香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

安安日記~~我會乖,唔會再係馬房賴尿啦P.7~~

升級   100%

該用戶從未簽到

馬王:
安安係我屋企時,有時我check到佢個身d毛都會濕架,我估佢係好努力甘"lam"毛清潔身體,如果地下無尿積,就應該唔係賴尿.....
但你check到貓廁所外有尿,可能如你估計般,安安唔慣用你個d粒粒紙砂,因為我屋企都係用d平價既凝結砂,同埋佢可能都係怕"生保",想留一d尿味等佢有多d安全感....

不過,就要麻煩你多d留意佢,行為指導教佢去貓廁所....
方法可以為:你耐唔耐推佢入貓廁所,等佢係入面坐下,仲可以捉佢2隻前肢抓下d砂,每次訓練完,無論佢有無all到,都可以獎勵一小粒貓小食,等佢知道,識去貓廁所是乖行為~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

安安終於有家可歸, 辛苦曬catcat, VV同馬王.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-4-1 14:32 發表
    仲有,有貓義工在她的blog中,圖文並重地報導了與這個朱姓變態佬的交涉經過,仲有這個衰人既照片及全程拍了viedo放左了在youtube~~
    各位可以click入去睇睇,以下為該義工的文章:

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!c7ti ...

就是他............

http://www.eastweek.com.hk/index.php?link=content_detail&article_id=1466

升級   100%

該用戶從未簽到

係呀~~
    多謝東周記者幫忙報導,等社會多d市民知道lee個衰人既野,同貓貓討回公道~

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好意思,小弟呢排好忙,咁耐都未覆各位.....
    聽晚會報告佢地生活狀況及upload佢地d相上黎

原帖由 駿駿駿 於 2009-4-14 23:09 發表
    22點算呀, 佢係咪醋所以玩絕食???

原帖由 angkso 於 2009-4-15 09:22 發表
    CHing 幾時Post安安和二二D生活照呀?上次Dvideo,download唔到。

升級   0%

開心

覺得這個人好恐怖..........有無治罪?

升級   0%

該用戶從未簽到

唉...唔好意思,前排又忙,近排又病,無乜心情update安安既生活情況

不如由安安晌我張床all尿講起.....

話說佢黎左馬房五、六日後的一個早上,聞到一陣陣的怪味,但又搵唔到源頭,直至準備拎d床單去洗的時候,發現床尾濕晒....
    我肯定係安安的傑作,因為佢之前有一晚跳過圍板去我間房,二二係無咁好彈跳力跳得過的
    之前佢已經晌廚房及我阿妹書桌上all過,我都無打佢,不過今次晌我度霸地盤就一定要教訓下佢
    我捉佢到尿尿位置等佢聞一聞然後就打佢屎忽,打左佢兩下大力既,然後就好驚咁逃離現場
    佢縮左我間房d暗角位,咁我就拉佢出黎,點知越拉就越反抗,仲慘叫....佢睇黎好驚,我養過兩隻貓就算比我打都唔會好似佢會驚成咁樣,我估佢應該比上手主人虐待過
    突然間.....臭到暈......原來佢賴左屎!我估佢係驚到賴屎.....我的天呀....仲要係晌我間房度! 晨咁早就整bat杰野比我!
    想清潔都清理唔到,根本就拉唔到佢出暗角,一掂佢就發晒癲,惟有等佢自已走出黎
    朝早自己都要開工,無可能坐足一日等佢出黎,收工後至有時間去處理,即係堆屎晌我房臭足成日!

果日整日都唔開心,因為唔知點樣可以教好佢,屎尿教唔好既話會好難養,都有諗過即日買個貓龐困住佢黎養,不過睇過元朗及上水好多間寵物店都揀唔岩,打算到第二日假期出旺角搵.......好彩到第二日打左個電話比catcat! 佢叫我試下換另一種貓沙試下,因為可能佢未適應我用開過種。 咁我就將新舊兩種唔同既貓沙溝埋用......用左兩、三日,廚房的確再無貓尿,其它地方都無,果然有效! 就係咁樣,呢個"辣手"問題就解決了。

同安安生活左兩個幾星期,有唔開心亦都有開心,講住咁多先...

升級   0%

該用戶從未簽到

兩位大爺的近照...

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝東周記者幫忙報導 X 2

馬王 c hing

兩位大爺真正的好............大爺ar

見到好開心!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-4-29 23:52 發表
    多謝東周記者幫忙報導 X 2

馬王 c hing

兩位大爺真正的好............大爺ar

見到好開心!!!!

速行兄,湊左呢兩隻"小朋友"後,真係令我諗左好多問題,原本"父母"唔易做呀......安安仲要係頗童&問題少年...

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 c hing

add oil ar!!!!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

馬王兄, 頑童都可以變乖嫁, 係要俾多d時間同耐性,  加油呀!!!!  

升級   0%

難過

原帖由 上水馬王 於 2009-4-29 23:58 發表

速行兄,湊左呢兩隻"小朋友"後,真係令我諗左好多問題,原本"父母"唔易做呀......安安仲要係頗童&問題少年...

辛苦馬王, 慢慢教啦!
    安安受過身體同心靈上的傷, 俾多啲時間同愛心醫治佢啲傷, 佢一定會好返架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-29 23:43 發表
    唉...唔好意思,前排又忙,近排又病,無乜心情update安安既生活情況

不如由安安晌我張床all尿講起.....

話說佢黎左馬房五、六日後的一個早上,聞到一陣陣的怪味,但又搵唔到源頭,直至準備拎d床 ...

馬王兄:
    真係辛苦使你,仲要公私兩忙,我諗安安都會知道你鍚佢既,比心機呀!

升級   100%

鬱悶

馬王兄,

加油呀!
    睇黎安安開始適應新居,一切都在進步中。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝各位對安安的關注,我會再花多d心思去教好佢架勒

琴晚安安又鼠左入我房,繼上次all尿果次之後第一次
    不過今次佢無整估我,仲晌隔離d被褥上訓著左(前兩晚鼠左我阿媽張床),我諗佢會乖架勒

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

馬王兄,
    睇見D相都開心。
    原帖由 上水馬王 於 2009-4-30 07:33 發表 謝謝各位對安安的關注,我會再花多d心思去教好佢架勒 琴晚安安又鼠左入我房,繼上次all尿果次之後第一次不過今次佢無整估我,仲晌隔離d被褥上訓著左(前兩晚鼠左我阿媽張床),我諗佢會乖架勒

升級   100%

該用戶從未簽到

馬王:
    真係好啦~~上次call你,你說安安賴尿既事,但原來你打佢2野時佢仲怪叫+嚇到賴埋臭臭.....
    安安個衰豬,平日叫都唔會叫,我估他當時真係好驚...
    你都好慘,要等泡屎臭足成日,到放工時才清理.....而家你間房仲有無屎味,呵呵....

而家咪好囉,換左d貓砂,因為好多貓用慣cheap既凝結砂,一下子用貴價紙砂真係會唔適應架..
    好似我以前,都試過換玻璃珠砂及紙砂,佢地班友仔,直情新奇到"擔"d砂出砂盆當珠仔玩呀~~又發脾氣唔肯all,all尿落我個洗手盆度...

你有咩貓問題就call我啦,一人計短二人計長嘛~
    好彩個日我打俾你,你至唔會傻更更甘買個鐵籠咋,如果唔係,一來晒錢,二來放係屋企阻地方~~~