香港長跑網  - 長跑長友

樓主: JC
打印 上一主題 下一主題

[TKO備戰2010渣馬] 之長課操練(終極吹水加碳特訓) 27/2/2010 星期六

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

恭喜 jinliaonang ching
    jc ching, 咁快想對親家

升級   0%

該用戶從未簽到

好down……

感冒左成個星期, 一直都覺得盤骨肌肉痛, 唸住感冒周身骨痛好平常, 點知今朝起身痛得好厲害, 要用左5分鐘先至可以坐到, 試做躹弓動作都彎唔到30度腰, 宜家坐低同起身都要用手撐住先得.

本來期望快D好返, 就算狀態差D, 28/2都可以跑渣打.  一來由上年10月開始練, 對自己既進度同狀態都幾有信心, 如果跑唔到, 真係會好失望, 好唔甘心.  第二係, 我同諾珩講過, 跑全馬對daddy黎講, 係一個新難度既挑戰, 但我會努力練習, 克服困難去完成目標, 教佢唔好怕困難, 做人要有決心, 所以今次我跑渣打要win既唔係時間, 而係諾珩既自信心, 我好想証明俾佢睇, 所以我唔想俾佢見到daddy放棄.

得返幾日時間, 點算……
    (宜家再去睇醫生)

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 10:23 發表 好down……感冒左成個星期, 一直都覺得盤骨肌肉痛, 唸住感冒周身骨痛好平常, 點知今朝起身痛得好厲害, 要用左5分鐘先至可以坐到, 試做躹弓動作都彎唔到30度腰, 宜家坐低同起身都要用手撐住先得.本來期 ...

加油呀!JC老大!
    記得努力埋我個份呀

我已成為了「放棄之達人」了!!

升級   0%

該用戶從未簽到

剛睇完醫生, 話有可能因為長時間及太用力咳嗽, 會令到腰椎間盤移位, 宜家放三日假同埋要keep住做物理治療,  星期四再睇進度.

升級   56.85%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 11:23 發表
    剛睇完醫生, 話有可能因為長時間及太用力咳嗽, 會令到腰椎間盤移位, 宜家放三日假同埋要keep住做物理治療,  星期四再睇進度.

jc 祝早日康復達成心中願望.

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

原帖由 JC 於 2010-2-22 11:23 發表

JC,比D信心,會為你祈禱。我都係傷兵組成員。

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 10:23 發表
    好down……

感冒左成個星期, 一直都覺得盤骨肌肉痛, 唸住感冒周身骨痛好平常, 點知今朝起身痛得好厲害, 要用左5分鐘先至可以坐到, 試做躹弓動作都彎唔到30度腰, 宜家坐低同起身都要用手撐住先得.

本來期 ...

JC休息吓,好快好翻。跑步長跑長有,身體健康最重要。諾珩仔會明白啲!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 JC 於 22-2-2010 11:23 發表
    JC身體要緊,唔好比太大壓力自己,要學習順服,諾珩仔都要學習乜野情況之下係要放低,我會為你祈禱,祝你早日康復。

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝大家!!!!!!

我覺得除非真係跑唔郁,
    否則都唔應該放棄, 態度比結果更重要,
    跑唔晒, 最多上車, 但係如果試都唔試,
    即係我教佢既什麼決心, 什麼堅持, 都唔兑現囉.....

約左一陣4:00睇physio, 再聽吓佢意見先!

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 14:00 發表
    多謝大家!!!!!!

我覺得除非真係跑唔郁,
    否則都唔應該放棄, 態度比結果更重要,
    跑唔晒, 最多上車, 但係如果試都唔試,
    即係我教佢既什麼決心, 什麼堅持, 都唔兑現囉.....

約左一陣4:00睇physio, 再聽&# ...

可以問下跑下得唔得....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-2-22 13:31 發表 JC身體要緊,唔好比太大壓力自己,要學習順服,諾珩仔都要學習乜野情況之下係要放低,我會為你祈禱,祝你早日康復。

x2!!

腰椎間盤移位係同彎腰姿勢有關, 好似刷牙、掃地... 日積月累,
    攪攪下塊片會離位, 觸動腰椎神經, 痛到企唔到!

以前我都試過兩次! 要彎住腰睇醫生, 第二次仲要打止痛針, 按咗兩、三次...
    先至企得到, 要跑42K真係有難度! 醫生實叫你唔好跑!
    跑跑下塊片走番出嚟, 你自己都未必可以頂得到! 而且手尾好長!

為咗家人、自己著想, 唔好勉強!! 一係發覺有唔妥, 即刻上車!
    或者試下著住腰封(即係舉重選手著果件, 保護腰椎)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 batigoal 於 2010-2-22 14:02 發表
    可以問下跑下得唔得....

醫生都知我要比賽, 所以佢叫我盡快睇physio,
    聽埋意見同睇我進度, 星期四覆診再俾建議我.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-2-22 14:14 發表

腰椎間盤移位係同彎腰姿勢有關, 好似刷牙、掃地... 日積月累,
    攪攪下塊片會離位, 觸動腰椎神經, 痛到企唔到!
    以前我都試過兩次! 要彎住腰睇醫生, 第二次仲要打止痛針, 按咗兩、三次...
    先至企得到, 要跑42K真係有難度! 醫生實叫你唔好跑!
    跑跑下塊片走番出嚟, 你自己都未必可以頂得到! 而且手尾好長!
    為咗家人、自己著想, 唔好勉強!! 一係發覺有唔妥, 即刻上車!
    或者試下著住腰封(即係舉重選手著果件, 保護腰椎) ...

多謝rockiec兄意見, 一陣問吓physio著腰封跑得唔得先.

升級   0%

該用戶從未簽到

睇完physio, 確實有移了位, 同埋其中一節椎骨扭左少少,
    推完後, 宜家鬆左D,
    佢話佢唔建議我跑, 不過都係做多兩次, 星期三先再算......

升級   0%

該用戶從未簽到

頭先瞓係床度休息, 諾珩入左黎問我乜事,

我話: daddy背脊好痛, 咁我星期日去唔去比賽好呀,
    佢話: 緊係去啦, 要有決心嘛,
    咁我話: daddy受左傷, 可能跑唔晒42K噃,
    佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑唔晒咪跑40K囉, 再跑唔晒咪30K囉, 唔好怕困難嘛......

呀仔........ 如果你遇到困難果陣都係咁就好囉∼

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 18:29 發表

佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑 ...

要做小孩子既榜樣,難為咗父親,都係個句,
    盡力而為但係唔得就要上車,唔好勉強。再受傷可能較長手尾。

另外諾珩仔真係好精靈呀!

升級   5.3%

該用戶從未簽到

真係一個好榜樣,好爸爸
    另祝早日康復

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-2-22 18:29 發表 頭先瞓係床度休息, 諾珩入左黎問我乜事,

佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑唔晒咪跑40K囉, 再跑唔晒咪30K囉, 唔好怕困難嘛......

呀仔........ 如果你遇到困難果陣都係咁就好囉∼

真係服咗你, jc 團長, 受傷重要教仔!!

反而我好想知大大點諗?? 點解唔問下佢呢??
    可能佢尊重你唔出聲, 唔代表佢無意見架!!

教仔除咗決心、堅持之外, 重有就係關懷、體諒...

升級   58.4%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 jogging_cat 於 2010-2-22 13:31 發表
    JC身體要緊,唔好比太大壓力自己,要學習順服,諾珩仔都要學習乜野情況之下係要放低,我會為你祈禱,祝你早日康復。

x2

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 JC 於 22-2-2010 18:29 發表

佢話: 係42.195K呀(咁都記得), 跑 ...
    jc 小朋友未必明白係某種情況下如果再勉強要做自己想做既事,後果會係點,如果為咗愛護家人暫時放低自己理想,並唔代表無決心,反而雖要更大勇氣。都好明白辛苦咗幾個月到 lee 一刻先話可能唔跑得實在好難接受,不過馬拉松年年有,千祈唔好因小失大,另身體做成長遠傷害。