香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

e個都係特訓的一種 本人... 耐唔耐就可以

schnix去tko都非常近呢, 有得諗喎!!! 下次一起去tko消遙跑吧!!! 不過最快也要2個星期後, 因為這2個星期六下午都會入新界跑, 期待!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cc 於 2009-3-9 00:31 發表

nc姐好勤力....用盡個假期~~

因為假期不多, 所以珍惜   以前仲玩得...

升級   0%

該用戶從未簽到

8/3 - Recovery Run - Lane 7 x 12 - 5.3k
今晚因為在佐敦有飯局, 於是去了較近的深水土步運動場, 上次到訪已是8, 9年前了, 印象中是一個10k比賽, 唔知係咪元旦賽, 真係無咩印象tim, 有機會要問番當年一起參加的朋友了.

9/3 - 畢拉山道 - 陽明山莊 - 大潭水塘 - 大風坳 - 栢架山道 - 金督馳馬徑 - 畢拉山道 15k
很開心完成了人生第一個跑山, 很高興自己keep住慢跑上斜, 沒有偷懶!! 陽明山莊的勁勁勁斜+大潭水塘上大風坳的非常長命斜都可以挨過, 非常滿意. 原來金督馳馬徑是非常好跑的, 地軟, 仲好跑過運動場!!! 開始對上斜沒有咁恐懼了, 都幾好玩

10/3 - 跑步組 (四) - 200 x 8 + 200 x 8 + 200 x 6 (每200小休2分鐘; 每set休6分鐘)
好似好易食... 但一d都不簡單, 跑到個肺快掉出來

登錄/註冊後可看大圖
好彩昨晚都醒少少, 跑完山回家後都有用按摩膏摔腳, 驚死對腳今天攪對抗!!! 好彩今天只是一早有少許乳酸, 之後都無咩事了.  很開心今天的練習吃得晒  

登錄/註冊後可看大圖
又過了骨了!!!

今天的練習目的是拿個速度, 再做好個form. 自己隻右腳跑時的姿勢有問題, 所以跑完咁高速, 隻右腳是拉住, 有d痛.  跑時沒有事, 但每次跑完200也覺有d痛, 希望可以改到個form, 一定得的

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

強!完成第一次跑山15k,,一不離二,二不離三......

我都係隻右腳有問題,成日西向外,行路時多留意步姿,有心一定可以改跑姿,加油!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-11 00:24 發表

我都係隻加腳有問題,成日西向外,行路時多留意步姿,有心一定可以改跑姿,加油!

我都會嘗試改下我既外8, 叮叮噹同nc 姐都要加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

nc ctse 真是很勤力,由星期六跑到星期二呀....
    練番好跑姿,對日後真是好緊要...

升級   0%

難過

原帖由 schnix 於 2009-3-11 00:27 發表

好!三人行,必有我師,互相提醒,睇吓邊個改得快?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-11 00:24 發表

我都係隻右腳有問題,成日西向外,行路時多留意步姿,有心一定可以改跑姿,加油!

原帖由 schnix 於 2009-3-11 00:27 發表

隻右腳常常向了出面, 現在都會行路時多加留意, 有時行路都會提腿後蹬, 唔知係咪中o左毒

叮叮噹, schnix, 大家努力加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-11 00:31 發表

好!三人行,必有我師,互相提醒,睇吓邊個改得快?

x2, 一於咁話

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-11 00:39 發表

x2, 一於咁話

yeah

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-11 00:29 發表
    nc ctse 真是很勤力,由星期六跑到星期二呀....
    練番好跑姿,對日後真是好緊要...

係偷玩就真, 希望把跑步變成習慣!!!
    我見到cookie今天跑得很好呀, 非常快, 繼續努力

升級   0%

該用戶從未簽到

支持你地3人快些糾正好跑姿..
    yeah!!

升級   0%

該用戶從未簽到

14/3 - 屯門引水道至公奄引水道來回 20k - 2:15'

今天一行26位跑友健兒在屯門兆麟運動場集合, 大約3.15pm出發, 經置樂花園上引水道. 之後白ching briefing當天的路線, 大約3.40pm在引水道起步.

今天頭5k左右, 例牌對腳超級緊, 心想今次死喇, 越跑越慢, 很快地叮叮噹及iris已拋離很遠, 不久anson也從後趕上, 幸好有anson在旁陪跑, 傾吓笑吓唉吓, 之後在上大長甘前, 我們看到一群黑山羊, 這是第一次在香港看見山羊, 很驚訝很開心. 跟著便是攞命大長甘, 自己死都唔比自己行, 雖然個速度比行是一樣 (甚至慢過行), 但也維持跑的姿勢, 彎完又彎, 先後看見堅及7兄健步如飛地上來了, 時間漫長, 一切也停頓了, 只有自己的喘氣聲. 慶幸最後都"冷"到上頂, 上完便落, 之後看見叮叮噹及iris回頭, 心想一場來到, 點解唔跑埋去呀!! 過了黃泥墩水塘壩, 開始見到元朗, 很開揚很美, 於是唔考慮得咁多了, 繼續去吧, 屎就屎啦 不久kandis也從後跑得很輕鬆地趕上前了, 並且有很多ching回頭了, 很奇怪有ching說還有1k多到折回點, 也有ching說還有數百米, 真係唔知相信誰好   

之後地膽勝哥也從後飄到, 示意我們還有數百米便到盡頭, 接近盡頭折回點處, 風景真的很美, 他還講解了這兒叫公奄的由來, 原來山下有一間奄堂, 但為什麼叫"公"呢?? 我現在又記不起了

之後回程, 勝哥, 堅及kandis便越跑越快了, 之後更不見影蹤, 幸好還認得回程路, 在最後數k引水道上, 白ching從後追上, 並以很慢的步速陪跑到終點,

最後有16位跑友一起吃晚飯, 之後更有一班屯門友不厭其煩地送我們區外朋友去車站.

今天很多謝發起人白ching帶我們跑了屯門咁美麗的地方, 大鄉里出城, 第一次跑引水道, 以前都是行引水道的 (行山), 見到條引水道就頭痛, 行極都有, 轉極都未到!!!
    也很感謝一班屯門街坊熱情的招待, 真係很有家的感覺   期待下下次繼續暢遊新界區
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

>見到條引水道就頭痛, 行極都有, 轉極都未到!!

nc 師姐~ 講得無錯呀~ 我臨尾又爆爆地, 呢段路又段段都差唔多樣, 成日以為轉埋呢個彎就到, 點知轉完彎發現仲有另一個彎要轉~ 一直係咁 loop 落去~
    當時我幸得 joe 師兄從旁鼓勵, 先可以跑畢全程咋~

再黎緊0既星期六跑南生圍呀~ 到時再暢遊新界區啦~

升級   0%

該用戶從未簽到

屯門友好感謝NC姐常常山長水遠走入屯門支持約跑活動,而我地又成日都恩將仇報,次次都整D大長甘你嘆,仲係獲獲新鮮獲獲甘.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 929# 的帖子

好精彩的一次約跑,期望下次甩到身join屯門友跑下!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-15 12:31 發表
    屯門友好感謝NC姐常常山長水遠走入屯門支持約跑活動,而我地又成日都恩將仇報,次次都整D大長甘你嘆,仲係獲獲新鮮獲獲甘.

你地都好大整古

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-15 13:24 發表

你地都好大整古

呢種係熱情的屯門友招待貴賓的方式..嘻嘻

升級   0%

難過

原帖由 亞平 於 2009-3-15 12:31 發表

我地去萬宜同晒草場跑咪又係斜路,不過冇尖鼻嘴,青公,公奄咁多斜路
    下星期南生圍係少數平路靚景團.

升級   0%

難過

原帖由 BHa 於 2009-3-15 12:04 發表
    見到條引水道就頭痛, 行極都有, 轉極都未到!!
    nc 師姐~ 講得無錯呀~ 我臨尾又爆爆地, 呢段路又段段都差唔多樣, 成日以為轉埋呢個彎就到, 點知轉完彎發現仲有另一個彎要轉~ 一直係咁 loop 落去~
    當時我幸得 joe  ...

係囉!行全程引水道就頭痛同想sleep, 
    昨日回程跑引水道有同感,跑極都未到