香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~偉~
打印 上一主題 下一主題

10 K賽

升級   59.8%

該用戶從未簽到

回復 120# 的帖子

上年nike是我的第一個比賽,o個陣o羊都唔識,邊度起點,邊度擺行李,比賽前要做o的o羊,全部唔知,傻下傻下,不過(目弟)下ching & ctse做o羊,又學下人攞,做熱身,飲水,去廁所,攞紀念品.....
呢o的都唔重要,最重要係我參加了人生第一個10km的比賽!!!!!
o甘大個仔從未想過跑o甘遠,仲要去比賽添,所以跑成點都唔重要,enjoy ma!
至於時間,有一個適度的目標是前進的動力,但並不是壓力,當你練習時,就會發覺自己的會到某個極限,
問題是如何提升自己,如無進步,又如何保持毅力,堅持下去,繼續練習
相信ching多與其他跑手交流,一定學識唔少野,練到o甘上下就知道自己的目標時間係幾多
ching加油!
天時暑熱,要練習一o的都唔容易,要多喝水,切忌操之過急!!

升級   73.33%

該用戶從未簽到

多謝 速行, GARY, 肥哥哥, WinggniW, finewong,
leefs & LMF ching/ctse 加油及講解賽事流程.

leefs ching,星期日"黃昏賽"要返工, 黎唔到,多謝邀請.

LMF ching, 多謝提供你寶貴o既參賽經驗及鼓勵.
時間方面,我係慢跑o既, 因為驚心臟負荷唔到,(心跳率好高)
可能要操多幾個月至可以快D.
好似亮哥咁, 剛剛跑步時都係慢慢黎.
而家仲去毅行者添.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

今日自制十K 跑左 1 hrs 09:37 mins. 10165 m.
535m 緩跑徑跑左19個圈.可能好熱, 全身盡濕, 所以好辛苦,
好彩全平路無停過, 同埋可以一個圈飲一啖水.
各位ching/ctse你地十K賽會唔會帶水壹跑?

升級   27.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 178 天

原帖由 coxswain 於 2009-7-9 20:16 發表
    今日自制十K 跑左 1 hrs 09:37 mins. 10165 m.
    535m 緩跑徑跑左19個圈.可能好熱, 全身盡濕, 所以好辛苦,

今天先發覺原來自己一直跑開的運動埸 , 可以說是專為長跑而設 , 因太熱太陽太猛,同快要比賽,只可短跑
    今日真係好熱 跑5.10-5.50pm, 難度比 7.5/10 ,  如果唔係日日跑開,真係一早雷底

升級   59.8%

該用戶從未簽到

原帖由 coxswain 於 2009-7-9 20:16 發表

ching的目標時間完全達到,恭喜恭喜,相信信心自然提升不少

每個人的習慣都唔同,今日酷熱警告,水自然要飲多D,
    當身體慢慢適應,又或耐力提升時,就唔需要飲得太頻,當然有人會刻意鍛鍊耐力,
    就算口喝都唔飲,死忍
    但無論點樣,所有訓練的大前提是安全,如果受傷了,就前功盡廢,
    一定要有計劃
    以我經驗,ching o甘快跑10K,身體可能會唔適應,第二日可能肌肉酸痛都唔定,要做多D伸展運動,
    又或作短距離慢跑,身體復原會快D

加油!

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 LMF 於 2009-7-9 21:24 發表

ching的目標時間完全達到,恭喜恭喜,相信信心自然提升不少

當身體慢慢適應,又或耐力提升時,就唔需要飲得太頻,當然有人會刻意鍛鍊耐力,
    就算口喝都 ...

大前日,跑左十K .行路行左成 六七K . 當天腳板底好痛.
    第日起身 腳一D都沒肌肉痛窩" />" /> , 不過屁股和後腰就肌肉痛  超怪雞

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-9 20:25 發表

今天先發覺原來自己一直跑開的運動埸 , 可以說是專為長跑而設 , 因太熱太陽太猛,同快要比賽,只可短跑
    今日真係好熱 跑5.10-5.50pm, 難度比 7.5/10 ,  如果唔係日日跑開,真係一早雷底

好彩我跑果條緩跑徑有少少陰頂, 如果唔係就真係雷底.

原帖由 foobar 於 2009-7-9 21:39 發表

大前日,跑左十K .行路行左成 六七K . 當天腳板底好痛.
    第日起身 腳一D都沒肌肉痛窩 , 不過屁股和後腰就肌肉痛 超怪雞

我都試過行,反而腳板底痛,可能用力唔同.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2009-7-9 21:24 發表

就算口喝都 ...

原來今日酷熱警告, 無睇天氣報告添.
    好少係咁猛太陽下跑步, 今日又有機會去到, 就跑一次.
    o係第五個圈開始飲一啖仔,10k內飲左大約300ml水, 因為驚中暑.
    所以我的大前提都係"安全"多謝LMF師兄提點

以我經驗,ching o甘快跑10K,身體可能會唔適應,第二日可能肌肉酸痛都唔定,要做多D伸展運動,
    又或作短距離慢跑,身體復原會快D

之前我都跑過幾次over 10k, 第二日肌肉只有極少量酸痛
    不過攰D, 多謝LMF師兄建議.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 gary1027 於 2009-7-9 23:47 發表
    前排中午去左跑步....跑完先回公司食lunch....
    家下怕左個太陽

gary ching中午去左跑步,
    跑完仲有胃口食lunch?

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-10 00:48 發表

gary ching中午去左跑步,
    跑完仲有胃口食lunch?

點解你會咁講 , 有D唔係好明?
    跑完步當然肚餓

升級   27.25%

奮鬥

原帖由 coxswain 於 2009-7-10 00:45 發表

原來今日酷熱警告, 無睇天氣報告添.
    好少係咁猛太陽下跑步, 今日又有機會去到, 就跑一次.
    o係第五個圈開始飲一啖仔,10k內飲左大約300ml水, 因為驚中暑.
    所以我的大前提都係"安全"多謝LMF師兄提點

以我經 ...

haha, 你係邊到呀? 黎我到跑,唔洗帶水帶腰包之類野, 講起腲包,火都黎,後腰肌肉痛可能就係腰包問題.
    部飲水機就係跑道隔離炸今日就係用哩個方法去邊跑邊飲 (有過濾凍水共應正爆
    你講起腳肌肉痛呀~  我都想痛返日, 痛先會大先有進步 (健身知識)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   80.67%

該用戶從未簽到

只要能完成賽事就對自已有待了, 時間只要訓練多啲就會快.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 foobar 於 2009-7-10 02:19 發表

點解你會咁講 , 有D唔係好明?
    跑完步當然肚餓ghjygu" />" />h

gary ching 講左, 天氣太熱, 跑完真係會無胃口架.

原帖由 foobar 於 2009-7-10 02:31 發表

haha, 你係邊到呀? 黎我到跑,唔洗帶水帶腰包之類野, 講起腲包,火都黎,後腰肌肉痛可能就係腰包問題.
    部飲水機就係跑道隔離炸" />" />今日就係用哩個方法去邊跑邊飲 (有過濾凍水共應正爆" />" />
    你講起腳肌肉 ...

我會用水樽,入左水放埋一二邊,可以一路跑,一路飲.

升級   73.33%

該用戶從未簽到

原帖由 amos 於 2009-7-10 13:36 發表

時間方面, 希望可以慢慢加快. 一小時之內 10K, 我可能會跑HM

升級   20.65%

該用戶從未簽到

同意!

升級   7.67%

該用戶從未簽到

同意,多啲參加比賽累積經驗,就會對自己有要求,慢慢就會有上進的動力了。

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 最強幻像 於 11/7/2009 20:44 發表

同意,多啲參加比賽累積經驗,就會對自己有要求,慢慢就會有上進的動力了。

X2  

升級   73.33%

該用戶從未簽到

現在對我黎講
    最緊要係恆心
    我真係驚一日比一日懶