香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hksis8888
打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

回復 80# 的帖子

有競爭,跑友們就有選擇
    無進步搞得不好的,就無人參加
    無競爭,但有市場一定爆棚的
    要有進步就要靠搞手的熱誠

渣打的搞手有無熱誠,大家自行判斷
    我之前個post一開始就說
    渣打馬拉松近幾年都有不少進步的地方
    很多做到改到的都肯改善

但我就會看到底渣打衣會不會大幅改設計
    來看搞手有無為跑友的心

Kin in Running

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 81# 的帖子

---如果跑衫是NB 贊助的r,想大幅改設計就唔到田總話事。
    ---"無競爭,一定爆棚的" 也不是必然的,澳馬可以說明。

升級   100%

開心

Thanks Mike,

那句我改了一改,清楚很多了

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

年年跑渣打前後, 都有人投訴大會做得不夠好... 但論宣傳, 水站, 設備資源, 封路, 效率, 渣打係做得唔錯!
    個人認為, 十多年前的澳門馬拉松, 跟現在相比是每況愈下; 但香港渣打馬拉松則愈攪愈好!
    參加了渣打13年, 對呢條賽道好有感情, 見到渣打在電視, 地鐵站樓梯的廣告好有心思, 總會會心微笑!

請問參加比賽係為件衫? 講真, 成6萬人的比賽, 無論佢設計成點, 我9成9都係放埋一二邊唔會著出街!

香港無特色? 我覺得都經過唔少景點, 尖沙咀, 汀九/青馬橋, 長青隧道, 西隧, 添馬艦, 會展, 銅鑼灣, 維園... 港九新界去晒啦~ 香港地方細細, 仲想點?
    外國係有外國的好, 但論賽道, 好多都係去下市郊, 圍住條河, 在公園, , 城市跑~ 咪一樣係悶! 何況真係有心盡力地跑馬拉松, 都跑到死死下啦~ 邊有咁好心情四圍睇風景~! 再唔係, 同對面線的參加者打氣激掌, 睇下人地跑都唔悶啦! 睇風景的, 以拎相機跑, 諗住映完相就上岸的參加者為多.

至於無人打氣, 香港人普遍係無心參予任何體育盛事, 看東亞運就知, 一係就好似大陸咁比$, 夾硬叫長者, 中小學生出來撐場! 要咁多人打氣做咩? 好似廈門和波士頓, 我覺得太嘈~好煩!

渣打馬拉松貴? 首爾要四百幾, 日本要八百, 波士頓, 威尼斯, 雅典要過千!
    唔同地方的馬拉松有唔同定位, 有些以快路見稱, 有些以困難為賣點, 有些以氣氛為主, 有些就用紀念品吸引人. 香港嘛~就係成為香港盛事, 鼓勵多啲人出來跑!

其實一年有咁多馬拉松, 要揀一個合自己心水的都唔難. 既然仲有好多人撐渣打, 唔滿意香港渣打嘅, 就留番個位比有心跑的人啦!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-10-5 17:13 發表
    年年跑渣打前後, 都有人投訴大會做得不夠好... 但論宣傳, 水站, 設備資源, 封路, 效率, 渣打係做得唔錯!
    個人認為, 十多年前的澳門馬拉松, 跟現在相比是每況愈下; 但香港渣打馬拉松則愈攪愈好!
    參加了渣打13年, 對 ...

好同意內中的講法,畢竟煮飯果個唔係我地,我地食飯姐,煮到泥又想食就食。

不過,最尾幾句 既然仲有好多人撐渣打, 唔滿意香港渣打嘅, 就留番個位比有心跑的人啦! 如果改下為咁會較為叫人接受:
    既然仲有好多人撐渣打, 就應該有好多人多謝唔滿意香港渣打嘅比咁多意見, 無論撐或有意見的人都一齊跑啦!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-10-5 17:13 發表
    見到渣打在電視, 地鐵站樓梯的廣告好有心思, 總會會心微笑!

好同意!

升級   40.53%

該用戶從未簽到

加價都咁快Full, 下年一定再加. 既然係咁, 就無謂為左幾十蚊影響自己心情.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

關于件衫, 我會聯想起渣打銀行多過nb, 所以或者t-shirt的設計, 係贊助商的意見, 佢地覺得唔大變會有更大的宣傳作用都未定!

我同意小叻的說法, 其實我都幾鍾意呢條賽道, 勝在變化多端!

升級   100%

開心

原帖由 sunrise 於 2010-10-6 10:35 發表
    關于件衫, 我會聯想起渣打銀行多過nb, 所以或者t-shirt的設計, 係贊助商的意見, 佢地覺得唔大變會有更大的宣傳作用都未定!

我同意小叻的說法, 其實我都幾鍾意呢條賽道, 勝在變化多端!

咁嘜就系
    贊助商的意見 >> 跑友的意見

當然主辦單位可以說
    都有跑友喜歡這個設計
    跑友的意見未有一致共識

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-10-6 10:49 發表

咁嘜就系
    贊助商的意見 >> 跑友的意見

當然主辦單位可以說
    都有跑友喜歡這個設計
    跑友的意見未有一致共識

跑友們可能們可能覺得紀念t-shirt係報名費架一部份, 既然比左錢, 當然有要求! 不過事實上好多大型的比賽, 件衫只係贊助商架宣傳品之一, 係件衫上賣廣告, 佢地要比錢架; 所以, 件衫對佢地黎講, 只不過是人肉廣告牌而已, 當然如果設計得好, 好多d人着出街, 宣傳效果會更佳都未定!

升級   100%

開心

原帖由 sunrise 於 2010-10-6 11:16 發表

跑友們可能們可能覺得紀念t-shirt係報名費架一部份, 既然比左錢, 當然有要求! 不過事實上好多大型的比賽, 件衫只係贊助商架宣傳品之一, 係件衫上賣廣告, 佢地要比錢架; 所以, 件衫對佢地黎講, 只不過是人肉廣告牌 ...

贊助商有比$
    唔通跑友無比$

點解贊助商的意見是意見
    跑友的意見就不是意見

升級   100%

該用戶從未簽到

我都覺得好貴,今年又加價.
    不過,唯一可以走云大部份香港既道路,又真係玩老渣先至得~~~

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2010-10-6 11:19 發表

贊助商有比$
    唔通跑友無比$

點解贊助商的意見是意見
    跑友的意見就不是意見

好簡單, 因為跑友比得錢少囉!
    一個跑友先係比300, 而一個贊助商就比幾十萬, 甚至幾百萬; 你話主辦單位會聽邊個講多d呢?

升級   100%

開心

原帖由 sunrise 於 2010-10-6 13:49 發表

好簡單, 因為跑友比得錢少囉!
    一個跑友先係比300, 而一個贊助商就比幾十萬, 甚至幾百萬; 你話主辦單位會聽邊個講多d呢?

這個當然知啦
    一個跑友比$300,但我們有60000多個跑友,過千萬收入

好簡單啦,主辦單位為了$,唔理咁多跑友的意見

升級   7.45%

該用戶從未簽到

shogikin 兄,跑友參加比賽要$300,NB T-shirt值$200 (假設),贊助都過千萬。如果你系話事人,你會聽贊助商的意見,定糸聽成千上萬的參加者的不同意見/要求呀?大家比D心機練習!大會T-shirt/路線是否有改變,對各位參與的熱情和比賽的表現真是有很大的影響嗎?渣馬幾年才加$50元真是不合理和不能接受嗎?
    原帖由 shogikin 於 2010-10-6 13:59 發表

這個當然知啦
    一個跑友比$300,但我們有60000多個跑友,過千萬收入

好簡單啦,主辦單位為了$,唔理咁多跑友的意見

升級   100%

開心

回復 95# 的帖子

件T-shirt值$200....
    各人不同看法啦

關於件T-shirt,我想我的意思已說清楚了,不再寫了

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 shogikin 於 2010-10-6 16:44 發表
    件T-shirt值$200....
    各人不同看法啦

關於件T-shirt,我想我的意思已說清楚了,不再寫了

以我跟個別品牌的收風,
    要在某个賽事中贊助物品,
    先要比一筆大筆進場費,
    除了要自理提供有關物品,人力,運輸等所有開支外,
    有關賽事印刷品,電視,地鐵廣告,賽事開支都係由各贊助品牌分擔的!
    即係話一个仙都唔使就…

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-9-29 15:03 發表
    加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。一分錢、一分貨,如果加到過千蚊,味可以按排多的人員、紀念品等等lor,但到時又比人話太貴。總之,香港很多人都是抱有"百彈'心態。
    hychong兄,小弟也曾穿 ...

加成11%唔多呀!香港呢個係九流,外國嗰啲係一流,佢哋收過千都係值得,香港收三百就係貴!
    有分別,香港嗰件好核凸,外國嗰件就好好睇!

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 凌志 於 2010-9-29 19:41 發表
    小弟係新人, 如有講錯, 請多多指教!

$300報名費跑馬拉松其實好平, 我反而怕田總唔再攪, 我就要比更加多錢外出參賽, 近如澳門都唔夠香港平(除非你有澳門身分證)。比較澳馬及渣馬, 其實渣馬真係好好多。

如唔同其 ...

佢哋唔使揾錢呀!

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-29 22:49 發表
    其實香港跑友都好合理。我跑過要在街邊買水、買食物的比賽;跑過沒有流動紙巾提供,要自己用手敏屎的比賽,我都唔會有乜抱怨,因為至少睇到賽會是有心辦,只是要欠缺經驗,有甩漏在所難免。

田總最大的問題,是搞 ...

還要在號碼布上打X  ---好似死囚咁!
    如果攪一個賽事,一個星期就滿額,咁我需要改善嗎?