香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 cookie97 於 2009/2/13 12:22 AM 發表

支持NC ctse!!
    大家一齊努力~

x2

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下nc ctse現在仲有冇跟謝sir去斧山操練呀?...
    佢係點操練架?...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-13 14:22 發表
    想問下nc ctse現在仲有冇跟謝sir去斧山操練呀?...
    佢係點操練架?...

嘻嘻...

沒有跟個幾月了, 但下星期開始會跟番, 一個星期一次 (二/五), 時間是7.30pm.

cookie, 上完堂喇??? 幾時過來一起玩? 不過妳好似遠左d, 真係幾好的   可以試幾堂先, 亞sir很好人的!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2009-2-13 15:14 發表

嘻嘻... " />" />

沒有跟個幾月了, 但下星期開始會跟番, 一個星期一次 (二/五), 時間是7.30pm.

cookie, 上完堂喇??? 幾時過來一起玩? 不過妳好似遠左d, 真係幾好的 " />" />  可以試幾堂先, 亞sir很好人 ...

我有打算跟阿sir上呀,對於我來說真係好鬼遠...
    下星期二冇落雨的話咁我都黎斧山試一試先..
    但點俾錢俾阿sir架?...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-2-13 15:18 發表

我有打算跟阿sir上呀,對於我來說真係好鬼遠...
    下星期二冇落雨的話咁我都黎斧山試一試先..
    但點俾錢俾阿sir架?...

已pm.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

nc ctse...近日天氣熱返
    好跑好多喎
    有無加操呀 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2009-2-15 19:34 發表
    nc ctse...近日天氣熱返
    好跑好多喎
    有無加操呀 ?

唔好玩啦, redred. 剛剛跑完個渣打 , 先敢鬆一口氣

我諗下半年才加操, 現在維持輕鬆, 健康, 開心跑, 好好享受跑步的樂趣.  還有希望可以攪番好個form, 唔駛跑得咁辛苦 !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

放工後先去中興看看有沒有特價貨品執, 想執對鞋返家, 但邊有咁易...

慢行去到荃灣西站近碼頭集合處只不過是6.30pm, 但cfchan及大隻已到了. 換埋衫出去已聚集了很多ching, 再一會另3位女將 - 叮叮噹, Iris and Nancy紛紛到達, 一共有19位chingctse跑, 先來張大合照 (海海 ching, 7兄, BHa ching, 另一位學生哥ching唔跑, 但都來幫大家拍照, 真係有心), 跟著我們去海海ching的車上放低行李, 肩膀放下重擔, 輕鬆晒, 真係多謝晒海海ching

青公沿途風景很美, 真是直得推介.  最初5k, 自己對腳又唔聽駛, 非常緊, 非常辛苦 (我估唔夠warm up), 那時心想唔通第二次跑青公要上車!!! 真係有想過上車, 過了嘉頓, 可能有很香的bread味, 再加上前面那批chingctse等埋後一批再一起跑... 之後開始順了.

第一次用新買的腰bag連水樽, 起步不久便浪來浪去, 嘗試把它綁到hip位, 唔得, 兩面擺, 後來把它緊緊地綁到腰間, 才真係可以固定個位, 原來都幾好用, 不重的.

多謝平兄沿途為大家拍照, 每次看番自己的跑步照便知自己有什麼問題, 但跑緊的時候, 真係feel唔到自己隻右腳向外傾, 唉!!!.... 阿sir, 同班同學仔及跑友也提醒過自己, 但都唔知點改!!!

除了平兄外, 在青龍頭, 黃金海岸附近及鄧記也見到晴朗ching及其家人特登來為大家拍照, 以示支持, 真係很有心!!!

雙蘭西一起 = 出事, 最後2-3k, 在近屯門泳池附近 (屯門河旁), 已看不見前面chingctse, 唔敢肯定是否需要過河, 大安指意身旁的屯門友蘭西識路, 並且後面應該還有3位chingctse, 點知等極後面也不見人, 不對路了, 於是我們二人走出大路, 但都不確定目標, 那時已差不多9.30pm, 時間關係及穩鎮起見, 最後坐輕鐵返鄧記!!!

全程20.5k, 跑了18k  (其實返到三聖已無喇, 所以坐車返真係慳返唔少)

最後很多謝姊妹花送大鄉里去巴士站並等了20分鐘到零時, 目送了我才離開.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

睇到你地d , 真係好熱鬧呀, 希望快d 可以join 你地既活動啦

Nc , 我隻左腳係向外傾既, 又係前排睇相先知, 亦唔知點去改,… 不久之後就受傷了, 因為腳外傾對小腿做成好大既壓力, 你要小心留意外傾個隻腳啊

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-21 22:51 發表
    睇到你地d , 真係好熱鬧呀, 希望快d 可以join 你地既活動啦

Nc , 我隻左腳係向外傾既, 又係前排睇相先知, 亦唔知點去改,… 不久之後就受傷了, 因為腳外傾對小腿做成好大既壓力, 你要小心留意外傾個隻腳啊

... thank you 妳呀 schnix ctse, 我會小心及希望改到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-2-21 22:52 發表

nc姐去跑長課......仲要係風景好靚ge青公.....希望下次有機會同ctse一齊跑個度" />" />
    btw,ctse腰包可否影張相看看?我都想買人個..." />" />

我係買左pakcb ching推介的包包, 詳情請看以下post:

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=2855&extra=page%3D1&page=1

用了一次, 個樽沒有漏水, 沒有跑跑吓掉下來, 如果個小袋再大番小小便好了, 因為它裝不下小妹部闊電話!!! 有電話可以用來拍照

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-2-21 22:58 發表

" />" /> ... thank you 妳呀 schnix ctse, 我會小心及希望改到 " />" />hj" />" />

其實我都未改倒可能要從行路既姿勢開始改
    或者你可以每次跑完之後, 同冰”full” 下個隻腳, d 肌肉/relax d, 會有幫助架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-2-21 23:13 發表

其實我都未改倒… 可能要從行路既姿勢開始改" />" />
    或者你可以每次跑完之後, 同冰”full” 下個隻腳, 等d 肌肉/筋relax d, " />" />會有幫助架

現在有時候行路也會留意自己對腳係咪向外, 又會short short地模仿跑步提腿 , 盡量提自己的.  

我懷疑除了要留意腳掌著地是否向外, 定向前, 膝蓋也要指向前才可做到正確姿勢!!!

是的, 應該要保養對腳, 我就係懶, 時間真係唔夠用   昨晚與twins等緊巴士時, iris也說每天要拉筋, 要做到拉條筋出來鬆

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-2-21 23:35 發表

現在有時候行路也會留意自己對腳係咪向外, 又會short short地模仿跑步提腿 " />" />hjhvbj" /> , 盡量提自己的.  

我懷疑除了要留意腳掌著地是否向外, 定向前, 膝蓋也要指向前才可做到正確姿勢!!!

是的, 應該要保養 ...

以前我都唔多拉筋, 經過今次之後, 覺得拉筋真係好重要, 現在我每日都會拉下, 係屋企一路上網一路拉
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

"自己隻腳向外傾" 係咪即係外八字腳呀?
    我就係喎~ 仲要兩隻腳都係~ 想改好耐.
    通常跑時初段都會正常少少, 但跑跑0下又會跑翻外八字...

同埋我都買0左 pakcb ching 推介0個個腰 bag 呀!!
    不過勁驚個水樽會跑跑0下跌呀~ 於是我搵橡根 cool 住個水樽同袋0架~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

現在有時候行路也會留意自己對腳係咪向外, 又會short short地模仿跑步提腿 , 盡量提自己的.  

是的, 應該要保養 ...

小妹行路都有留意右腳, 跑場時依線而跑, 可以check吓自己隻腳掌有冇飛出去.
    膝蓋少少向外係正常架!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

昨晚與twins等緊巴士時, iris也說每天要拉筋, 要做到拉條筋出來鬆

原本我地幾個屯門女子都有日日拉筋的習慣, 我地重游就Redred平日要拉筋添.
    妳阿Sir應該有教妳1,2,3架!
    1....日日拉筋.