香港長跑網  - 長跑長友

樓主: e.c.
打印 上一主題 下一主題

e.c. 的飲食跑步日誌

升級   90%

該用戶從未簽到

所選食物唔單止致肥, 係好唔健康添!
油浸豆豉凌魚 ,油炸公仔麵, 味精飯盒, 奶, 甜 ... [/quote]
唔....
叮叮噹ctse.... 睇黎我都要做左個健康人...
今日獨木舟sir食得健康過我好多... 一罐粟米 + 三文治.
今日全部都咁唔健康, 都係趕時間 + 心魔惹的禍.
朝早不期然想吃麥記早餐, 為左唔俾自己心思思去買, 食左阿妹既公仔面... 午餐飯盒... 都係因為無事先準備...
看來我應該一早準備第二日要吃什麼, 而不是當天才決定....
我每每發覺自己午餐時蔬菜吃得不夠, 出街食就特別係唔夠..
要重新想想啦....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 e.c. 於 2009-4-26 00:04 發表

但係一日四杯甜飲 <-- 其實我有一年完全戒+糖既飲品, 但見無咩進展.... 最近無啦啦又加番糖... 仲開始習慣!... 都真係要唔好落糖啦...
    甜飲甜食一多, 就會儲係肝, 同以脂肪儲存係身體各部份.
    好似你咁慢慢, 慢慢減... 我應該ok的! 我都係衰心急...
    再後來間中飲一杯作為獎勵自己的努力. 加油! <-- 嗯!!

減肥同跑步一樣急不得, 俾時間身體去適應改變.
    唔好令自己太辛苦一次過誡所有喜歡的食物, 好唔好要自己肚餓.
    唔係一發不可收拾, 一係唔食, 一係大食一餐, 咁就攪亂身體的新陣代謝, 反而減唔到.
    呢度好多活生生的跑步減肥例子, 冇人減唔到架!
    俾啲決心同恆心, 一步一步, 慢慢增加要求, 妳一定做得到架!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-4-26 00:07 發表

講起真係失禮...
    兩年前有跳funky dance,每周兩個鐘,就覺得自己好健康...所以又係乜都放入口...
    最後,無瘦不特止,加埋以前的超壞生活習慣,一年間肥左十磅...

跟住...join 左physical,少左宵夜,先係兩 ...

有一輪心情跌入谷底, 真係有想過減肥公司, 但之後上網一search, 發覺盡是騙人的(除左米x樂, 我真係見到個舊同事由一個人變左半個人, 但佢本身飲食比我唔健康x10, 忽然變得咁清想減唔到都奇), 忽然有點絕望的感覺, 事實上我由細已經係肥妹仔, 細個已經講減肥, 減咁多年都減唔成, 年紀越來越大就越怕再減唔到. 因為新陳代謝會越來越慢了...
    比起以前肥妹仔的我, 我重左足足40磅... 唔係講笑...
    都係快快訓覺, 聽朝早點起身...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-4-26 00:13 發表

減肥同跑步一樣急不得, 俾時間身體去適應改變.
    唔好令自己太辛苦一次過誡所有喜歡的食物, 好唔好要自己肚餓.
    唔係一發不可收拾, 一係唔食, 一係大食一餐, 咁就攪亂身體的新陣代謝, 反而減唔到.
    呢度好多活生生 ...

嗯! 等我慢慢吸收... 明天會更好!

升級   0%

該用戶從未簽到

小吃多餐+每日30mins以上o既運動,持之以恆一定會減到o架,我都係衰為食,甜點/煎炸忍唔到口,一個月有1-2日食少少甜品獎勵下,唔好壓抑自己乜都唔准食,每次食細細口幾啖,滿足到自己又唔怕之後會失控地狂吃

我自己會每餐少油少鹽,戒零食(有1-2日俾自己放假),餐與餐之間有生果/梳打餅作為小食,同埋進餐時盡量唔好食太快,慢慢吃.....我keep左2星期已經減左3lbs(希望唔係假象 )

身體好似一個火爐一樣,你要不停俾input(食物),個人先會有動力去做運動/平日工作,如果一下子減大量食物,身體會無能量,係就係減得好快,不過新陳代謝會同時減慢好多,減慢之後好難先再會去番水平,所以keep番份量,但注意自己選擇o既食物咁先會keep得好

師姐o既公仔麵/凍飲,真係要戒啦,凍飲好影響跑步質素o架,用茶/水代替,揀米粉好過公仔麵呀!

升級   94.3%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-26 07:51 發表
    ...
    師姐o既公仔麵/凍飲,真係要戒啦,凍飲好影響跑步質素o架,用茶/水代替,揀米粉好過公仔麵呀!

可唔可以解釋下? 我聴過有人話會傷喉嚨,係咪就算唔係做完運動飲凍飲都有問題?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

emma 恭喜你開 blog 大吉!

祝減肥成功,身體健輕

升級   14.74%

該用戶從未簽到

今曰研發了一個食法, 和大家參考. 這個食譜是受日本涼面所啟發.

A 煮面
    就很簡單, 把唯一面放進沸水中煮至軟. 然後撈起放在盤中待用.
    煮面水留著. 講究一點可以用未經油炸的麵條.

B: 煎蛋皮
    把一兩顆蛋打進小碗, 放入適量胡椒粉和鹽調味, 然後打散.
    把平底鍋燒熱, 放入少許食油 (健康一點可以放橄欖油或米糠油),
    把蛋液放進去. 等到蛋差不多熟了, 就可以翻面了. 控制火候, 別把蛋煎焦了.
    等到蛋皮煎至金黃色, 就可以撈起待用.

C: 調醬汁
    買壽司不是有送一小包日本醬油嗎? 把醬油倒進小碗, 加入一湯匙蘋果醋,
    放入一湯匙糖, 再加入適量的煮面水, 攪拌均勻. 可以在之後放入一點點 wasabi.
    因為蘋果醋比較酸, 所以請自己調適口味.

D: 擺盤
    把蛋皮切成條狀. 把一顆蘋果 (是的, 一日一蘋果, 醫生遠離我) 切成薄片或細條狀.
    如果有多余時間食材, 也可加入小黃瓜絲和胡蘿蔔絲. 把醬汁淋在面上,
    再把蛋皮, 蘋果, 黃瓜和蘿蔔絲擺放在面上即可.

這樣就完成了一道簡單, 好吃, 健康的面了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-4-26 10:25 發表

可唔可以解釋下? 我聴過有人話會傷喉嚨,係咪就算唔係做完運動飲凍飲都有問題?

從中醫養生保健的角度來看,夏季飲食有所謂「夏月不宜食過寒,太寒則傷脾」的道理。因脾胃消化吸收的功能運作好壞將影響人體元氣來源產生,所以中醫在治病或在養生方面都非常重視脾胃的功能;若此時吃太寒涼的食物或藥物(只要是冰過的冷飲或性質屬寒涼的都算),將損傷人體的陽氣,陽氣少了會讓人老覺得腹部悶脹、四肢無力,而身體也愈來愈感到虛弱。

以上資料係上網搵o架 教練都提過練跑最好戒凍飲/啤酒, 告誡飲得多會無氣無力, 其實女士們都應該減少飲凍飲,飲暖水比較好, 因為凍飲都會令血氣不足

升級   0%

該用戶從未簽到

emma ctse...
    若然要你一刀切咁減哂所有甜食,真是冇乜可能...
    倒不如你慢慢咁減少食啦...
    食少d油炸食品及多味精的食品....
    寧願食多d自家制的東西,咁就食得清淡d啦...
    好似食糖水咁,咪叫屋企人落少d糖囉...
    有咖啡癮,飲齋啡啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-25 23:29 發表

今朝妹妹食公仔面做早餐, 因為我趕住去上獨木舟堂, 就食左佢一半。之後因為未夠飽, 就買左7仔燒賣黎食, 加左一罐雀巢咖啡. 食完有d後悔, 因為又唔好食同埋肥...
    下晝12點就食左盒波仔涼瓜排骨飯+另一罐雀巢咖啡.... 上完堂5點番到出西貢, 因為知道夜晚會8點吃, 又受唔住咖啡引誘, 食左個腿蛋治 + 熱鴛鴦..... 本來諗住填肚的小面包就拎左番屋企...
    回家吃了母親大人的愛心蕃薯糖水, 於是吃飯時就吃好少飯了. 今晚有蒸魚一條, 我還吃了一隻雞翼, 仲有最肥的豆豉鯪魚油麥菜. 飯後又喝了華田.... 再加幾片西瓜作飯後果.

1) 戒0左公仔面 ! 我想你買一大包方包應該都趕得切同埋夠飽
    2) 7仔燒賣 / 波仔飯 - 太多味精..少吃...
    3) 咖啡太多啦.... 奶精不是牛奶.. 係脂肪提煉品.. 有反式脂肪... 多飲無益.. 一罐雀巢 100ml 可能已經有 5g 糖...你想想飲0左幾多糖落肚... 小妹都係咖啡精.. 但只飲齋啡.. 飲飲下就習慣
    4) 屋企人咁辛苦煮飯俾你.. 點都要食.. 所以呢樣我無 comment.. 但你考慮下同你家人講 d 菜唔好 mix 埋 d 肉一齊煮...

你呢日既餐單..我既 comment 係 - 雜食太多..
    我都明白好難一下子戒晒...
    你試下正餐多 d 食到夠... 希望可以減少正餐同下一個正餐之間既食慾

加油丫....

升級   94.3%

該用戶從未簽到

回復 49# 的帖子

師姐真係學識廣博,有機會一定要向你學多o的o野...

升級   90%

該用戶從未簽到

報告番尋日既餐單先
    早:同屋企人飲茶.燒賣�牛肉�叉燒包�咸魚肉餅飯�皮蛋瘦肉粥
    午:無糖豆漿 + ”痴”飯
    下午茶:幾粒無醬無豉油的魚蛋
    晚:飯+豉油雞翼+芽菜肉粒+魚 跟住忍唔住飲左杯美綠 之後再忍唔住飲左練奶開水 + 一片方包 

唔知係咪因為星期六大雨下玩獨木舟有d冷親加上原來獨木舟都幾累,尋日成日成個人都好累,早上做完facial.原來想去跑馬地跑個圈,最後都係懶無去.及後去配太陽眼鏡,本來諗住配完就去gym,點知我選來選去都唔合心水,一點攪到四點幾先選完,之後仲要等2個鐘先拎得眼鏡...果兩個鐘..如果唔係累其實我應該去gym.最後淪為行街.跟住拎番對新配既眼鏡就番屋企.飯後想跑步但個人又好懶...
    到今日..成個人都仲係好累...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-4-26 18:32 發表
    emma 恭喜你開 blog 大吉!

" />" /> 祝減肥成功,身體健輕!

多謝jogging cat∼

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-4-26 21:37 發表
    emma ctse...
    若然要你一刀切咁減哂所有甜食,真是冇乜可能...
    倒不如你慢慢咁減少食啦...
    食少d油炸食品及多味精的食品....
    寧願食多d自家制的東西,咁就食得清淡d啦...
    好似食糖水咁,咪叫屋企人落少d糖囉... ...

曲奇ctse..我會慢慢減啦
    但因為要咁樣寫出黎,我已經好明顯食少左,之前真係好過份,我好多時都唔係因為肚餓而食,而係”想”食,我發覺當我要去寫低每日食左咩,好似俾多左個buffer自己咁,我個腦真係會同我講:你都唔肚餓.你都唔需要.
    希望係一個好開始

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-26 20:39 發表

從中醫養生保健的角度來看,夏季飲食有所謂「夏月不宜食過寒,太寒則傷脾」的道理。因脾胃消化吸收的功能運作好壞將影響人體元氣來源產生,所以中醫在治病或在養生方面都非常重視脾胃的功能;若此時吃太寒涼的食 ...

唔該wingwing ctse,其實我戒左凍野好多年啦,因為我本身脾胃好差,戒左之後我濕疹出少左,以前我會成日周身癢,雖然依家都有,但已經無以前咁嚴重.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-4-27 10:30 發表
    報告番尋日既餐單先
    早:同屋企人飲茶.燒賣�牛肉�叉燒包�咸魚肉餅飯�皮蛋瘦肉粥
    午:無糖豆漿 + ”痴”飯
    下午茶:幾粒無醬無豉油的魚蛋
    晚:飯+豉油雞翼+芽菜肉粒+魚 跟住忍唔住飲左杯美綠 之後再 ...

ec ctse昨天都不是吃了很多, 至少看到是有節制   很好呀!!!

ec ctse不喜歡吃生果嗎?? 下次不如吃方包+生果.  飲美錄改飲熱茶/鮮奶吧!!!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-4-26 07:51 發表
    小吃多餐+每日30mins以上o既運動,持之以恆一定會減到o架,我都係衰為食,甜點/煎炸忍唔到口,一個月有1-2日食少少甜品獎勵下,唔好壓抑自己乜都唔准食,每次食細細口幾啖,滿足到自己又唔怕之後會失控地狂吃

我自己會每餐少油少鹽,戒零食(有1-2日俾自己放假),餐與餐之間有生果/梳打餅作為小食,同埋進餐時盡量唔好食太快,慢慢吃.....我keep左2星期已經減左3lbs(希望唔係假象 )

身體好似一個火爐一樣,你要不停俾input(食物),個人先會有動力去做運動/平日工作,如果一下子減大量食物,身體會無能量,係就係減得好快,不過新陳代謝會同時減慢好多,減慢之後好難先再會去番水平,所以keep番份量,但注意自己選擇o既食物咁先會keep得好

太好了...我有戰友哦∼知道!

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-27 10:42 發表

ec ctse昨天都不是吃了很多, 至少看到是有節制   很好呀!!!

ec ctse不喜歡吃生果嗎?? 下次不如吃方包+生果.  飲美錄改飲熱茶/鮮奶吧!!!

我很喜歡吃生果∼可是我更愛熱辣辣既食物�飲品 >_<
    最受唔住美味熱飲吸引...所以果日肚餓聞到咖啡香忍唔住放棄手上的凍包包叫左個tea來吃...
    nc ctse,今朝我加左生果啦,今早吃了蕉加包包,另外因為無咖啡,飲左之前同事俾的蘋果茶包...不過唔知係咪因為咖啡癮起...個人仲未醒咁

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-26 22:08 發表

1) 戒0左公仔面 ! 我想你買一大包方包應該都趕得切同埋夠飽
    2) 7仔燒賣 / 波仔飯 - 太多味精..少吃...
    3) 咖啡太多啦.... 奶精不是牛奶.. 係脂肪提煉品.. 有反式脂肪... 多飲無益.. 一罐雀巢 100ml 可能已經有 5g 糖...你想想飲0左幾多糖落肚... 小妹都係咖啡精.. 但只飲齋啡.. 飲飲下就習慣
    4) 屋企人咁辛苦煮飯俾你.. 點都要食.. 所以呢樣我無 comment.. 但你考慮下同你家人講 d 菜唔好 mix 埋 d 肉一齊煮...

你呢日既餐單..我既 comment 係 - 雜食太多..
    我都明白好難一下子戒晒...
    你試下正餐多 d 食到夠... 希望可以減少正餐同下一個正餐之間既食慾..

1) 收到! 同埋以我呢類勁愛熱飲人士...我估我需要準備一個熱水壺...
    2) 7 仔燒賣 / 波仔飯... 其實係呢呢幾年我第一次吃呢^^ 不過大家都話唔好, 就唔食啦~
    3) 齋啡會唔會對個胃唔好呢?唔加糖我無問題, 但只係怕齋啡傷胃... 公司既咖啡都飲完, 陣間都要去買
    4) hehe 明白!
    多謝ee呀!