香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-4-24 18:48 發表
Emma
開blog大吉,恭喜恭喜~
事不宜遲,依家就訂下短期目標,向目標進發~
記住你有我地一大班長跑網友支持,你一定成功ga~
加油呀~

我會記住啦

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-24 11:23 發表
emma 講得出,果然做得到
加油呀~~~

賀一賀先

情不自禁添...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-24 22:10 發表
Coleman, Carey, Blurmax, Runrun, Oscar, 叮叮噹, 火仔謝謝你們支持!!
今日o係公司一路睇一路
其實我好介意自己既身型, 最最重要係, 當慢慢年長, "我發覺我體質彷似下降",
好多野想做, 無健康既身 ...

ec ctse, 一星期跑3次, 每次40mins

我初時也是為了減肥而跑多了, 那時我也有記下每天吃過什麼, 作為一個警惕. 我減肥時麥記只幫襯他的田園沙律. 其他視而不見   外出吃飯味精很大, 都是少吃為妙.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

....食物方面. 我要諗諗點樣記低自己食左咩, 點樣可以易d 睇見自己亂咁食野, 警惕自己.....[/quote]

飲食記錄係好有用, 睇番自己食左嘜東東, 身體反應, 體重進展.
    睇完就唔敢亂食嘢架啦! 見營養師都要睇妳的飲食記錄啦!
    再唔係叫好朋友或者減肥戰友互相監察, post出嚟, 好多戰友睇住妳架!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-24 11:25 發表
    emma 開blog 大吉,加油~ 我同你身同感受,所以好明白你既心情,大家一齊努力  " />" />" />" /> " />" />" />" />

kc 絕對係呀, 我見到你咁努力, 都令我知道我都要繼續努力 ~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

emma,快d講下你今日的餐單啦

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 11:35 發表
    ....食物方面. 我要諗諗點樣記低自己食左咩, 點樣可以易d 睇見自己亂咁食野, 警惕自己.....

飲食記錄係好有用, 睇番自己食左嘜東東, 身體反應, 體重進展.
    睇完就唔敢亂食嘢架啦! 見營養師都要睇妳 ... [/quote]
    係呀... 多謝叮叮噹ctse提醒.... 今日當我諗住想買咩食, 都會諗諗.... 暫時都唔係好似ctse 咁清淡... 但已經阻止我無休止咁去為食野而食野.
    記得有次玩完滑浪風帆, 我為左杯咖啡, 因為見到個餐好抵食, 明明好飽再食多左d我根本唔需要既食物.... 成日諗住運動完就食多少少都唔緊要. 攪到今日再上磅又再驚一驚...
    尋晚搵野見到自己幾個月前買既一本書叫"纖體塑身", 之前無點睇真, 今日睇番發覺好o岩我睇. 入面講既心理上的問題, 正正是我成日減極都唔成功既原因. 入面都有提飲食日記... 等我依家記一記今日食左咩:
    今朝妹妹食公仔面做早餐, 因為我趕住去上獨木舟堂, 就食左佢一半。之後因為未夠飽, 就買左7仔燒賣黎食, 加左一罐雀巢咖啡. 食完有d後悔, 因為又唔好食同埋肥...
    下晝12點就食左盒波仔涼瓜排骨飯+另一罐雀巢咖啡.... 上完堂5點番到出西貢, 因為知道夜晚會8點吃, 又受唔住咖啡引誘, 食左個腿蛋治 + 熱鴛鴦..... 本來諗住填肚的小面包就拎左番屋企...
    回家吃了母親大人的愛心蕃薯糖水, 於是吃飯時就吃好少飯了. 今晚有蒸魚一條, 我還吃了一隻雞翼, 仲有最肥的豆豉鯪魚油麥菜. 飯後又喝了華田.... 再加幾片西瓜作飯後果.
    總結... 自己睇完都覺得幾驚, 唔寫都唔覺自己食左咁鬼多野.... 而一再想自己戒咖啡等飲品但唔成功... 似乎仲越飲越多...
    不過為左將來早餐可以清少少, 我買左d果仁同乾果準備溝埋d 麥片一齊食, 增加佢(麥片)既吸引力, 希望成功令我公司樓下既美味燒賣失色, 從而食少d... !
    至於是日運動, 只有獨木舟... 10-12, 1-3 total 是4小時, 應該實際行動最少都有2小時既... 本來都想夜晚出去跑步, 但想落去時就落雨...
    跑步就要明早努力了!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-25 11:18 發表

ec ctse, 一星期跑3次, 每次40mins " />" />

我初時也是為了減肥而跑多了, 那時我也有記下每天吃過什麼, 作為一個警惕. 我減肥時麥記只幫襯他的田園沙律. 其他視而不見 " />" />  外出吃飯味精很大, 都是 ...

nc 你好厲害! 我除左有一輪跟隨公司同事吃那個西柚減肥餐單之外, 迫自己食麥記田園沙律... 其他真係無邊次會食呢樣野...
    唔.... 我會小心飲食了! 以前唔運動, 我反而會好小心飲食, 但自從開始多運動後, 就係咁亂食, 依家習慣左, 仲肥左....
    小心....小心...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我以前做完gym,都會不知不覺食得豐富左。根本減唔到磅。

但自己上個月食完個超油tea ,攪到自己跑一陣腸痛跑唔到之後,我就明白到油瞋食物對跑步唔好,所以跑之前都唔俾自己食油膩野,最多跑之前三個鐘食個通粒,仲餓就食下生果 / 飲水(唔好飲咖啡呀)。一星期得個兩三日跑步,因為腸痛跑唔郁就覺得好唔抵啦~~~我而家逍遙跑,都係飲半杯水就出門口(夜晚有食飯,點都有d能量既夠跑10k 既~~~)

最重要係,同一大班跑友一齊跑,佢地多會點d清淡食物,都有助控制自己唔好食咁多油膩野ka。

我平日早前會食火腿腸仔,但最近就會用紙巾吸一吸d油,試過食個煎餅,都用茶洗一洗先放入口。我原先都覺得呢個動作好造作,但跑步之後,再加埋同大家開飯開得多,自己的口味都較以前清淡左少少少,所以都唔介意做d咁造作的事了。

所以,下次跑完同我地特訓,唔好自已去食燒賣啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-25 23:33 發表

nc 你好厲害! 我除左有一輪跟隨公司同事吃那個西柚減肥餐單之外, 迫自己食麥記田園沙律... 其他真係無邊次會食呢樣野...
    唔.... 我會小心飲食了! 以前唔運動, 我反而會好小心飲食, 但自從開始多運動後, 就係咁亂食 ...

妳講出我現時狀況喎!!! 初初減肥真係可以誡奶茶咖啡, 盡量不外出吃東西, 誡魚蛋, 雞蛋仔, 汽水, 零食...

升級   0%

難過

原帖由 e.c. 於 2009-4-25 23:29 發表
    睇完就唔敢亂食嘢架啦! 見營養師都要睇妳 ...

係呀... 多謝叮叮噹ctse提醒.... 今日當我諗住想買咩食, 都會諗諗.... 暫時都唔係好 ... [/quote]

妳食量唔算多, 特別係妳今日做一日戶外活動.
    但係一日四杯甜飲+一碗糖水.....大過份囉!
    甜飲甜食一多, 就會儲係肝, 同以脂肪儲存係身體各部份.
    首要減少甜飲甜食, 盡量少飲為妙. 妳知道要改變飲食習慣就好了, 付諸行動吧!
    我都好鐘意咖啡奶茶, 跑步減肥開始慢慢減少飲甜, 後來一日一杯,
    再後來間中飲一杯作為獎勵自己的努力. 加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

睇完就唔敢亂食嘢架啦! 見營養師都要睇妳 ...

係呀... 多謝叮叮噹ctse提醒.... 今日當我諗住想買咩食, 都會諗諗.... 暫時都唔係好 ... [/quote]

嘩!! ec ctse, 妳真係唔甜唔飲, 唔肥唔吃. 公仔noodle, 罐裝飲品, 菜餐廳奶茶, 咖啡等, 糖水, 波仔飯盒...

妳下次去茶餐廳飲熱0茶走糖吧.  中午都係三文字吧.  唔好吃飯盒, 很大美精架!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-25 23:42 發表
    我以前做完gym,都會不知不覺食得豐富左。根本減唔到磅。

但自己上個月食完個超油tea ,攪到自己跑一陣腸痛跑唔到之後,我就明白到油瞋食物對跑步唔好,所以跑之前都唔俾自己食油膩野,最多跑之前三個鐘食個通粒, ...

山比... 俾你發現左添... 仲要係超粉雷雷的燒賣....好鬼難食...
    睇黎我都要跟大家特訓特訓...
    真係好呀, 好記得你同我講你勁愛食煎炸食物,果時我感覺係:
    點解你咁食都無我咁肥既呢~ (因為我都好少食煎炸野)
    仲有仲有... 大家特訓時食既野, 點解咁肥大家都仲咁fit既呢?
    我有好好好好大既問號架. 果次mill ctse同我講, 叫我唔好去飲茶, 為我好架... 所以好多時都好矛盾, 到底我應該點食野好呢.
    完全食到好似叮叮噹ctse咁清淡當然會好健康, 但我唔想呀 >_< (暫時)
    而點解nc ctse都係一齊特訓, 點解佢又可以去mcdonald都只吃salad 呢?
    我知我實在係太為食...
    心理上... 係唔知點調節... 定係我諗得太多呢?....

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀... 多謝叮叮噹ctse提醒.... 今日當我諗住想買咩食, 都會諗諗.... 暫時都唔係好 ...

嘩!! ec ctse, 妳真係唔甜唔飲, 唔肥唔吃. 公仔noodle, 罐裝飲品, 菜餐廳奶茶, 咖啡等, 糖水, 波仔飯盒...

妳下次去茶餐廳飲熱0茶走糖吧.  中午都係三文字吧.  唔好吃飯盒, 很大美精架!!!

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-4-25 23:53 發表

係呀... 多謝叮叮噹ctse提醒.... 今日當我諗住想買咩食, 都會諗諗.... 暫時都唔係好 ...

所選食物唔單止致肥, 係好唔健康添!
    油浸豆豉凌魚 ,油炸公仔麵, 味精飯盒, 奶, 甜飲太多.......蔬菜足夠嗎??

升級   0%

該用戶從未簽到

emma ctse,遲左恭喜開 blog 大吉 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-25 23:54 發表

山比... 俾你發現左添... 仲要係超粉雷雷的燒賣....好鬼難食...
    點解你咁食都無我咁肥既呢~ ...

ec ctse萬事起頭難, 當妳一個星期過去, 第二, 三個星期妳便會習慣的, 唔會再去想那些食物的. 真架.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-25 23:46 發表

妳食量唔算多, 特別係妳今日做一日戶外活動.
    但係一日四杯甜飲+一碗糖水.....大過份囉!" />" />
    甜飲甜食一 ... [/quote]

但係一日四杯甜飲 <-- 其實我有一年完全戒+糖既飲品, 但見無咩進展.... 最近無啦啦又加番糖... 仲開始習慣!... 都真係要唔好落糖啦...
    甜飲甜食一多, 就會儲係肝, 同以脂肪儲存係身體各部份.
    好似你咁慢慢, 慢慢減... 我應該ok的! 我都係衰心急...
    再後來間中飲一杯作為獎勵自己的努力. 加油! <-- 嗯!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-4-25 23:58 發表
    emma ctse,遲左恭喜開 blog 大吉 ~~ " />" />

車亞文謝謝哦!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-25 23:54 發表

點解你咁食都無我咁肥既呢~ ...

講起真係失禮...
    兩年前有跳funky dance,每周兩個鐘,就覺得自己好健康...所以又係乜都放入口...
    最後,無瘦不特止,加埋以前的超壞生活習慣,一年間肥左十磅...

跟住...join 左physical,少左宵夜,先係兩年內洞返個十磅jar...

d瘦身公司話兩個月減10磅,咪信呀!