑哂亦得, 得左!

升級   100%

奮鬥

原帖由 上水馬王 於 2009-1-12 16:16 發表

Sue師姐,抵你有咁好成績,小弟只得二隻,睇黎我要努力d了~" />" />

仲笑我.....

升級   67.95%

無聊

咁會唔會變番正常呢?Sue ctse現在的腳趾甲正常番了嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

我的腳止都有變黑,而且仲有一、兩隻還甩甲...
    唉....

升級   100%

奮鬥

原帖由 stanwong 於 2009-1-12 16:59 發表
    咁會唔會變番正常呢?Sue ctse現在的腳趾甲正常番了嗎?

ching, 放心, 腳趾公長d, 所以需時稍耐,  我地女仔人家都唔怕, 你怕乜o者.

升級   7.89%

該用戶從未簽到

腳指會瘀青
    可能是因為鞋太小(最好試穿鞋子時,把腳往前頂,後面可容納一隻手指頭)
    還有一點
    鞋帶最後面要稍微緊一點
    避免在跑步時腳會往前頂
    綁鞋帶可分為三ㄍ區域
    最接近鞋尖的區域稍緊
    中間區域稍鬆
    後面區域稍緊
    以上是個人淺見

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄放心,黑甲會慢慢自己消失,如想快d,學我上次咁放血就即時消失.(上次係唔小心剪到流血)
    美記後有一隻黑左...到而家仍未變色

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Looking down at my feet now, I have 6 black toenails and one missing toenail. One toenail is hanging in there and ready to come off at anytime.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-12 01:31 發表
    ching, 放心, 腳趾公長d, 所以需時稍耐,  我地女仔人家都唔怕, 你怕乜o者.

running-sue tse ~

Easy for female runners, just use nail polish to paint over them.

升級   100%

奮鬥

原帖由 lvrunner 於 2009-1-12 23:02 發表

running-sue tse ~

Easy for female runners, just use nail polish to paint over them.

但係黑色指甲油, 好嚇人o者.....所以我個鞋櫃係冇涼鞋

升級   100%

奮鬥

原帖由 亞平 於 2009-1-12 20:35 發表
    師兄放心,黑甲會慢慢自己消失,如想快d,學我上次咁放血就即時消失.(上次係唔小心剪到流血)
    美記後有一隻黑左...到而家仍未變色

噢.....傳聞中放血方法, 原來平ching識, 但小妹覺得好恐怖, 唔痛咩......其實可否解釋一下

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-1-12 23:33 發表

噢.....傳聞中放血方法, 原來平ching識, 但小妹覺得好恐怖, 唔痛咩......其實可否解釋一下

哈哈,sue姐,果次係剪甲時唔小心剪到,流左小小血,之後擦左獅子油,唔痛架..嘻嘻,但我而家有隻黑甲就唔敢再試,反正冬天,冇人見到.

升級   67.95%

無聊

回復 11# 的帖子

原來各位師兄師姐的戰績咁勁, 小弟現在才有一隻變黑,證明以前唔夠勤力, 睇黎要加倍努力了

升級   100%

開心

我都黑左4隻好耐~~不嬲都唔痛~近排有少少痛~點放血丫??好驚

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanwong 於 2009-1-12 23:48 發表
    原來各位師兄師姐的戰績咁勁, 小弟現在才有一隻變黑,證明以前唔夠勤力, 睇黎要加倍努力了

個個高手都有4-6隻黑甲, 明顯地我地唔夠勤力啦!

小妹得一隻二指變黑, 未變黑前有少少痛, 變黑反而唔痛.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-1-12 07:48 發表

stan hing ~

Easy, just do more downhill running, it will speed up your chance getting black nails.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-1-12 08:56 發表
    我都黑左4隻好耐~~不嬲都唔痛~近排有少少痛~點放血丫??好驚

leung hing ~

You can only drain out the blood when it turns black at the beginning.  After awhile, the blood dried up under the skin and you can't drain it anymore.  

You need a sterile pin to poke it and squeeze it, pretty simple.