香港長跑網  - 長跑長友

樓主: redred
打印 上一主題 下一主題

lee 到好有人情味

711MF 該用戶已被刪除

升級   35.4%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:02 發表
脛前疼痛症候群 , 我 兩年前試過. 因為加里數加得太快, 太多. 之後睇醫生. 都有照 x 光 . 冇骨折. 米食消炎藥, 會有消炎同止痛效果. 吾好以為食左藥吾痛就係好返. 越跑越傷. 而d 藥力既止痛效果會適應的. 我果時就抖 ...
唔該clerkb ching 既解釋, 但lee 個都係我自己估咋
因為我係小腿肌肉內側對下條筋痛
而且跑時愈跑愈唔痛,跑後都唔太痛
到第二先痛, 我想請問其實睇西醫會好d 定係睇鐵打會快好d ?

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我都係分享自己d 水皮經驗而已

你問醫生 , 佢都答吾到你幾耐好的. 穩陣都係被d 錢醫生睇.  你肯抖, 應該奧運後 攪點. 又可以專心d 睇奧運 .  出來操密d 補番數law . 如果真係心癮, 吾想放棄自己練回來既現有成果. 米改住游水先. 奧運後, 又一條好漢 ( 猛女) . 到時操 仲玩得切d 比賽. 冇問題.

最後我傷過後, 都會肯比下錢買鞋. 痛吾痛 都吾休下   . d醫生錢都可以upgrade 對鞋

升級   35.4%

該用戶從未簽到

7兄, 其實比之前巳經無咁痛,佢係間唔中都陰陰地痛
尤奇落樓梯,踏落去個一下

瘋兄, 我唔想再休息啦
我想跑啦,如果唔係怕愈跑愈傷
我一早跑左

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-28 15:10 發表

睇呢,你都係唔鍾意睇醫生果只啦,,
不過你都係睇睇好D,,唔好,好似我噤多舊患啊..
講真, 真係唔鐘意睇醫生
加埋本身我巳經要日日飲早藥
唔想再食埋西藥

以前試過食西藥, 食藥丸都食到嘔
想請問係咪要搵西醫既骨科睇 ?

nc 姐都比左個骨科醫生資料我, 不過應該係中醫

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:21 發表
唔想再食埋西藥

redred c tse 請保重。
你有無看 秋鴻 c tse的 blog呀!

http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:21 發表
唔想再食埋西藥

未駛骨科, 因為會叫你照, 照完睇下有冇骨折先叫你去骨科.  中醫就吾知啦.

你食完中藥後, 係吾係過四個鐘先食d 消炎藥嫁?

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:17 發表
其實我都係分享自己d 水皮經驗而已

你問醫生 , 佢都答吾到你幾耐好的. 穩陣都係被d 錢醫生睇.  你肯抖, 應該奧運後 攪點. 又可以專心d 睇奧運 .  出來操密d 補番數law . 如果真係心癮, 吾想放棄自己練回 ...
clerkb 又唔好咁講, 多謝你既經驗至真
其實我宜家最唔想係抖
我自返學以來, 比以前巳經少跑左
再咁落去, 我d速度連運動場慢行個d公公婆婆都追唔上

而且...我唔識游水, 叫我去到比人上黎就叻

升級   35.4%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 15:23 發表

升級   0%

該用戶從未簽到

初初你食消炎藥 , 之後幾日覺得有冇效呢?   我自己就偏向食消炎藥 快過鈇打 .  但最強心法就係忍

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-7-28 15:25 發表

redred c tse 請保重。
你有無看 秋鴻 c tse的 blog呀!

http://hk.myblog.yahoo.com/chungchee_c/
thanks, 慢子兄
近日都有睇呀
佢受左傷, 情況仲好似好嚴重
祝佢都早日康復,快d跑返

升級   0%

該用戶從未簽到

其實襯住大熱天時, 用"頭"暑時間, 休息+看醫生, 暑假一過, 重出江湖, ching都無妳跑得咁快

忍一時, 以後大把有得跑

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:29 發表

未駛骨科, 因為會叫你照, 照完睇下有冇骨折先叫你去骨科.  中醫就吾知啦.

你食完中藥後, 係吾係過四個鐘先食d 消炎藥嫁?
即係普通科既醫生巳經有得照 ? ?

因為我唔肯定邊到先有得照, 我怕一陣d醫生只係開消炎藥比我, 咁真係吹到啤一聲....

中藥係唔可以溝西藥食, 不過我一日都係飲一次中藥
不過我唔係好鐘意食西藥, 至標唔至本

升級   35.4%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2008-7-28 15:33 發表
初初你食消炎藥 , 之後幾日覺得有冇效呢?   我自己就偏向食消炎藥 快過鈇打 .  但最強心法就係忍
食個時有效囉
其實, 我食到星期6到, 無食啦
我亞媽叫我唔好食咁多消炎藥, 對身體唔好喎
尋日可能係屋企唔駛點行,無咩痛
今日要行, 又痛返

升級   0%

該用戶從未簽到

redred姐, 其實妳痛了有多久?? 3個星期???

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-28 15:44 發表
即係普通科既醫生巳經有得照 ? ?

因為我唔肯定邊到先有得照, 我怕一陣d醫生只係開消炎藥比我, 咁真係吹到啤一聲....

中藥係唔可以溝西藥食, 不過我一日都係飲一次中藥
不過我唔係好鐘意食西藥, 至標唔至本

普通科既醫生(會轉介你去佢d 自己友化驗所照), 未必有, 大d 醫療所可能有.  

我知不可溝來食, 一般係過一段短時間再叫你食d藥 . 照吾照都吾係你決定. 同埋照係睇你有冇骨折, 冇事都係比消炎藥你, 你都係會吹到啤一聲.

我建議你個case 都係睇西醫先. 因為你又有食中藥. 你個case 鈇打都係一次吾得嫁 .