香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6/9/2008 21:51 發表
6/9/2008 - 灣仔峽公園中峽道 - 左轉港島徑 - 再右轉布力徑到回旋處折返 - 5k - 31'11"

今天很高興完成了5k的"賽事", 很開心有網友blurmax, mj and sportfighter 相伴, 不致孤單的面對"比賽".  還有跑步班同學仔M ...

恭喜師姐跑完,記住以後無論跑前或後都唔好吞隻牛呀!我試過跑完比賽之後貪心飲咗一罐,機乎嘔,因為覺得啲味道好怪。記得呢隻牛好似因為成份問题而停賣過,雖然而家可能改善咗,不過都係少飲為妙。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-9-6 22:15 發表

恭喜師姐跑完,記住以後無論跑前或後都唔好吞隻牛呀!我試過跑完比賽之後貪心飲咗一罐,機乎嘔,因為覺得啲味道好怪。記得呢隻牛好似因為成份問题而停賣過,雖然而家可能改善咗,不過都 ...

ching唔講, 小妹都唔記得, 好似係喎. 飲完一次便夠晒, 以後都唔敢點呀. 怕怕

p.s: 都係ching聰明, 跑完先飲, 未一路跑一路想

升級   54.9%

該用戶從未簽到

恭喜ctse完成5k賽事,條斜路更斜都可以跑完全程
其實已經贏了自己,可喜可賀呀! 努力加油!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

e隻牛小弟有次係中午飯後行街,見到有兩個美少女派飲
飲完之後開工幾粒鍾鬼打更精神,但放工後就"謝"得好快
小弟都係不敢運動前後飲e隻牛,怕對身體不好

原帖由 obaanc 於 2008-9-6 22:21 發表
ching唔講, 小妹都唔記得, 好似係喎. 飲完一次便夠晒, 以後都唔敢點呀. 怕怕
p.s: 都係ching聰明, 跑完先飲, 未一路跑一路想 " />jhk" />

升級   78.75%

該用戶從未簽到

恭喜完成今年第一個比賽

顏色牛一般都係跑完先有,好少跑前有
我地上次東區、泰基杯都有,跑完飲一野都可以既
但跑前一野就唔係咁好啦,個味少少酸又有氣

升級   16.67%

該用戶從未簽到

好英喎,上斜過人!

我有時早晨比賽會飲牛提神, 不過係半小時前分段小小地甘飲,ok無問題 , 效果都好
好似nc姐一下子氣吞全牛就未試過, 事關隻牛都幾 "un"胃, 成罐一次過落肚隨時跑到嘔...

anyway, 恭喜哂
會跑埋另外兩場5k?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-9-6 22:28 發表
e隻牛小弟有次係中午飯後行街,見到有兩個美少女派飲
飲完之後開工幾粒鍾鬼打更精神,但放工後就"謝"得好快
小弟都係不敢運動前後飲e隻牛,怕對身體不好

好驚喎, 咩牛黎架, 其實飲完後到現在都覺得口"鞋鞋地", 心跳比平時快了d, 都唔知飲左d咩落肚

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 6/9/2008 22:21 發表

p.s: 都係ching聰明, 跑完先飲, 未一路跑一路想 " />jhk" />

唔係呀師姐,係因為起跑時間太早,啲牛仔牛女未到無得飲,如果唔係一樣死。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-6 22:40 發表
好英喎,上斜過人!

我有時早晨比賽會飲牛提神, 不過係半小時前分段小小地甘飲,ok無問題 , 效果都好
好似nc姐一下子氣吞全牛就未試過, 事關隻牛都幾 "un"胃, 成罐一次過落肚隨時跑到嘔...

anyway, 恭喜哂
...

都幾架 , 被人過番時就被人感受下英了

以為隻牛係好野, 下次見到時會離遠走

下次是玩第3場 - 寶雲道 (第2場唔得閒)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

回復 289# 的帖子

恭禧晒 C tse 完成今年第一個比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 300# 的帖子

多謝mj ching, see you in race 3

升級   0%

該用戶從未簽到

8/9/2008 - 4.45k

今天完全沒有狀態 (0), 本來打算昨天休息了一天, 今天應該會幾好, 便可以做下interval, 已計劃做10個3分鐘的. 但warm up3個圈時, 心知不妙, 之後拉完筋, 便跑下試試, 點知很吃力 最後都是以極速慢跑10個圈收場

2'49"74/2'43"43/2'40"95/2'40"27/2'41"61/2'42"84/2'48"11/2'43"67/2'42"45/2'45"39
    Total: 27'18"46

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-8 20:48 發表

今天完全沒有狀態 (0), 本來打算昨天休息了一天, 今天應該會幾好, 便可以做下interval, 已計劃做10個3分鐘的. 但warm up3個圈時, 心知不妙, 之後拉完筋, 便跑下試試, 點知很吃力 最後都是以極 ...

其實比賽/tough training過後一日,一般都建議休息一日,或者極其量慢跑
    勤力是好,但質素還是很重要,不要心急噢

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-8 04:48 發表
    今天完全沒有狀態 (0), 本來打算昨天休息了一天, 今天應該會幾好, 便可以做下interval, 已計劃做10個3分鐘的. 但warm up3個圈時, 心知不妙, 之後拉完筋, 便跑下試試, 點知很吃力 最後都是以極 ...

nc 姐~

史坦利兄 is right!  請恕小弟直言. I really think you've overtrained yourself this time.  I have seen so many non-experienced runners like you throughout the years - just too 心急!  You know what is next - Burnout!!  到時不是有心無力而是無心亦無力呀!  Give those tiring muscles a rest first.  Take care!

Happy Running

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

nc姐,小弟上星期六跑完8k後都抖左兩日
    有時比身體放下假充下電都不錯的,
    今朝醒來又戰意旺盛,好似充滿力量,中午又黎開操la!

原帖由 obaanc 於 2008-9-8 20:48 發表

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 303, 304 & 306# 的帖子

收到, 多謝各位的關心   咁小妹今天都是休息了, 期待明天的上課

升級   0%

該用戶從未簽到

10/9/2008 - 工聯會跑步班第七課

今天除了常規練功外, 還加入了一個新的動作 - 練習腳腕向前擺動 (不知怎樣形容). 之後便是用半馬pace在25分鐘內跑560m圈. 讓我們感受吓半馬應用的速度及呼吸.

亞sir訂了小妹每一圈跑3'27", 初時小妹都打算keep訂下的時間, 第一圈很有力氣, 於是唔覺意地跟了大隊, 搏命跑. 之後便慢返下來, 一路吊住ctse尾, 咩到唔駛諗, 只是死跟   後來覺得ctse慢了下來, 唔知係咪想小妹帶吓, 咁小妹便不客氣地過了頭, 到最後2個左右, 大家都是一起過線, 在最尾一圈ctse訓身地跑, 於是小妹唔理一於拚命地照跟 , 跑了8個如下:

3'01"67/3'07"81/3'13"24/3'13"44/3'12"41/3'11"65/3'05"18/2'47"95  Total: 24'53"35

唔知係咪那個練腳腕的動作太刺激小腿後面那組肌肉, 再加上自己不自量力地與ctse搏命跑, 今早一起身, 左右腳小腿後面也抽筋, 一整天也是痛, 於是今天又休跑了, 其實昨天下課也感覺到小腿作抽筋的, interval, 我個心其實很想找你的, 但對腳又阻止我, 我都無辦法了

升級   16.67%

該用戶從未簽到

回復 308# 的帖子

小腿比較易搞
    我通常塗Voltaren gel(有消炎作用), 再用指力替小腿按摩, 最好由腳跟開始順住小腿肌肉條紋掃到膝後,一個方向重覆甘做就得
    按摩對散乳酸好有用, 做完對腳會輕晒(手指就累D )