香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 瘋瘋
打印 上一主題 下一主題

減肥飲食吹水站

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 11:07 發表

唔好笑我啦. 起碼家中大人冇點欣賞我!
講起放縱, 我間唔中都有食下鳳瓜排骨飯, 或去麥記. " />" />
不過從前的最愛KFC, 已經冇去年幾了!

瘋兄未去到14x 丫馬,成功左自然會欣賞~~
我基本上除左肥豬肉同超油膩既野之外,放縱餐乜都食,其實除左怕肥豬肉既飽和脂肪之外,仲有一個問題係可能呢幾年食得太少呢類食物,一食肥豬肉/重油食物就好似消化唔到咁,好唔舒服,真係唔知好事定壞事~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-2-19 11:47 發表

瘋兄未去到14x 丫馬,成功左自然會欣賞~~
我基本上除左肥豬肉同超油膩既野之外,放縱餐乜都食,其實除左怕肥豬肉既飽和脂肪之外,仲有一個問題係可能呢幾年食得太少呢類食物,一食肥豬肉/重油食物就好似 ...

Dee 兄,

你既情況同我差唔多!
我都唔食我太油!
腸胃好易敏感!

講下我今日食咩啦
早餐食左通粉,媽落左好多豆同瘦肉.
我反工都帶飯,我阿媽烹野落好少油,(油數用芥花油,olive oil等)
通常都會有勁多菜.

我都好耐無飲我至愛維他奶啦(正常版),間唔中都會飲小甜!
KFC, Prizza hut 都唔會食!

升級   0%

該用戶從未簽到

小妹暫時目標... 希望減番去 110 勁
昨日餐單
早餐 : 方包兩片 + 蕉一隻
午餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯一碗 + 菜湯
下午茶 : 橙一個
晚餐 : 菜一碗 + 肉半碗 + 飯半碗
似乎仲未戒口得好緊要... 希望戒到晚上既飯同埋肉

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:05 發表

ee , 勁呀. 你既目標應該100好d, 到時實好fit呀.
中午做左件後悔既事, 食左個齋飯盒: 炒米/菜+紫菜卷+豆卜+炒旦, 幾油下!  

瘋兄..我都想 100磅.. 但係玩0左差不多兩年都仲未去番 110磅...

你咁快食定俾 2010 年渣馬 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

依小弟經驗,炒粉麵飯飯盒真係幾堅,無論乾濕炒都成殼油,要增肥幾日見效~~
我覺得食湯粉麵幾好,係怕味精多,自己整可以多食,食一排效果可能意想不到~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-19 14:48 發表

oh no!

瘋兄... 似乎你呢排要食番多 d 清淡 d 既野彌補番今日既為食 wow...  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

上星期 5 :
早餐 : 面包 + 香蕉
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
晚餐 : 魚片粥兩碗
星期六 放縱日
早餐 : 飲茶
下午茶 : 蛋撻 + 半個菠蘿油
晚餐 : 出外晚餐 ... 唔知食0左幾多野...
星期日 :
午餐 : 半碗菜 + 半碗肉 + 一碗飯 + 一個橙
下午茶 : 一個 apple + 半個包
晚餐 : 一碗菜 + 去皮雞翼 5 隻 + 大半碗飯

尋日磅重, 運動後約 113 磅.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-23 14:46 發表

ee, 嘩好味呀, 好耐冇食喇.
你都好仲意食雞翼喎." />" />
加加油, 夏天之前100吧!" />" />" />

kaka ... 食完呢個波蘿就要戒口多幾日...
係丫..我好喜歡食雞翼... 瘋兄..你都係同道中人 ?
100.. 唔敢想...我好似小學未畢業都已經過0左 100.... 只要可以 keep 番大學畢業之前既 110 已經好好啦..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.67%

該用戶從未簽到

吹下水先!
我飲食其實都無乜特別, 只係天生~~~唔鐘意食滑o既肉類。

另外有師兄師姐話食乜丸物丸湯粉,河,面...
其實呢d丸類為左突顯所謂鮮味同彈性, 幼滑, 當中會加入'水楊酸' 同大量肥肉, 尤其墨丸同貢丸為甚, 大家小心為上~~~
而河粉更加在製作時加入大量大量的油, 所以...

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟最高188磅,  現在180磅
以前試過去到165就停左好耐,無晒心機
目標160磅以下

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-24 12:55 發表

嘩水楊酸一樽仔五蚊, 我以前係買來浸腳殺菌個喎!" />" />hjfghft

殺到菌嗎?我要殺wo, 請問需浸幾耐?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   40.67%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-2-24 12:51 發表
小弟最高188磅,  現在180磅
以前試過去到165就停左好耐,無晒心機
目標160磅以下

你唔好以為一個人可以無止竟咁瘦落去啦, 始終自己個基因決定一切!
你成副架係大o既, 點都無可能變細。
當然, 如果未到以上講o既極限, 就可能到一個平台期姐, 要keep住或加碼做運動, 保持飲食健康, 要再減磅唔係難事。