香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

SSP街坊小隊(Part 6)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

今日狀態極差. 十分影響我日後比賽信心..
希望星期3 真可以同你地一齊跑呀...

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-1-18 23:52 發表

今日狀態極差. 十分影響我日後比賽信心.." />" />" />" />
希望星期3 真可以同你地一齊跑呀..." />" />" />" />

今日跑得我勁累呀...出左9成力去跑~~~
要早d休息....

星期3就...你到時call 隊長啦..hgjD121" />" />hj

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

SSP team running

Hi, catcat and other SSP team members,

我參加星期3的跑步,

到時8pm shum shui Po playground 見,

chengtszhang

升級   100%

該用戶從未簽到

各位隊員:
    我好沮喪呀~~~~~
    昨天同joejoe,fung sir等人進行山頭霸王的pre-trip,joejoe用番前兩年山霸比賽既真實路線來作訓練,比賽要用2日1夜完成共18個check point,第1日要行12個,第2日行6個....我們昨天target只是行一部分作training...
    點知....昨天我都尚未背負重物,只是背了第一個背囊仔.....去第三個check point時.....是勁勁勁爬山...我中途已經體力不支啦,汗如雨下,差d昏甘濟........結果去到第三個check point我已經超時....

即是話,如果這是比賽的話,我已經不合格及被out啦.......................嗚嗚.....

我唔想拖累隊員fail呀...我而家甘既體力都唔知點算好....
    joejoe話我練得太多10k,但就欠缺長課的體力訓練,半馬對我而言仍然有困難.....

隔離山霸仲有2個月唔夠,結合joejoe的建議,我打算:
    1. 最少每星期weekend都要跑一次長課,希望可以上到30k
    2. 跟joejoe進行跑山training...(為表示決心,我昨天已經馬上買了對跑山鞋!!)
    3. 在SSP運動場跟各位隊友練沖圈.....這個不知有無用..?因為我之前聽圍圍及活活講,沖圈對改善及強化跑步速度好有用...
    嗚嗚.......大家仲有咩好建議呀.....俾d黎洗啦.....

ps:多謝joejoe及fung sir鼓勵我,我會努力架!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

更新:SSP街坊小隊最新活動日期:

21/1跑步
    好耐無在SSP跑,大家快D報名啦~~

時間: 8pm,請提早到自行熱身
    地點: SSP泳池門口等
    路線: 由SSP跑去大圍
    距離: 10k左右
    ~~跑完宵夜~~

出席者:
    1. catcat
    2. vv
    3. 菲菲
    4. kinkin
    5. 活活(to be confirmed)
    6. 恆恆~~久休復出
    7. bonbon
    8. batbat

請有興趣參與的ching/ ctse在此留言啦!!

~~SSP街坊小隊簡介~~
    1. 小隊自2008年10月份第一次開跑以來,承蒙各區funs踴躍支持及鼓勵,令本小隊每次的跑步均活動充滿著喜樂與歡笑
    2. 我們希望各隊員除了自行跑步練習外,亦能抽空參與每星期的集體跑步,互相觀摩及鼓勵
    3. 由於是平日晚上放工後練習,因此每次的跑步里數只會是大約10K左右,全部都是跑街路(因小妹覺得跑運動場很悶)
    4. 跑步路線每次都會不同,小隊會在出發前集齊人後再修改路線,照顧不同隊員的意見,所以,SSP街坊小隊是no planning is our planning,我們會遷就各人能力,不會扔棄任何一個隊員
    5. 我們認為運動大前堤應該是"友誼第一,比賽第二",跑步要跑得健康,同時跑得有樂趣亦是極之重要的,因此,每星期的聯跑活動後我們亦會宵夜聯誼,大家暢所欲言一番
    6. 凡參與本小隊跑步者,均可獲賜給疊名一個,機會難得!!

警告及聲明
    1. 此項聚會適合跑步初哥(10公里跑45-60分鐘), 身體並無任何疾病(包括已知或隱疾),同時需確保可以應付此項運動的朋友參加,各位需量力而為。如身體不適,切勿強行參加。
    2. 本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。 如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。
    3. 活動不排除將於酷熱的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,建議活動前先自行補充足夠水份。
    4. 若約跑活動當天懸掛八號或以上颱風、黑色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會取消。
    5. 參加者的個人保險須自行負責。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-19 09:10 發表
    隔離山霸仲有2個月唔夠,結合joejoe的建議,我打算:
    1. 最少每星期weekend都要跑一次長課,希望可以上到30k
    2. 跟joejoe進行跑山training...(為表示決心,我昨天已經馬上買了對跑山鞋!!)
    3. 在SSP運動場跟各位隊友練沖圈.....這個不知有無用..?因為我之前聽圍圍及活活講,沖圈對改善及強化跑步速度好有用...
    嗚嗚.......大家仲有咩好建議呀.....俾d黎洗啦.....
    ..

山霸唔簡單呀!唔單只要練跑,行山都要練,或者平時行幾十層樓梯都得,又或者做gym既行山機,主要係練四頭肌...
    1. 跑30k當然對體能有幫助
    2. 跑山...建議跑妳比賽個d 路,不過小心拗柴....
    3. 呢樣主要係練速度,如果覺得唔夠快,甘就練啦

既然joejoe搵得妳玩,佢應該覺得妳得既,希望妳能按妳個訓練完成啦!

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

To SSP team

Hi all,

我其實雖然無同你地跑, 但我都無休息, 我都有練長課

大家一同進步...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2009-1-19 09:39 發表
    Hi all,

我其實雖然無同你地跑, 但我都無休息, 我都有練長課

大家一同進步...

ching:
    你通常去邊度練長課??

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2009-1-19 09:29 發表

山霸唔簡單呀!唔單只要練跑,行山都要練,或者平時行幾十層樓梯都得,又或者做gym既行山機,主要係練四頭肌...
    1. 跑30k當然對體能有幫助
    2. 跑山...建議跑妳比賽個d 路,不過小心拗柴....
    3. 呢樣主要係練速 ...

這個.....昨天有個朋友都係甘同我講....
    好啦甘.......我今日開始,返工返屋企唔坐lift呀啦...
    batbat:我想問:"四頭肌"係唔係指小腿既肌肉....???

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-19 09:43 發表

這個.....昨天有個朋友都係甘同我講....
    好啦甘.......我今日開始,返工返屋企唔坐lift呀啦...
    batbat:我想問:"四頭肌"係唔係指小腿既肌肉....???

膝頭對上個肌肉....

升級   52%

該用戶從未簽到

CAT CAT
    雖然山霸唔簡單>>>>還有時間, 即有有希望>>>>>努力加油 ar~~~~~

21/1 我又參加星期3的跑步

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 hhkbonnie 於 2009-1-19 09:52 發表
    CAT CAT
    雖然山霸唔簡單>>>>還有時間, 即有有希望>>>>>努力加油 ar~~~~~

多謝支持!!
    已加名.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-19 09:10 發表
    各位隊員:
    我好沮喪呀~~~~~
    昨天同joejoe,fung sir等人進行山頭霸王的pre-trip,joejoe用番前兩年山霸比賽既真實路線來作訓練,比賽要用2日1夜完成共16個check point,第1日要行10個,第2日行6個....我們昨天target只是 ...

catcat:
    除咗要練長課強化肌肉之外,我諗妳要食多d碳水化合物,等妳d肌肉儲多d能重先得呀。
    星期三妳地決定跑邊度未呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hhkbonnie 於 2009-1-19 09:52 發表
    CAT CAT

Catcat 加油 x2
    BTW, 我都好耐冇同Catcat同Bonbon跑過Lu......

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-1-19 10:02 發表

catcat:
    除咗要練長課強化肌肉之外,我諗妳要食多d碳水化合物,等妳d肌肉儲多d能重先得呀。
    星期三妳地決定跑邊度未呀?

ssp跑去大圍呀...?好唔好..?
    有斜路,可以俾我練下.........
    你黎唔黎呀~~?

升級   0%

該用戶從未簽到

各位隊員:
    我好沮喪呀~~~~~
    昨天同joejoe,fung sir等人進行山頭霸王的pre-trip,joejoe用番前兩年山霸比賽既真實路線來作訓練,比賽要用2日1夜完成共16個check point,第1日要行10個,第2日行6個....我們昨天target只是 ...

CATCAT~~~唔洗太擔心la...盡左力..如果唔得都無計...再者e+仲有時間~~~
    你今日跑唔跑運動場ar? 我今日ok ka~~~你唔得我今日都會自己去跑既~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-1-19 10:10 發表

ssp跑去大圍呀...?好唔好..?
    有斜路,可以俾我練下.........
    你黎唔黎呀~~?

呢條路我都鐘意跑wor...有得諗...如果batbat來我又來啦~
    最多梅子林跑星期四~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-1-19 10:16 發表

CATCAT~~~唔洗太擔心la...盡左力..如果唔得都無計...再者e+仲有時間~~~
    你今日跑唔跑運動場ar? 我今日ok ka~~~你唔得我今日都會自己去跑既~~~

vv都好勤力wor....加油呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 vhtober 於 2009-1-19 10:16 發表

vv:
    今晚7:45在老地方斜對面等....ok???
    我要操多ddddddddd.................嗚嗚.............

其他隊友,如有時間今晚都可以落黎SSP運動場玩下...