香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

lee 到好有人情味

711MF 該用戶已被刪除

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Gills兄:小弟當然記得我們的早餐約會啦 那裡有大家美好的回憶,待小弟回復就是去探班馬騮仔的時候~

原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:33 發表
Right, 長跑長有, 如此亦難說服ram兄大人放人, 加上氣溫濕度雙高, ram兄要認真考慮考慮, 最多好番之後, 仲記得我地有個"我和RAM兄有個早餐約會"嗎? 待RAM兄回復狀態, 我地再執教鞭, 教吓班馬騮.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

redred ctse: 小弟都祝你腳患早日康復,下次聚會大家都 top fit 上陣!

原帖由 redred 於 2008-7-25 15:45 發表
RAM 兄, 身體要緊,食左藥跑要小心d, 因為醫c可能落重藥,等你快d好
祝早日康復,健步如飛

升級   0%

該用戶從未簽到

Redred姐同Ram兄,好好保重身體呀!兩位都是跑得的人,日後大把聚會等你/妳地沖.....沖......衝前去!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-7-25 16:47 發表
redred C-tse,
Take more rest before recover
alex兄多謝呀

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-25 16:49 發表

gills兄, redred姐唔駛靠著背心都好sharp啦
nc姐同叮噹姐都好sharp 架
今日仲sharp, 廿幾人得一個女跑手
加油呀~ctse

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-25 16:53 發表

有咩一言難盡? 上次見幾位C姐都冇咩異常(第一次湖碟灣), 小弟好少帶眼鏡跑, 不過為左一度各位C姐既風彩, 唯有....
另九龍皇.Alan兄會帶存貨去星期六之"尋花問柳", 到時睇吓有冇你要既Size.
至於17x猛男胸 ...
唉....總之, 我都好想著背心跑
希望有機會啦

如有細碼, 可以先留一件比我
無得著都可以留黎欣賞

我諗L SIZE 又太大, 佢無KEN 兄咁大隻啦

升級   35.4%

該用戶從未簽到

回復 42# 的帖子

7兄 , 係你地太客氣啫
講快既, 緊係7兄你地班CHING啦
等腳好返, 我會比心機抽多D時間練
將勤補絀
今日比心機跑,衝呀
係喎..7兄, 你腿D肌肉痛啦 ?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-25 18:24 發表
redred ctse: 小弟都祝你腳患早日康復,下次聚會大家都 top fit 上陣!" />
CHING , 希望下次有機會再一齊上陣 (期待中 )

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 waiwaibrother 於 2008-7-25 21:14 發表
Redred姐同Ram兄,好好保重身體呀!兩位都是跑得的人,日後大把聚會等你/妳地沖.....沖......衝前去!
waiwai 兄, 你今日出發旅行喎, 玩得開心D,盡興D, 平安歸來,一路順風
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 25/7/2008 15:27 發表
唔該曬onon ching 出手相助

瘋兄, 你係咪都好想好似個圖咁跑呢,幾暢快
人地國王的新衣, 我地國王的跑衣

係唔係我哋個九龍皇帝呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 25/7/2008 15:44 發表

請問邊樹有紅色跑褲賣?

去問救生員或者用紅漆油都得架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-26 09:07 發表
nc姐同叮噹姐都好sharp 架
今日仲sharp, 廿幾人得一個女跑手
加油呀~ctse

redred姐, 今天沒有妳在的日子, 我都唔....

今天一定跑到 , 唔方唔sharp

今天我係c弟

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

nc姐放心, 小弟影相技術有番咁上下, 雖然用傻瓜機, 但一定影到C姐好Sharp.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-7-26 11:32 發表

閣下星期五不要沖太快,小弟應可勉強追到的﹗如閣下的腳下星期好番,就星期五晚鄧記見﹗
ken兄, 我沒可能沖快啦
而且先要習慣下個節奏先知點沖
不過就要麻煩KEN 兄你啦

希望星期五好返曬啦
今日比個中醫C拉左幾下, 好似鬆少少

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟都建議red ctse 盡量休息多一點時間
待完全康復後會跑得更放心又開心~

原帖由 redred 於 2008-7-26 19:07 發表
ken兄, 我沒可能沖快啦
而且先要習慣下個節奏先知點沖
不過就要麻煩KEN 兄你啦

希望星期五好返曬啦
今日比個中醫C拉左幾下, 好似鬆少少

升級   0%

該用戶從未簽到

RedRed C姐好D未呀? 好左D又得閒就操下課慢遊啦, 唔好隔太奈喎, 第日好難追, 又要重新做過哂D工功夫, 等緊同妳係鄧記試錶嫁.

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-7-28 13:42 發表
RedRed C姐好D未呀? 好左D又得閒就操下課慢遊啦, 唔好隔太奈喎, 第日好難追, 又要重新做過哂D工功夫, 等緊同妳係鄧記試錶嫁.
GILLS 兄, 今日好灰呀
今日隻腳都唔知係真係痛定心理作用..唉
明明休息左成個星期都仲係咁
我上網搵過d資料呀, 如下 :

脛前疼痛症候群

這三種狀況的特點分別是:

> 疲勞性骨折 –
在脛骨上有局部壓痛點,振動(在該處敲擊、施以超音波、或甚至放一個振動中的音叉)會引起疼痛、跑步會加重疼痛,嚴重時則連休息、走路都會痛,甚至在晚上睡覺時痛醒。
常在跑步時地面反作用之衝擊力沒有適當的吸收(如足弓柔軟度不佳、跑鞋吸震性差、堅硬的地面),訓練的量或強度突然增加、訓練方法突然改變而沒有逐步調整適應等狀況下造成。

> 脛骨內側壓力症候群(MTSS) –
在脛骨前內側緣稜線(為Soleus比目魚肌之內緣附著於脛骨骨膜處)的壓痛,範圍從2-3公分到約小腿一半的長度都有可能。在運動中未必會疼痛,但在運動結束後反而感到疼痛,甚至第二天清晨可能是最痛的時候。
檢查常會發現患者足部過度向內側緣旋壓(excessive pronation)。

> 運動引起之慢性腔室症候群(exertional chronic compartment syndrome)
疼痛可能在脛骨內緣或是小腿肌肉,常會合併肌肉緊繃的感覺。也可能會合併有神經受壓迫所產生的刺痛或麻感,或是肌肉無力。常隨著運動時間的增加而開始疼痛,在休息時疼痛逐漸減輕。壓痛並不明顯。

「用手去按受傷的部位就會痛,但痛的位置只有一小塊…」
「敲擊附近的骨頭就會疼痛…」
的確有可能是疲勞性骨折。如果症狀持續超過兩週,到醫院請骨科或復健科醫師檢查一下,照個X光片(通常要在症狀出現兩週後才會在X-光片上有較明顯的變化)。其他的確定診斷方式包括同位素三相骨掃描和腔壓測量等等,就留給醫師去操心吧。
如果是疲勞性骨折的話,休息的時間和方式會比MTSS來得嚴格。

我估計自己應係mtss 那一種, 我上網搵過資料,應該休息幾天便可以了
但不明白點解仲痛

止痛藥食左幾天巳沒吃了,而藥酒我依然日日都有用
宜家可能要打鐵打...

升級   0%

該用戶從未簽到

脛前疼痛症候群 , 我 兩年前試過. 因為加里數加得太快, 太多. 之後睇醫生. 都有照 x 光 . 冇骨折. 米食消炎藥, 會有消炎同止痛效果. 吾好以為食左藥吾痛就係好返. 越跑越傷. 而d 藥力既止痛效果會適應的. 我果時就抖左兩個月. 依家天氣咁熱 米抖下law . 冇咩所謂啦. 吾好硬來. 識得d 吾識死, 未好返又走去跑. 依家跑到某個里數就會痛 , 便左舊患. 跑步都係為健康, 抖下啦