香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 DHS-4star 於 2009-4-26 19:44 發表
今曰研發了一個食法, 和大家參考. 這個食譜是受日本涼面所啟發.

A 煮面
就很簡單, 把唯一面放進沸水中煮至軟. 然後撈起放在盤中待用.
煮面水留著. 講究一點可以用未經油炸的麵條.

B: 煎蛋皮
把一兩顆蛋打進 ...

wow! DHS-4star...你似乎煮野食好叻
謝謝分享!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 10:30 發表
早:同屋企人飲茶.燒賣�牛肉�叉燒包�咸魚肉餅飯�皮蛋瘦肉粥
午:無糖豆漿 + ”痴”飯
下午茶:幾粒無醬無豉油的魚蛋
晚:飯+豉油雞翼+芽菜肉粒+魚 跟住忍唔住飲左杯美綠 之後再忍唔住飲左練奶開水 + 一片方包

emma... 慢慢來戒掉雜食吧...

晚上既消夜其實可以唔食... 如果想食野就食生果代替

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 10:56 發表

3) 齋啡會唔會對個胃唔好呢?唔加糖我無問題, 但只係怕齋啡傷胃... 公司既咖啡都飲完, 陣間都要去買

嗯~ 其實有食野墊一墊應該問題不大..
但如果要加奶.. 都要加脫脂/低脂奶.. 唔好用 coffee mate... 因為 coffee mate 係一堆脂肪.. 對身體唔好的~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-27 11:07 發表

如果有熱既生果我會好有興趣... 唔知可唔可以"叮"蕉黎食呢?

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-27 11:10 發表

嗯~ 其實有食野墊一墊應該問題不大..
但如果要加奶.. 都要加脫脂/低脂奶.. 唔好用 coffee mate... 因為 coffee mate 係一堆脂肪.. 對身體唔好的~

嗚好恐怖... 我公司果樽coffee mate唔知點處置... 以後唔買啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 11:17 發表

如果有熱既生果我會好有興趣... 唔知可唔可以"叮"蕉黎食呢?

家中有焗爐會好 d~
一陣叮爆0左搞到個微波爐污糟晒我唔負責丫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 11:17 發表

hmhm..
上網搵下o個d生果食譜...
令自己增加下食慾啦~~
燒香蕉都好好味....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-27 11:42 發表

hmhm..
令自己增加下食慾啦~~
香蕉都好好味....

香蕉麥皮做早餐都好好味呀!!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-27 11:21 發表

家中有焗爐會好 d~
一陣叮爆0左搞到個微波爐污糟晒我唔負責丫

我有個小小的多士爐...焗都可以喎... 下次試下先

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-27 12:11 發表

香蕉麥皮做早餐都好好味呀!!!!

呢個我搵日都試下, 陣間買香蕉先
唔該nc ctse! ^0^

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-27 11:42 發表

hmhm..
令自己增加下食慾啦~~
燒香蕉都好好味....

嗯嗯, 曲奇ctse好提議,
但我可惜搵到既全部都係極肥既食譜...嗚~嗚...
不過唔緊要, 我食住焗蕉先!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-27 11:07 發表

消夜我由細到大都要食, 唔食既話, 個肚GUGU 聲, 訓唔倒, 要半夜起身食野...
前幾年食得好勁... 杯杯soup, 罐頭soup, 成包加熱既soup, cup noodle...
之後逼自己食少d, 而家只吃2片麥包/白包, 食完要等1hr+ 先訓, 因為對個胃唔好...
生果唔得啦, d 果酸出晒黎一更加肚餓

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 12:30 發表

嗯嗯, 曲奇ctse好提議,
    但我可惜搵到既全部都係極肥既食譜...嗚~嗚...
    不過唔緊要, 我食住焗蕉先!

麥包夾香蕉, 方便, 好味, 又健康.
    有時間整麥包多士夾香蕉, 小妹favourite.
    下午茶, 宵夜試吓食水果代替甜飲啦!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-27 16:04 發表

麥包夾香蕉, 方便, 好味, 又健康.
    有時間整麥包多士夾香蕉, 小妹favourite.
    下午茶, 宵夜試吓食水果代替甜飲啦!

叮叮噹ctse...麥包多士夾香蕉似乎好美味...不過小妹比較喜歡吃喊的...要諗埋搵咩喊喊地又唔太肥既食物先得...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 10:39 發表

唔該wingwing ctse,其實我戒左凍野好多年啦,因為我本身脾胃好差,戒左之後我濕疹出少左,以前我會成日周身癢,雖然依家都有,但已經無以前咁嚴重.hgj088" />" />hj

唔好客氣 我未戒得甩...但有減少飲凍飲,不過脾胃依然好差~

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 10:42 發表

太好了...我有戰友哦∼知道!

我哩2星期算戒得清,無零食,只係吃3餐...不過有飲凍咖啡  大家努力呀~!

升級   90%

該用戶從未簽到

是日餐單:
    早: 面包兩塊 / 蕉一條 / 茶一杯
    午: 菜心牛肉飯 + 檸茶走甜
    晚: 因為太夜收工... 少少飯 / 大量白菜 / 最愛的涼瓜炒蛋少量!
    小食: 合桃 + 咖啡一杯

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 23:42 發表
    是日餐單:
    早: 面包兩塊 / 蕉一條 / 茶一杯
    午: 菜心牛肉飯 + 檸茶走甜
    晚: 因為太夜收工... 少少飯 / 大量白菜 / 最愛的涼瓜炒蛋少量!
    小食: 合桃 + 咖啡一杯

well done !

keep 住丫... 一星期俾自己有一日小放縱... 才有動力 繼續 keep 住個 keep fit 餐單~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-27 23:41 發表

唔好客氣 我未戒得甩...但有減少飲凍飲,不過脾胃依然好差~

我哩2星期算戒得清,無零食,只係吃3餐...不過有飲凍咖啡  大家努力呀~!

凍飲... 間唔中一杯我都有架, 不過真係好少, 我已經完全習慣左而且愛上熱飲.
    或者對健康食物, 我也有一天都可以自然就會去食, 無益既就唔食好過食, 好似我戒左食芒果一樣, 因為我細個真係食完次次都好唔妥... 依家即使我睇住佢都唔覺得有幾美味...
    好! 努力呀! 一個人努力總會覺得心中有把聲講: 咁辛苦, 為咩! 何必呢!
    但有大家一齊個感覺真係無咁易放棄
    WinggniW 一起努力努力啦~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 23:49 發表

凍飲... 間唔中一杯我都有架, 不過真係好少, 我已經完全習慣左而且愛上熱飲.
    或者對健康食物, 我也有一天都可以自然就會去食, 無益既就唔食好過食, 好似我戒左食芒果一樣, 因為我細個真係食完次次都好唔妥... 依家 ...

MAMA話芒果好濕毒o架,所以我都好少食,食完會皮膚敏感,其實樣樣戒口,同檯食飯其他人睇到會覺得我好麻煩&好多限制,但係自己知自己事,有某類食物真係少吃(甚至戒口)會對身體好D, 我都有皮膚敏感,皮膚科Dr.話唔准食朱古力,我戒左半年啦...情況真係有改善!順便減埋肥

有時都想放棄,又或者"食埋今餐先啦"...今次咁有決心係因為知道年紀唔細,新陳代謝明顯比以前慢,所以要雙管(運動+注意飲食)齊下先有效!有人陪自己一齊做運動+減肥,成效一定會大D o架  起碼我見到你post o既食物可以再選擇得小心D時,我會留言俾你,其他ching ctse都一樣會支持你,所以e.c 師姐唔好放棄呀!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-27 23:45 發表

well done !

keep 住丫... 一星期俾自己有一日小放縱... 才有動力 繼續 keep 住個 keep fit 餐單~

嗯! 我今日都同我好瘦果位朋友講, 唔好引我食野.
    講左出黎好似易實行d, 我成日唔好意思同人講減肥, 因為我成日都係好快失守...
    我好衰架, 食唔停口, 佢自己呢夠就停, 我發覺得欲望真係無休止的... 唯有食d無咁肥既野...
    但一諗起果日我有個同樣肥既朋友望住我話: 你仲食? 你話我知你食左d咩丫
    我已經唔係好想答, 事實我自己都覺得有問題, 我食野完全係滿足心理需要多過生理....
    所以飲食日記真係有用! 仲有仲有, 自己一個人keep飲食日記我試過架啦, 但好快就唔記得左, 因為無人知道...
    今次唔同左, 有你地提點, 好多謝你地!