香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chunkeewong
打印 上一主題 下一主題

跑步肥人有d煩腦...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-23 21:36 發表

請問15K是怎樣計出來的呢?師兄55分鐘跑10K,咁跑30分鐘的話5K多點就可以了吧。當然,我相信chunkeewong師兄已經唔會純為減肥而跑步了,唔記得邊本書中看過,跑步的人有三個階段:jogger, racer, runner。jogger ...

咁睇黎我都仲係 jogger , 要變成 racer 仲有一段距離 。
    至於 runner......我始終仲會重視時間同成績,享受我都未有.....

升級   2.8%

鬱悶
  • 簽到天數: 9 天

回復 19# 的帖子

都唔係次次都咁多時間跑,不過盡量都起碼跑10k以上。其實都唔系專登再意要減肥,只系越跑越上癮,日日都想跑,時多時少,最少嗰日都跑5k,宵夜只系食水果,幾個月來瘦左十幾磅,見翻四舊腹肌...

升級   2.8%

鬱悶

原帖由 齋老味 於 2010-11-23 15:43 發表 冇錯真係要小心變成傷膝青年我頭三個月好痛苦...........  
    膝頭哥絕對比成績同時間重要,一有少少痛都唔會再跑,一定停!唔好話我冇體育精神...

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-23 21:36 發表

請問15K是怎樣計出來的呢?師兄55分鐘跑10K,咁跑30分鐘的話5K多點就可以了吧。當然,我相信chunkeewong師兄已經唔會純為減肥而跑步了,唔記得邊本書中看過,跑步的人有三個階段:jogger, racer, runner。jogger ...

我諗我skip左racer個階段...

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 rexleung 於 2010-11-23 23:36 發表 都唔係次次都咁多時間跑,不過盡量都起碼跑10k以上。其實都唔系專登再意要減肥,只系越跑越上癮,日日都想跑,時多時少,最少嗰日都跑5k,宵夜只系食水果,幾個月來瘦左十幾磅,見翻四舊腹肌...

Good!
    我有呢個feeling~~~

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 rexleung 於 2010-11-23 12:30 發表 chunkeewong ching,同你分享一下小弟嘅個人心得:小弟都系肥人一名,最近幾年結婚時醫生話我有脂肪肝,要做運動減肥,所以就開始開住個iphone app同mp3去跑步。當初只系跑3k就唔掂,好快就要停。不過慢 ...

其實我係有運動教練底的
    我完全明白受傷對運動員帶來ge麻煩
    第一日跑完步, knees 開始痛...心諗"唔係咁就奶咗嘢? D soft bone唔咁屎吓化..."
    要休息1星期先ok...嚇得我呀!!!
    之後後得知上身重ge人跑步最好用knee strap, 即買來用, 到e+未痛過 (touch wood)
    都係嗰句, 為健康, 小小錢唔慳得

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-22 14:02 發表 其實jogging並無不可呀,最緊要是自己目前的max VO2去到那裡,就依據佢來設計自的的workout而已。運動生理學上說,若要持續長跑下去,就算精英選手也要保持在帶氧範圍內進行﹝最後衝刺除外﹞,試想想我們那會有人行 ...

Ching,
    請問有冇HRM (錶) 係唔洗用心口條帶ga...
    cool住跑好怪怪的...
    我今日上網research過 d HRM...隻隻都好似要用帶的?

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-23 21:36 發表 請問15K是怎樣計出來的呢?師兄55分鐘跑10K,咁跑30分鐘的話5K多點就可以了吧。當然,我相信chunkeewong師兄已經唔會純為減肥而跑步了,唔記得邊本書中看過,跑步的人有三個階段:jogger, racer, runner。jogger ...

Ching,
    我係邊個stage就無諗ga
    我只想揾d嘢搞吓...出身汗人都舒服d, 有安多芬個人都Happy d~~~

回望過去, 我都好中意運動
    之前舒XX$500 6個月, 每週4晚都去~~~當時個pat pat 去到差不多最佳狀態 (核凸d都要講)
    Package 一完即時"動L"變返個波...

之後同班frd去打IPSC...打咗一陣... d 人人事不和又無得玩...
    個肚變成"Over the belt"!!!

買張yoga mat, 做"死亡8分鐘" (上youtube search "8mins abs")
    掂!18日先做晒8分鐘動作...30日後個肚細咗仲有個十字!!!
    但條spare tire 一樣响度無走過... 無肚腩加條士啤太係超怪的.....最後都係停咗

又出現"Over the belt"肚腩...
    忍唔住身痕...去打羽毛球...ok wor 變到"On the belt"
    有高手咪打到我屎屎吓lor...最後波友就得返1個
    佢放大假我就無嘢搞lu...

見到樓上嗰位takata師兄去跑步咪去試試lor
    跑跑吓ok wor~~~加埋 iPhone Nike+GPS d 花臣嘢吸引咗
    我中意咗跑步~~~

你哋可能覺得我好爛玩, 係ga, 我識ga
    不過我唔會求其玩, 我ge宗旨係"一係唔玩, 玩就要玩得Pro d"
    我每樣興趣/運動都會做吓小小research (咁就比我揾到呢度)

e+ 一三五跑步, 二四羽球~~~
    非常Happy又可以修身!
    今次跑步一定要殺咗條spare tire!!!

升級   2.8%

鬱悶

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 01:47 發表 Ching,我係邊個stage就無諗ga我只想揾d嘢搞吓...出身汗人都舒服d, 有安多芬個人都Happy d~~~回望過去, 我都好中意運動之前舒XX$500 6個月, 每週4晚都去~~~當時個pat pat 去到差不 ...
    我同你嘅態度同經歷好相似播!個8 min abs入面個大隻佬我都對左佢5個月啦,而家仲修改佢少少動作(因為嫌佢太hea),仲做埋個8 min arms忝,因為以前聽過有人講過男人手臂冇線條就好似女人冇胸咁

以前最鍾意打排球同羽毛球,經過多年對右手臂嘅節磨,而家已經廢左!

跟住見有個app叫runkeeper可以用gps計住自己跑幾多,就開以好似當打monster hunter儲野咁,儲跑步里數。跑跑下,上左癮,而家希望可以上癮到我70歲嗰日或之後為止啦...

其實都好想咩都去試下玩,尤其系水上活動,但自己份工夾唔來又唔系住海邊,所以都系算啦...

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

咁計法
    小弟一開始已經係 racer
    同埋永遠唔會係 runner.........  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 00:33 發表

其實我係有運動教練底的
    我完全明白受傷對運動員帶來ge麻煩
    第一日跑完步, knees 開始痛...心諗"唔係咁就奶咗嘢? D soft bone唔咁屎吓化..."
    要休息1星期先ok...嚇得我呀!!!
    之後後得知上身 ...

係咪護膝帶呀?
    我都係用左之後就冇乜痛啦
    不過兩舊水兩條都真係唔平............  

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 01:47 發表

Ching,
    我只想揾d嘢搞吓...出身汗人都舒服d, 有安多芬個人都Happy d~~~

之前舒XX$500 6個月, 每週4晚都去~~~當時個pat pat 去到差不 ...

http://www.youtube.com/watch?v=sWjTnBmCHTY
    尼個?
    等我都試下先

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 rexleung 於 2010-11-24 02:32 發表
    我同你嘅態度同經歷好相似播!個8 min abs入面個大隻佬我都對左佢5個月啦,而家仲修改佢少少動作(因為嫌佢太hea),仲做埋個8 min arms忝,因為以前聽過有人講過男人手臂冇線條就好似女人冇胸咁

以前最 ...

ching, 你跑步時點拎住部 iphone 呢?
    runkeeper 我都有用過
    不過只係渣住部 iphone 跑過一次..........  

升級   2.8%

鬱悶

原帖由 齋老味 於 2010-11-24 11:48 發表

ching, 你跑步時點拎住部 iphone 呢?
    runkeeper 我都有用過
    不過只係渣住部 iphone 跑過一次..........  " />" />" />" />h

用手拎住跑真系好危險, 我系用個ARM BAG袋住跑囉,申埋條短HEADPHONE線出嚟聽MP3。
    我用左runkeeper年幾啦,儲理d紀錄成日上網睇翻都幾有鼓勵作用! 而家join埋佢個runkeeper elite可以real time俾人睇住跑緊邊度邊條路,等屋企人唔使胆心。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 rexleung 於 2010-11-24 12:22 發表

用手拎住跑真系好危險, 我系用個ARM BAG袋住跑囉,申埋條短HEADPHONE線出嚟聽MP3。
    我用左runkeeper年幾啦,儲理d紀錄成日上網睇翻都幾有鼓勵作用! 而家join埋佢個runkeeper elite可以 ...

real time 咁型???
    等我都試下先  

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-11-24 11:48 發表 ching, 你跑步時點拎住部 iphone 呢?runkeeper 我都有用過不過只係渣住部 iphone 跑過一次..........  

Nike iPhone armband ~$220 (for i3GS but fits i4)
    Philips ~$199
    Incase $320
    Griffin and Belkin also have for i4

I'm using Nike, and waiting for the Griffin~~~

升級   77.89%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-11-24 11:46 發表 http://www.youtube.com/watch?v=sWjTnBmCHTY尼個?等我都試下先

This one
    http://www.youtube.com/watch?v=vkKCVCZe474&hd=1

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-24 01:47 發表

Ching,

之前舒XX$500 6個月, 每週4晚都去~~~當時個pat pat 去到差不 ...

真係好勁,玩咁多野,我地有D似,有D唔似。

我以前主要是踩單車,唔係落山,又唔係越野,主要是公路單車,返工一星期會踩兩三日往返,放假會踩遠D,甚至乎單車露營,最想完成自己的century,終於帶埋自己架單車去澳門你地頭踩過三次單車,有左離開香港的經驗,終於去了兩次英國單車遊,一次獨個兒由愛丁堡踩到倫敦,非常不錯的經歷,一次帶埋現在成了太太的朋友在蘇格蘭踩單車露營。踩單車純為樂趣,鍾意佢比較高速,憑自己的力量可以在短時間去好多地方,夢想是跟一次環法,再玩一次trans-america,不過結左婚反而好少踩單車,可能心態變了。

行山也是我的愛好之一,但未玩過香港的毅行﹝100公里﹞,反而太太玩了兩次,自己只玩過一次樂善行﹝30多公里﹞,目前最常是帶自己的狗行山,希望不久將來攪些公開的canifit活動,12月會圍內試下玩一次人狗跑步活動,正向AFCD申請中。

太太比較愛玩水,但我的泳術水皮之極,剛過的夏天努力學習,仍未有進展,不過家裡有兩隻SOT獨本舟,也有獨木舟銀章,長遠目的是一家人帶埋狗狗玩獨木舟trip。

跑步我只開始了三個多月,目標好低,只係想2012年參加中國海岸馬拉松的半馬,訂個十分輕鬆目標的原因,不外乎是我不想有壓力,我想享受跑步的樂趣。目前基本上已跑到半馬的距離,問題只是時間較長,還有一年的練習,我相信可以把目標定在1小時45分鐘左右,不過視乎到時太太是否一起跑,她練習的機會較少,相信1小時45分鐘對她有點難度。

其實我因為是讀物理的人,所以對做每一件事總會要求自己明白其中的原理,總會做得好一點讓自己明白書中的意思,所以很少會讓自己hea下hea下的玩各種運動。你玩iPhone的心態我也有,只是我目前十分討厭那種被Apple牽著走的感覺,堅拒用Apple的任何產品,所以我跑步時買了個Garmin310XT來玩,也逼自己好好的跑下去。

其實網著面好多ching ctse都有相當多的共通點,是一個十分好的分享的地方。

升級   77.89%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

iPhone safari 上長跑網無得引用人哋 d post...
    我用埋今代唔追啦過android...
    但到時無得用 Nike+ Lu...

升級   2.8%

鬱悶

原帖由 chunkeewong 於 2010-11-25 23:41 發表 iPhone safari 上長跑網無得引用人哋 d post...我用埋今代唔追啦過android...但到時無得用 Nike+ Lu...

android有得用runkeeper pro