香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-3-3 13:36 發表

我覺得訓練記錄係應該keep 住post, 可能你自己會覺得寫o來寫去都係o果d 野, 但係有好多唔同的人睇,新手睇左會作為目標,舊人睇左會自己檢討下,勁人睇左甚至會比意見,懶人睇左會勤力番,所以一定要kee ...

thank you ar... ginny ctse, 咁閣下記得給小妹意見

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-3 14:10 發表

thank you ar... ginny ctse, 咁閣下記得給小妹意見

我玩三項鐵人的,三項都唔係好叻,而且最水係跑步,所以邊咁比意見,我係以你為目標o果D
我係沙田跑開, 有機會多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

2/3 - 試新鞋 (7線 x 10 x 2)

3/3 - 跑步組 (三) - {(300+100) x 6} x 3

今天的 interval 真係算非常嘆, 比較容易"勤", 只跑300, 再慢jog100, 6次為1set, 1set後休8分鐘, 共3sets.

1'22"/1'19"/1'19"/1'19"/1'19"/1'18"
1'19"/1'17"/1'15"/1'15"/1'15"/1'17"
1'20"/1'17"/1'16"//1'18"/1'20"/1'17"

今天第二次穿spacer, 對鞋除了輕之外, 我發覺可能對鞋太薄底, 於是對腳和個地的接觸面是很直接. 由於自己右腳跑時會不自覺地向了外, 所以跑完後隻右腳腳碗及以上的位置有點痛, 有點拉住!!! 唔知這是否眾人所說它的保護性相對少呢??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-4 00:05 發表
比少少議見你,由於你對係新鞋,鞋底應該仲好硬,咁快攞黎做速度課,就會有機會好似小弟咁,無啦啦傷咗成半個月!不如你著佢跑多二三十公里先再跑速度,咁樣可能會好啲!我個對都著咗成個月先叫好啲咋!不過係速度上,係幾好ge!

原來係咁, 謝謝奧斯卡ching.

這是小妹第一對輕鞋, 所以... 都唔知應該要點對佢, 謝謝閣下的保貴意見. 最緊要長跑長有, 我都係小心d好了. 想問多句ching, 係咪著到個鞋底軟d, 才跑速度會無咁容易傷??? 如果跑街 (長課), 係咪著番對保護性好d的跑鞋好d呢???

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-4 00:52 發表
練長課同跑街,的確會著保護性強的鞋好d,因為我地跑ge時間會長過啲高手好多,而跑interval由於你係要提升速度同步頻,仲有要練好個姿劫,當然著輕身鞋效果好好多,比賽就更加。但對於一啲跑齡高同埋高手 ...

thank you oscar ching. 明白了, 跑長課及跑街 - 厚底鞋, 練習速度/跑運動場 - 輕身鞋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-2 23:01 發表
上星期日在永安"東京"看到一對spacer斷碼7折 ($490), 即管試吓, 誰知又o岩喎, 結果沒有打算買spacer的, 卻帶了"他"回家

登錄/註冊後可看大圖

今天第一次帶他落場, 見見世面 ...

nc姐:
真係開心wor....又有新鞋著。
我本來都有諗過買新鞋,spacer都係其中一個選擇,不過而家決定咩鞋都唔買住,著爛使而家d鞋先再買。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-4 11:44 發表

大圍兄幾時開始識得慳家~~

cc:
咁我諗過度過之後....我地呢d level既業餘跑手,就算用到最好既鞋都唔會快得好多,不如節省d好過啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-4 12:26 發表

cc:
咁我諗過度過之後....我地呢d level既業餘跑手,就算用到最好既鞋都唔會快得好多,不如節省d好過啦。

我都係知慳識儉之人, 著輕鞋, 跑時可以慳番d力水

升級   0%

該用戶從未簽到

7/3 星期六
今天晨咁早6點便起床, 真係唔多慣!!! 因為7.45要到藍田地鐵集合, 今天一共有19位網友參加是次約跑 - 10c, 車亞文, jc, 山比, cyrus, 廸廸仔, cfchan, emma, 田中會長, WPHo, 駛乜理,仙, mill, 駿駿駿, qoo, boloup, onlineqqboy, jonathanmok 及自己. 15人跑: 晒草灣 -> 澳景路 -> 將軍澳鐵路站來回, 4位跑友因為星期日有比賽, 所以跑晒草灣, 並且成為我們的先頭步隊.

每次參加約跑都有一種新鮮感, 因為很enjoy跑新路線, 很想跑不同的地區, 正如行山, 旅行一樣, 獨愛去新地方

登錄/註冊後可看大圖
以前都曾經路經澳景路, 知道它是多麼的斜, 今天親嘗它的滋味, 特別是回程澳景路上斜2k, 真係怕怕怕, 雖然慢到好似拉牛上樹, 不過又過了骨

登錄/註冊後可看大圖
真係開心.

之後拉大隊去飲茶. 真係好, 先頭步隊 (mill, emma, 山比及皇上) 已去拿位, 我們到了即有點心吃, 叫了成枱都係點心, 看到都開心

登錄/註冊後可看大圖
後來finewong ching來join我們特訓.

之後和朋友去了行獅子山, 行了大約3小時. 由一開波上獅子山時已開始有點肚子餓 (剛剛飲完茶又肚餓, 真係懷疑自己有病 ), 之後是非常肚餓 , 下山後急不及待去醫肚, 可能今早上大斜用了很多電呢 !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

肚餓係逍遙團嘅特訓後遺症~
無論你特訓時食得幾飽都好,都會好快消化哂~

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

NC好勤力啊!
    逍遙跑完+特訓+行山
    星期一心思思想去行山, 又怕好趕時間, 又怕又力上訓練班.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-3-8 13:29 發表
    肚餓係逍遙團嘅特訓後遺症~
    無論你特訓時食得幾飽都好,都會好快消化哂~

深深體會極速消化, 很神奇

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-8 15:22 發表
    NC好勤力啊!
    逍遙跑完+特訓+行山
    星期一心思思想去行山, 又怕好趕時間, 又怕又力上訓練班.

不嬲都很勤力去玩, 玩不停
    明天計劃有變, 會仲甘過山, 我都驚星期二... 挨唔挨得住

原帖由 oscar 於 2009-3-8 22:51 發表
    nc師姐,肚餓係因為你飲茶個陣食唔夠飯,下次跑完之後,最好食下飯先再做運動啦!否則身体儲糖不夠,再咁大消耗,有一定風險。白頭師兄有日跑山都係因為之前兩日食唔夠飯,体能突然急瀉

thank you 奧斯卡ching的提點, 我會留意了.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 nc 於 2009-3-9 00:15 發表
    .......
    不嬲都很勤力去玩, 玩不停
    明天計劃有變, 會仲甘過行山, 我都驚星期二... 挨唔挨得住
    ........

甘過行山?? 甘唔係問題, 凍先係問題, 小心唔好冷病啊!
    冇問題喎! 超過廿四小時俾妳休息, 可能酸痛未出妳就挨完特訓啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

tko d 活動我都有d 興趣, 不過要咁早起身..

升級   100%

該用戶從未簽到