香港長跑網  - 長跑長友

樓主:
打印 上一主題 下一主題

力 跑步record

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-11 23:37 發表

到時見! 話時話, 7:30am倒塔咁早, 你搭乜車去?

我會去九龍塘跟車.

28/11 本會將於12月21日組織長課操練,路線由沙田至大尾篤,來回約30多公里。並於九龍塘安排車輛接載,

往返車費會員$20、非會員$30,早上7:30集合。如要乘車的,請於12月10日前致電曾偉明9426 0131或蔡榮宗9213 3391報名。

如不用乘車自行到沙田一起練跑,亦請通知曾偉明;令其可安排水的數量。

升級   0%

該用戶從未簽到

13/12 3:00pm
網友約跑天水圍至尖鼻咀, 原本跑28K, 點知跑錯了23K條線。
去 58"25"
回 1:06"11"

14/12 5:00pm
海濱公園跑easy run, 來回兩轉,
9'25"
9'13"
9'03"
8'28"

12月已跑106K

升級   0%

該用戶從未簽到

16/12 9:00pm
在公園緩跑徑跑tempo run 15圈:
2'51" / 3'01" / 3'06" / 3'16" / 3'35"
3'20" / 3'17" / 3'16" / 3'12" / 3'12"
3'13" / 3'13" / 3'14" / 3'16" / 3'15"

開頭一圈太快亂了自已的節奏, 要在第六圈才找回tempo的感覺。下次要加強控制!

連warm up, cool down, 12月已跑117K

升級   0%

該用戶從未簽到

17/12 8:00pm
今晚走去沙田跑夜探梅子林, 同一大班ching/ctse一齊跑, 真高興。今次時間:
沙田運動場至梅子林路口  19'34"
梅子林路口至閘口           11'31"
閘口至梅子林路口           09'29"
梅子林路口至沙田運動場  21'58"
加上2K warm up 1K & cool down 總共走了15K

12月已跑132K

升級   0%

該用戶從未簽到

18/12 7:30pm
今晚港島街坊約跑, 先跑2個外圈熱身先。然後齊人, 再加一個外圈warm up, 跟住開波, 6組1K 7分連休!
04'15"91
04'10"84
04'25"35
04'18"62
04'25"03
04'17"51
跑完再慢跑外圈一圈cool down就收工, 食晚飯又有麥營養飲品添!

12月已跑143K

升級   97.05%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-14 20:53 發表
13/12 3:00pm
網友約跑天水圍至尖鼻咀, 原本跑28K, 點知跑錯了23K條線。
去 58"25"
回 1:06"11"

14/12 5:00pm
海濱公園跑easy run, 來回兩轉,
9'25"
9'13"
9'03"
8'28"

12月已跑106K

哈哈!揾到我跑尖鼻咀嫁時間,個日自己開始時無計時!
成日將你同Alex50499204 搞錯晒,嘩禁勤力!怪不知進步神速!

努力呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pwong5618 於 2008-12-19 10:12 發表

哈哈!揾到我跑尖鼻咀嫁時間,個日自己開始時無計時!
成日將你同Alex50499204 搞錯晒,嘩禁勤力!怪不知進步神速!

努力呀!

Wong sir,
小弟係慢果個Alex, Alex50499204快過我好多架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-19 00:19 發表
18/12 7:30pm
今晚港島街坊約跑, 先跑2個外圈熱身先。然後齊人, 再加一個外圈warm up, 跟住開波, 6組1K 7分連休!
04'15"91
04'10"84
04'25"35
04'18"62
04'25"03
04'17"51
跑完再慢跑外圈一圈cool down就 ...

Alex兄真係好勤力,仲真係進步咗好多,星期日見啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

21/12 8:30am
今日跟泰基跑長課, 預計34K (實際37K), 到左沙田運動場後先跑3圈熱身, 齊人後就出發:
沙田運動場 - 元州仔公園    52'18" (停低2'飲水及洗手)
元州仔公園 - 大美督燒烤場 44"48" (停左5'買水及洗臉)
大美督燒烤場 - 元州仔公園 51'32" (小休2'左右)
元州仔公園 - 科學園小食亭 22'28" (無晒力及好肚餓,買左支寶礦力飲及冰菠蘿食, 小休3'左右繼續, 之後舉步維艱 )
科學園小食亭 - 沙田運動場 38'28" (終於返到, 成身散晒)

總共跑了3:29:36, 另加12'休息。到運動場後, 本想跑一圈cool down, 但成身無力及舉步維艱, 最後都係沖涼走人。

今次真係甘, 小弟都係第一次跑咁長嘅距離, 共1K + 37K。

12月已跑181K

升級   49.45%

該用戶從未簽到

Alex 兄, 你好勁呀!! 再練下絕對有機會sub4喎!!加油呀!!話時話,  唔知你中間有無"撞牆"的感覺??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-12-21 22:29 發表
Alex 兄, 你好勁呀!! 再練下絕對有機會sub4喎!!加油呀!!話時話,  唔知你中間有無"撞牆"的感覺??

"撞牆"的感覺, 無呀! 我都好想知"撞牆"係點樣!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我都唔知是否真的撞牆. 總之我有個強烈感覺唔想再跑下去. 但我又沒有其他抽筋或不適的感覺.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 273# 的帖子

我都唔知係咪撞牆, 如果後半段(科學園附近)有車搭, 我都會放棄。 但最衰無車坐, 要焗住跑番去運動場。

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

但成身無力及舉步維艱

This is probably the effect of "hitting the wall"

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-12-22 22:29 發表
    我都唔知係咪撞牆, 如果後半段(科學園附近)有車搭, 我都會放棄。 但最衰無車坐, 要焗住跑番去運動場。

所以長課應該選擇遠離屋企的地方, 就算撞牆都要迫自己跑番屋企, 來回跑好似會較容易放棄.

升級   0%

該用戶從未簽到

22/12 9:00pm
    尋日做完長課, 今日泥個easy run, 海濱公園來回兩轉, 加熱身...共8K
    9'18" 第一轉去程
    9'22" 第一轉回程
    9'27" 第二轉去程
    9'22" 第二轉回程

12月已跑189K

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-12-22 22:34 發表

This is probably the effect of "hitting the wall"

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

原帖由 kopo1128 於 2008-12-22 22:34 發表

所以長課應該選擇遠離屋企的地方, 就算撞牆都要迫自己跑番屋企, 來回跑好似會較容易放棄.

等下次再跑遠D, 跑到撞牆唔想跑為止。

升級   0%

該用戶從未簽到

25/12 8:30am
    今朝跟幾位ching一齊跑長課,由沙田運動場出發,去到元州仔回程, 再加一轉梅子林,全程大約28K,分段時間如下:
    沙田運動場 - 大埔元州仔     54'21
    大埔元州仔 - 馬料水厠所     32'30"
    馬料水厠所 - 梅子林路口     15'15"
    梅子林路口 - 梅子林閘口     13'55"
    梅子林閘口 - 梅子林路口     11'15"
    梅子林路口 - 沙田運動場     26'28"

全程 2:33:45

泥個星期日剛食左38K, 今日又28K, 飽晒!

12月已跑217K

升級   0%

該用戶從未簽到

27/12 5:00pm
    尋晚在公園緩跑徑跑tempo run 15圈+1K warm up + 1K cool down, 共12K

2'56" / 3'04" / 3'06" / 3'06" / 3'03"
    3'10" / 3'12" / 3'12" / 3'10" / 3'07"
    3'10" / 3'13" / 3'15" / 3'12" / 3'12"
    後半段keep唔到速度, 睇泥要再加強tempo訓練。

12月已跑229K