香港長跑網  - 長跑長友

樓主: nc
打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

NC 好耐無見你了, 近況好嗎? 只見你成日去人地個blog, 自己果個都唔理架.
    你係咪約車仔跑西貢呀? 又唔叫我
    最近又無見你上晒草, 得閒要大家見吓面先得架~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-7-12 13:19 發表
    NC 好耐無見你了, 近況好嗎? 只見你成日去人地個blog, 自己果個都唔理架.
    你係咪約車仔跑西貢呀? 又唔叫我
    最近又無見你上晒草, 得閒要大家見吓面先得架~~hgjD124" />" />hj

很久沒見了mill 姐, 對腳已沒事了, 不過一切都要小心, 好好保養對腳.

mill姐, 我都係"蚊"衫尾叫車仔帶埋我跑入西貢咋 唔係我約架, 你問老細吧!!!

原來你地一班人去晒草拾下拾下, 又唔早d 叫我地

mill姐, 不如妳開個blog丫

升級   0%

該用戶從未簽到

賽前感想:
    還記得去年的黃昏賽自己完全沒有意途去報名參加, 特別是長跑網女跑友是少之又少, 自己又對於這麼"長"的賽事, 加上在大熱天時的夏季去跑, 真係得一個字 "怕". 之後便是10.1國慶跑的10k, 到現在已是9個月了.

今天的心情有一種莫名的期待, 有點雀躍. 還記得上星期自己還很擔心, 有點怕, 有點抱怨在炎炎的夏季報了名, 自己找笨!! 可能腳傷跑得極少緣故, 在運動場最多只能跑15個圈, 幸好這個星期, 慢慢跑得多了點, 感覺好多了.
    今天就以"小學生去旅行"的心情去玩個痛快吧

登錄/註冊後可看大圖

賽後:
    10'50"/6'03"/6'39"/5'12"/5'59"/6'18"/6'18"/6'20"/2'46"/2'57" Total: 59'29"

對於這個時間已很滿意了. 今天非常熱, 但又可接受的. miss了1k的牌, 之後2k才開始計時, 原來頭2k跑快了, 不過就算沒有跑快了, 後段都會一樣是冇力. 星期五跑完fartlek run 8k後 (之前也做體能練習), 星期六休息了一天, 到今天抬腿仍然是痛, 累的. 皇上都叫不要上星期五課, 原來真係回不切的!!! 最難挨的是第7k左右, 最後見到相機真係可以令自己加速!!!

最後要特別鳴謝皇上及lulu姐那天在完全沒有心理準備下使我踩了一轉沙田坳道, 那天跑斜路的感覺多好!!! 使自己對跑步的感覺返來了. 第二天又自對了個10k (包括5個運動場外圍, 練習吓斜路), 這樣小弟才可以願望達成1小時內完成黃昏賽.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-7-13 14:09 發表
    賽前感想:
    還記得去年的黃昏賽自己完全沒有意途去報名參加, 特別是長跑網女跑友是少之又少, 自己又對於這麼"長"的賽事, 加上在大熱天時的夏季去跑, 真係得一個字 "怕". 之後便是10.1國慶跑的10k, 到現在已是9個月了 ...

nc 恭喜你好番哂,有時間做埋 gym,可以加強腿部肌肉,咁就長跑長有鳥 .
    荃灣黃昏賽10K,岩岩康復不久都可以1小時內完成, nc 你既根基唔錯喎 

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-7-13 23:12 發表

nc 恭喜你好番哂,有時間做埋 gym,可以加強腿部肌肉,咁就長跑長有鳥 .
    荃灣黃昏賽10K,岩岩康復不久都可以1小時內完成, nc 你既根基唔錯喎 

跑步除了真的跑外, 還要肌肉的鍛鍊, 體能訓練等等... 真係好多野, 很大的學問, 要慢慢去揣摩!!!

卓卓今晚都去了斧山跑, 對腳好番了, 是嗎??? 剛剛好番你都跑很快喎

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-7-13 14:09 發表
    賽前感想:
    還記得去年的黃昏賽自己完全沒有意途去報名參加, 特別是長跑網女跑友是少之又少, 自己又對於這麼"長"的賽事, 加上在大熱天時的夏季去跑, 真係得一個字 "怕". 之後便是10.1國慶跑的10k, 到現在已是9個月了 ...

nc, 腳傷剛剛好番, 天氣又咁熱, 跑得1小時內成績好好呀
    小心隻腳呀, 比賽完要好好休息先好再訓練!
    10.1 唔跑港島呀?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-7-13 23:46 發表

跑步除了真的跑外, 還要肌肉的鍛鍊, 體能訓練等等... 真係好多野, 很大的學問, 要慢慢去揣摩!!!

卓卓今晚都去了斧山跑, 對腳好番了, 是嗎??? 剛剛好番你都跑很快喎

呢方面火軍最拿手 !

隻腳仔好得七七八八九九就黎十鳥
    我而家要做既係消脂,未傷前 63-64.x Kg,現時 74- 75kg , 身體有成 10 kg 等緊我去消費

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-13 23:51 發表

nc, 腳傷剛剛好番, 天氣又咁熱, 跑得1小時內成績好好呀
    小心隻腳呀, 比賽完要好好休息先好再訓練!
    10.1 唔跑港島呀?

時間就不太好了, 慢過去年10.1, 不過之前預計自己59已偷笑了, 所以都很開心

是的, 寧願慢jog, 並且做好個form ...

10.1決定跑大美篤了, 平$20呀   不如妳都一起跑國慶跑吧!!! 然後一起去行山... (我和叮叮噹也有這想法!!!)

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 nc 於 2009-7-14 00:09 發表

10.1決定跑大美篤了, 平$20呀   不如妳都一起跑國慶跑吧!!! 然後一起去行山... (我和叮叮噹也有這想法!!!)

yeah! 有山行先有動力跑10.1, 個個都話條路悶, 唔知點好.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-7-14 00:09 發表

時間就不太好了, 慢過去年10.1, 不過之前預計自己59已偷笑了, 所以都很開心

是的, 寧願慢jog, 並且做好個form ...

10.1決定跑大美篤了, 平$20呀   不如妳都一起跑國慶跑吧!!! 然後一起去行 ...

剛剛傷完, 一定唔會咁快回復狀態, 1小時內完成已經好好啦!
    雖然國慶杯多人玩, 但係我都係想報仇多d 哩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-7-14 00:00 發表

呢方面火軍最拿手 !

隻腳仔好得七七八八九九就黎十鳥
    我而家要做既係消脂,未傷前 63-64.x Kg,現時 74- 75kg , 身體有成 10 kg 等緊我去消費   

看得出看得出

又唔似喎!!! 有咁多等緊你去駛, 盡力消費吧 你咁有研究, 閒閒地10kg很快消失得無形無蹤!!! 不用擔心

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-7-14 00:14 發表

剛剛傷完, 一定唔會咁快回復狀態, 1小時內完成已經好好啦!

可能NC想係國慶杯, 報仇攞返個獎呢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-14 00:14 發表

佩服佩服!!! 向難道挑戰

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-14 00:16 發表

可能NC想係國慶杯, 報仇攞返個獎呢!

一定冇可能了!!! 報仇至多係 殺人

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-14 00:13 發表

yeah! 有山行先有動力跑10.1, 個個都話條路悶, 唔知點好.

一於咁話啦!!! 叮叮噹, 妳諗路線啦

一路跑一路想住趕住去行山, 可能會快d

升級   0%

該用戶從未簽到

我都一定要報仇 唔可以死得咁不明不白的

升級   0%

該用戶從未簽到

nc, 腳仔啱啱好番, 黃昏賽的表現不俗呢, 繼續加油~~
    希望你在10.1國慶賽能跑得更好的時間....

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 nc 於 2009-7-13 01:37 發表

很久沒見了mill 姐, 對腳已沒事了, 不過一切都要小心, 好好保養對腳.

mill姐, 我都係"蚊"衫尾叫車仔帶埋我跑入西貢咋 唔係我約架, 你問老細吧!!!

原來你地一班人去晒草拾下拾下 ...

因為我怕你唔多鍾意食肉, 所以先唔叫你囉!
    我公司都唔比我上網開乜鬼野blog呢! 平時返到屋企又夜又唔得閒.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-14 08:02 發表
    nc, 腳仔啱啱好番, 黃昏賽的表現不俗呢, 繼續加油~~
    希望你在10.1國慶賽能跑得更好的時間....

奇姐, 希望成妳貴言啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2009-7-14 20:33 發表

因為我怕你唔多鍾意食肉, 所以先唔叫你囉!
    我公司都唔比我上網開乜鬼野blog呢! 平時返到屋企又夜又唔得閒.

食咩唔緊要, 最緊要見到mill姐嘛

mill星期六來不來行山??? https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5584&extra=page%3D1&page=1