香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

9/1 TKO"回氣"跑

又俾"回氣"呢個詞語呃左 ... 嘿嘿,TKO根本就沒有回氣跑呢回事。

路線:將軍澳大圈 x2
距離:8.6K x2 = 17.2K (因運動場起步,故每圈多約100米)
總時間:1 : 20 ' 23 "  [4'40"/K]  ( PB )
頭半程:41 ' 49 "  [4'52"/K]
後半程:38 ' 34 "  [4'29"/K]  ( PB )

PB開有條路,今日跑呢條路線PB左15分鐘。連5/1跑一個將軍澳大圈,艱辛地才能PB的時間,今日在後半程一圈的時間竟然又PB左,而且是在多跑100米的情況下快了8秒。
多謝今早有一齊跑的呀昌、根、desmond、harry,大家好有隊型,好似步操咁一個跟住一個跑,好搞笑,哈!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 481# 的帖子

跑速不俗~
    比我地大西北今日跑麥十仲快~

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

13/1 將軍澳gathering跑 - 澳景路上斜訓練

是晚約跑,先熱身慢jog,然後踢腿,之後到主菜上澳景路來回,最後慢jog cool down,是晚共跑了11K。

路線:將軍澳運動場 → 澳景路頂 → 澳景路尾段更亭折返回運動場
    距離:約9K
    時間:42 ' 28 "  [4'43"/K] ( PB )
    分段時間
    頭半程:23 ' 02 "  [5'07"/K] ( PB )
    後半程:19 ' 26 "  [4'19"/K] ( PB )

今晚幸運地PB左10秒。今次頭半程雖只較上次快了3秒,但因今次的初段慢,故今次上斜路段其實是較上次為快的,而且很奇怪,今次上斜舒服過上次(?!)。下星期要繼續努力!

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-1-13 23:52 發表
    時間:42 ' 28 "  [4'43"/K] ( PB )

咁啱係我10k 個PB @@".....
    你咁跑法10k sub-50min 應該無問題啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-1-14 00:31 發表

咁啱係我10k 個PB @@".....
    你咁跑法10k sub-50min 應該無問題啦~" />" />fvhfgj

其實我開始跑長跑3個月後的第一場10K賽事已經sub50左 , 不過因為之後冇持續咁練故一直冇進步過.
    而上星期六跑17K時 , 最後10K的時間跑44分幾 , 其實已經sub45左 , 不過未正式跑比賽去證實 , 故我未當係一個正式record.

升級   0%

該用戶從未簽到

14/1

是日慢jog。

路線:坑口 → 寶達 → 廣田 → 澳景路頂 → 維景 → 運動場 → 坑口
    距離:約15.5K
    時間:1 : 38 ' 47 " [6'22"/K]

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-1-14 13:09 發表

其實我開始跑長跑3個月後的第一場10K賽事已經sub50左 , 不過因為之後冇持續咁練故一直冇進步過.
    而上星期六跑17K時 , 最後10K的時間跑44分幾 , 其實已經sub45左 , 不過未正式跑比賽去證實 , 故我未當係一個正式 ...

係街道跑10k 44 分幾仲快過我~哈哈~

升級   0%

該用戶從未簽到

16/1

昨天早上跟tko友跑長課。

路線:將軍澳運動場 → 布袋澳村折返 → 大坳門折返 → 至影業路跑將軍澳大圈回運動場
    里數:約34K
    時間:3 : 09 ' 55 "  [5'35"/K]

這是小弟的第一次跑三十公里以上的路,感覺良好。因這路線較多上落斜,而且對三十公里以後的情況感到陌生,故跑時都感到戰戰兢兢。更慘的是,小弟竟忘記帶水 ... 不過好彩分別在12K和27K向harry及batbat取了少少水 (多謝兩位!)。原本一開始pacing約為6min/K,但因大家拍住跑,不經不覺被大家帶快了少少。意料之外,跑到了約32K時,還可加速至約5min/K回終點(多謝呀根!)。跑後只覺得patpat冤冤地,而今早起床時,已經沒有一點兒疲累,一陣又可以出去慢jog了。

升級   0%

該用戶從未簽到

17/1

雖然前天走了一個長課,但因為昨天仍然是腳痕,所以走多一課。

路線:坑口 → 寶達 → 順利 → 壁屋 → 坑口
    距離:約18K
    時間:1 : 52 ' 51 "  [6'16"/K]

前大部分路程都很順利,但去到最後3公里的大落斜時,右腳腳板開始有點兒痛。要休息一下了。

升級   0%

該用戶從未簽到

車仔~~你C吾C甘勤力AR   

升級   59.05%

該用戶從未簽到

車仔
    好勤力ar

係ar 要不斷練習先有進步
    更何況你而家仲要係大大大ge進步
    唔好比佢停
    當到了進無可進時(姐係話點解呢排冇之前進步得咁快ge)
    咁就可以考慮減量(到了這時候 因再練多量k數未必係好事)
    調整再黎過(4~7日啦 即是呢個星期比隻腳休息下 唔係叫你停唔跑 係跑返慢小小 同埋唔好跑咁密)
    當身體話比自己聽(休息過後)
    就會無端端唔知點解又有返好多力
    就可以加加加哩數 跑多d 幾好ar
    咁就可以避免受傷
    亦得到適當ge訓練量

加油ar 車仔 睇好你

升級   70.33%

該用戶從未簽到

車仔,....勁勁勁呀,...

升級   0%

擦汗

車仔兄真勤力....
    反觀我最近都偷懶@@
    打算今天下午就試試腳了...

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝晒你地既鼓勵 ~~~ 小弟在星期日跑完壁屋後右腳腳板底痛,所以都休息左幾日冇跑,幸好今日隻腳大致上冇痛好番晒,先至可以試下腳再跑番,要不然就會少左好多時間去練跑。

至於痛既原因,應該係小弟本身右腳腳板落地時有少少外八字,故姿勢唔岩的情況下久而久之上到一定既量就痛。而家開始小弟無論行路、跑步都會時刻留意緊自己有冇再出現外八字的情況,一見到都會盡量拗番入去。

升級   0%

該用戶從未簽到

21/1

上面個post講左,前幾日隻腳痛所以冇跑,今日係試一試番對腳睇下仲跑唔跑到。

路線:坑口大圈 x 2
    距離:約5K
    時間:nil

升級   0%

該用戶從未簽到

23/1 終極長課

因距離渣馬約只剩下一個月,而上星期六曾試走過34K沒問題,故今星期六進行了一次約37.5K的終極長課。

路線:加碼的將軍澳大圈 x 4
    里數:(GPS記錄) 9.35K x 4 = 37.4K (小弟通常尾數位計0或5,故寫37.5K)

總時間:3 : 34 ' 27 "  [5'44"/K]

分段時間:(時間已包括每圈每次平均用2分鐘在水站補水)
    第一圈:54 ' 49 "  [5'52"/K]
    第二圈:52 ' 55 "  [5'39"/K]
    第三圈:54 ' 20 "  [5'48"/K]
    第四圈:52 ' 20 "  [5'36"/K]

由於上星期日跑完之後腳板痛,而亦知道今星期六將會進行終極長課,故不敢掉以輕心,在這個星期沒有進行甚麼認真的跑,以求盡快康復。一如所料,昨天對腳已經沒有大礙。雖然剛好番的地方在跑到約10K後曾痛了一陣子,但跑到後期已經不再痛,甚至到現在也完全沒有痛,真神奇!

說回昨天的跑,其實跑四圈是很沉悶的,幸好在一班人一齊跑的帶動下,終能完成全程。跑到30K後曾以為一定會跌volt,但幸好死跟住batbat、KKF的步伐一起跑才能keep得住,當然到最後2K被他們倆放甩啦。到最後150米赫然看見harry想靜悄悄的界小弟,小弟還幸能加速以4'30/K回終點,要不然被他界了實冇仇報喇。

這是渣馬前的最後一課長長課,而接下來的幾星期將會減量,以迎接渣馬的來臨!

p.s. 不過,小弟不小心報了31/1的心晴行動10K(但實則只有9.4K),幸而長長課已全部完成,要不然實打亂自身的渣馬訓練計畫 ~~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-1-24 20:19 發表
    要不然實打亂自身的渣馬訓練計畫

chairman 君也跑渣馬嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 498# 的帖子

對,有得跑了

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2010-1-24 23:49 發表
    對,有得跑了

有人讓位給你?
    跑全馬嗎?
    到時一齊跑~