香港長跑網  - 長跑長友

樓主: blurmax
打印 上一主題 下一主題

2009.3.08 沙田10K河畔賽

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

升級   18.2%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-25 23:38 發表

wongc ctse似乎對成門河情有獨鍾~~hgjD115" />" />hj

貪佢夠平(路)呀嘛!  ($$就唔平啦, 以前唔洗一舊水)

呢個比賽我第5年跑啦.  係我人生中第二個比賽(第一次比左渣打).  跑完第一次渣打, 睇到D成績以為自己都唔太差, 轉頭即刻報埋呢個比賽, 點知跑之前睇返前一年D成績, 嚇到死左.   呢D比賽無渣打個D影相團/拍拖團, 係真正的比賽.  仲有好多勁人都參加.  我都係去學下野啫.

升級   0%

該用戶從未簽到

真係好多高手黎玩, 果日有野學喇, 想睇野跑快些少睇吓班高手點衝最後果K.

升級   48%

該用戶從未簽到

我都收到信呀.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Anthony 於 2009-2-25 21:34 發表
    sue ctse,成50幾人報,場面壯觀,當日幾點、邊度影大合照?

另外聽大會講參賽人數眾多,有兩個起步點,分別在兩邊天橋底,一邊跑先,另一邊遲些開跑,各ching / ctse唔好排錯位。

正確消息係有兩個起跑點﹙一邊係行人路一邊係單車徑﹚,但係會一齊同時起步,唔會有先後!

由於分內外檔,所以兩邊起點會有大約20m差別,不過去到匯合點會係同一距離,無多無少,所以放心排任何一邊!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

yi
    我都報左...但仲未收到信gei...擔心中...

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

According to Roberov of hkrunners.com, the race is full :

http://www.hkrunners.com/?q=node/2290#comment-16053

Some news received from the organizer:
    A) the race is full, with 1500 entries.
    B) the organizer reccomends to use the LCSD toilets located at 300m and 800m from the finish line, avoiding to queue in the small toilet located at the meeting point.
    C) because of the large number of entries, there will be a "double start" like in 2006 (inside the tunner of the cycle track), with 2 starting lines in a sort of Y-shaped start.
    D) also pay attention to the narrow passage at 300m from the start, with 2 stone pillars in the mid of the way.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 287# 的帖子

Yes, there had 2 stone pillars few hundred meters from the starting point, I'd tried it last year.
    711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 miller 於 2009-2-26 13:54 發表

正確消息係有兩個起跑點﹙一邊係行人路一邊係單車徑﹚,但係會一齊同時起步,唔會有先後!

由於分內外檔,所以兩邊起點會有大約20m差別,不過去到匯合點會係同一距離,無多無少,所以放心排任何一邊!

請問這賽道是跑馬路,還是單車徑呢?(有無詳細地圖呢)
    小第想找個靚位幫大家拍照!!

升級   21.58%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-2-26 14:57 發表

全程都係行人路和單車徑黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-2-26 14:57 發表

http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/

C兄看馬拉松推廣社...有好多呢段路既相...

升級   100%

開心

原帖由 Parco 於 2009-2-26 15:04 發表

http://www.ecotourism.org.hk/hkmp/

C兄看馬拉松推廣社...有好多呢段路既相...

唔該晒,我入去睇睇先

升級   21.58%

該用戶從未簽到

條線路大約係咁

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我會在1號1K位影
    等龍尾跑過後
    然後跑小路去5K影u turn
    之後追住龍尾反終點

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟當日都會黎做義工

升級   0%

該用戶從未簽到

呢條 link 見到原來上年都已經有唔少師兄師姊跑「普施健沙田10K河畔賽」
    包括 米拿大夫, Gill 兄, Sue c-tse, Blurmax 兄等等
    http://picasaweb.google.com.hk/L ... 5175776874525575362

升級   100%

奮鬥

我都收到信,3005。到時見。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 miller 於 2009-2-26 13:54 發表

多謝米拿兄指正,咁我們網企外檔定內檔好d呢?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

呢條賽道我都跑左3年,將會是第4年跑,就係因為條路夠平,所以年年都PB,相對來說,每一次跑呢條賽道到會增加一定的壓力。

講到兩邊一齊起步,2006年的確見識過,但個人認為不太贊成這樣起步,因為雙倍的闊度,要在起步唔夠50米迫埋一條路,是有一定危險的。如果好似2007年同2008年咁,只係一條起步,會安全好多,再加上像我這些跑尾跑手,做時間的話,也有Chips計時間,所以都不用擔心排得後。

因為咁,反而想提醒大家,在起步的時候,真係要小心一點。