香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

2010.09.26 - 香港三項鐵人挑戰賽2010 (本網全力支持,請留意post 1#)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

功欲善其事必先利其器 , 又無須要去到 萬萬聲既私架車,
其實 1 架 1千樓下既 鋁架RB 己经可以去到好高速度,
事乎车主係乜野人, rockiec hing 就係當中表表者,
3 項最危險亦都多意外既我覺得係單車, 如果有 1 台平時
踩開既一定安全過臨塲先發揮去打天才波既車。

升級   90%

該用戶從未簽到

如果有興趣(有$的話當然最好啦)我覺得買架私家車都係好架!
租得十次八次,條數都係番度咁啦。。。。
同埋最緊要係有架自己熟悉性能既車,踩0係上0黎都得心應手D嗎!
711MF 該用戶已被刪除

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-9-7 10:15 發表
唔通玩三鐵一定要有私家車????
租車代表棄權???(志左參與)???

7兄
無私家車, 當感受下一樣好好玩, 但又未至於話棄權咁hea既, 同自己比賽都好享受
要成績, 又係另一回事
要上台攞獎, 當中操練上既付出不少, 唔係話一個星期去租一次單車就足夠
踩單車無論體能或技巧都好講究, 唔係只求利器

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-9-7 11:54 發表 我其實用嘜野車都無嘜分別.因我真係無踩車個下力....

話時話邊到有1千樓下鋁架 RB 講聲喎...就算無地方都要唸唸...

踩單車個下力同跑步真係分別唔大,
跑到 SUB40, 踩車應該唔慢得去邊!

反而游水最難練, 7兄可以1分鐘一個池!
唔係個個得架!

1千樓下鋁架 RB應該係二手、三手...車!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 7-9-2010 14:03 發表

rockiec 兄 踩車我真係唔掂喎...真係無果下力喎.??

1分鐘一個池,,係衝一個計唔係連續幾個喎.???

7兄你可以 1 MIN一個池 .... 好羨慕, 我衝一個都唔可以1 MIN .....

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-9-7 14:08 發表

7兄你可以 1 MIN一個池 .... 好羨慕, 我衝一個都唔可以1 MIN .....

我都唔得呀.......好羨慕x2  

升級   14.21%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-9-7 13:56 發表
跑到 SUB40, 踩車應該唔慢得去邊!

想唔答咀都唔得, 就算跑到Sub40但係踩車都可以好慢!  

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 lap 於 2010-9-7 15:28 發表 想唔答咀都唔得, 就算跑到Sub40但係踩車都可以好慢!  

咁奇怪?? 都係果組肌肉噃!!
抬腿+後撜, 正正就係踩車前踏後抽!!

真係要見識下7兄同lap 兄點踩車!!

升級   14.33%

該用戶從未簽到

原帖由 swimbikerunner 於 2010-9-7 11:18 發表
如果有興趣(有$的話當然最好啦)我覺得買架私家車都係好架!
租得十次八次,條數都係番度咁啦。。。。
同埋最緊要係有架自己熟悉性能既車,踩0係上0黎都得心應手D嗎!

不如我又分享下,我的二手車,是一次去世X租車時見到一架TCR3,佢放咗係出面同其他車一齊,我問佢個架租唔租比賽。跟住佢見我成日去租,就問我買唔買。架車超新(我見就9成新),都只係半價。所以租車的師兄可以下次問下老細有無平平地的二手野。

升級   90%

該用戶從未簽到

原來食哂D字。。。我都問過,如果買已經租過一兩次既車,大概平7-8百。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 252# 的帖子

我其實覺得踩車同跑步既肌肉好吾同.
就算係同一大part既肌肉, 但用既邊條肌係好吾同.
我就有d咁既實驗過.
爆完車, 第2日去跑interval 會好難跑得輕身 有d肌肉發吾倒力, 由其係大腿同小腿外則既肌肉
interval完, 第2日去爆車 會爆得都好順
感覺明顯就係條腰圍一帶既肌肉

升級   90%

該用戶從未簽到

Frank ching 既 avatar 係咪新頭盔呀?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 256# 的帖子

我冇電單車咖, 現在只睇比賽.
個頭盔係我喜歡既車手今年新.
[url=http://www.nki41.com/photo/races/201/nurburgring/]http://www.nki41.com/photo/races/201/nurburgring/[/url]

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-9-8 10:53 發表 我其實覺得踩車同跑步既肌肉好吾同.
就算係同一大part既肌肉, 但用既邊條肌係好吾同.
我就有d咁既實驗過.
爆完車, 第2日去跑interval 會好難跑得輕身 有d肌肉發吾倒力, 由其係大腿同小腿外則既肌肉
interval完, 第2日去爆車 會爆得都好順
感覺明顯就係條腰圍一帶既肌肉

franklcf 兄, 同意果種感覺...

interval完, 第2日去爆車 會爆得都好順, 但係...
爆完車, 第2日再去爆車 都會爆得都好順

爆完車, 第2日去跑interval 會好難跑得輕身, 但係...
interval完, 第2日再去跑interval 同樣都會好難跑得輕身

即係話踩車舒服過跑步...

我諗跑步同踩車都係用緊大脾肌肉,
大脾肌肉越發達, 係咪對跑步同踩車都有效果呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 258# 的帖子

咁你要問問 松哥 和爺 同 bikecity亞衡點解可以兩樣都咁快.[url=http://picasaweb.google.com.hk/lh/photo/mW8Yz1e0xkPEOPN74Ii8gg?feat=directlink]http://picasaweb.google.com.hk/lh/photo/mW8Yz1e0xkPEOPN74Ii8gg?feat=directlink[/url]

升級   86.6%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 rockiec 於 2010-9-6 13:32 發表

唔駛驚喎, 通常早一個星期, 我地會實地操練一次,
    得閒可以過嚟試吓! 適應下賽道、轉項...

若果無晒rb, 唔駛特登入去"細記"喇!
    可以响比賽當日先至租車, 慢慢揀!
    老細"威哥"會 ...

近來工作太忙- -加上病左....游水同跑步都停左成個星期-.-"""
    我明天有空去世記問下先...我座得近無咩所謂~.~"v不過比賽個到我報左a個個囉
    同大會仲未回信既點解- -?我報馬拉松通常好快會回信同記e-mail比我既-.-"
    如果比賽前一至兩星期係有活動既我一定抽時間黎-.-似終我咩都唔識一定要試下=.=""""