香港長跑網  - 長跑長友

樓主: winwin
打印 上一主題 下一主題

渣打組別介定, 我只想講出大會的不當和不公, 選手不根規則行事

升級   47.33%

該用戶從未簽到

我目標4:15, 好守規無報挑戰組, 我亦覺得全馬的問題真的不大, 我都係去到青馬撞到全馬挑戰組, 都唔覺太阻, 但去到28k左右俾一大堆半馬阻路(唔少跑咗7-8K已經收咗皮), 真係好大影響......入到西隧感覺好差, 太多人了, 啲B, C字頭勁多, 爭埋氧氣
下年我會報挑戰組避開佢哋, 我入到前6,000名, 當自己夠資格了

升級   29.33%

• 簽到天數: 1 天

一個問題若報挑戰組,但完成時間多於4小時有沒有證書,若有豈不是很著數,全馬第一組限時6小時,挑戰組豈不是6.5小時才截人。

升級   25.79%

該用戶從未簽到

sunrise post17和39都是絕好意見和問題所在.

另, 我完全明白和理解因受傷/狀態唔好等原因, 有sub4能力既人唔一定可以達到目標. 但現在over2成挑戰組人是跑over5小時. 若不是意外或不清楚規則, 這批擺明貪小便宜和阻住地球轉的慢選手, 特別是重點擺明不守規則的, 講衰點, 是否應該拿去打靶呢?  

規則難有完美, 大家也可討論. 但即或輕輕的要求報名者填上PB時間和哪賽事(規則B)也比現在什麼Best Time / Estimated Finish Time (規則A)好很多了. 因為起碼不會有over2成挑戰組人是跑over5小時那麼肉酸和不公. 但現在規則A, 跨張點說什至那些距離2-3K也要坐Taxi的富太也理論上可以報挑戰組, 因只是估計嘛, 我明騙你又如何?

外地賽事也有分時間區(規則C), 當然也可能有人騙大話, 但也不致於像現在66%選手不達標這麼樣衰吧!

ChowChow, 不要說你入到前6,000名, 當自己夠資格, 報挑戰組. 見到今年咁恐怖情況, 第12000名的也死人都報挑戰組la. 又無人理, 為何要塞過係市區鬧市跑? 到時所有人報挑戰組, 無人報一組就好笑! 現在每個人都可以對Best Time / Estimated Finish Time有自已definition, 就好似你話你入到前6,000名, 當自己夠資格一樣.

升級   100%

慵懶

回復 42# 的帖子

其實挑戰組都係限時6小時的,如超過6小時的即使可以衝線,但一樣無牌無CERT的,成績都無列佢地出黎,而我有一個FD跑左幾年半馬都要近3小時,今年想跑全馬,據佢所講係一組滿左額先,所以佢迫住報挑戰組喎,最後佢要6:14先回到終點無牌攞..!!

升級   100%

慵懶

其實我仲有一個同事(高級我好多的),跑左幾年半馬挑戰組,三年前完成唔到,兩年前2:46,舊年2:32,但大會竟然俾張進步獎既CERT佢,真吹脹...,佢今年都有進步呀跑2:25,佢得意洋洋地對佢話又多一張進步獎喇..!!
    挑戰組半馬都寫2小時內架!!

升級   4.67%

該用戶從未簽到

其實(1)減少quota, (2)報挑戰組必須提供時間証明, 情況應可改善...想講話唔係爭論"唔比你今年做到", 係你之前(例如2年,3年)必須要做過...呢個未必百分百好但係可以控制到D人流問題...

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 winwin 於 2012-2-9 16:38 發表
    如果佢真係咁寫既:Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX

以後跑5小時, 6小時, 什至7,8小時的選手個個都可以話我估計我得架!
    即是寫了等於無寫, 什至更衰. 而且揸打網http://www.hkmarat ...

真係咁寫既:Best Time / Estimated Finish Time are under XX:XX:XX
    不是如果。
    反而“往績四小時內”係個人演譯。
    有心討論係好。冇根據的指控就同發爛諸渣有咩分別。請尊重他人。唔係多字就有道理。

升級   12.11%

該用戶從未簽到

似乎大家理解分組意思跟大會嘅唔同
    轉貼至http://hkmarathon.com/marathon/chi/event/faq/1.jsp

9. 為 何 會 用 跑 手 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 ?

為 了 最 快 之 參 賽 者 ( 有 機 會 贏 取 獎 項 的 ) 能 夠 於 整 條 賽 道 上 不 被 較 慢 跑 之 參 賽 者 阻 擋 而 做 出 更 好 成 績 , 大 會 以 參 賽 者 之 個 人 時 間 作 為 十 公 里 、 半 程 馬 拉 松 及 全 程 馬 拉 松 賽 事 之 分 段 開 跑 時 間 。

如果賽會會著眼嘅係最 快 之 參 賽 者 ,那最佳個人時間或預計最佳個人時間是否四小時便變得亳無意義了

升級   83.16%

開心

其實小弟覺得係唔係挑戰組唔重要,係睇下咩心態跑,認真定玩。我認為渣打都係想分流,而參賽者亦可照自己大約時間跑而參加咩組。小弟知道挑戰組係通常最後full人,咁遲報名嘅人被逼參加挑戰組。我覺得大會整挑戰組係想俾勁人跑,但其他人亦可參加挑戰組,挑戰組個名亦好聽D......另外,其實跑步幾睇壯態,有時好D有時差D,加上全馬條路又唔係平時練開,又有人首次參加,而比賽又令某D人緊張某D人興奮(有人打氣支持),自然成績與預期有差別。渣打馬拉松亦一年比一年多人,似去嘉年華,有人會hea住,阻到人,但係難以避免,有心人惟有早到起點,佔好位,盡量做好自己。因為對手只有自己。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

不如SET例一組跑得快過四小時要罰啦,佢定阻住左三個幾鐘D選手。又不如爬頭要打燈啦。不如排隊唔洗跑中間留兩秒距離啦。既然是在說不存在的規則。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

請尊重合法,而有胆挑戰的跑手。

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 34# 的帖子

贊成挑戰組如果4小時內完成不了就不提供全程時間

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Netregistration 於 2012-2-10 01:23 發表
    贊成挑戰組如果4小時內完成不了就不提供全程時間

因為報名嘅人知道後果係冇全程時間冇Cert, 佢哋會認真考慮自己實力係咪合資格,唔會亂報
    大會定得挑戰組和非挑戰組都係想分流快慢跑手,如果唔控制,又做唔到效果,不如唔好分, 直接將12,000 名額分開兩組就算.

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 LMF 於 2012-2-9 22:23 發表 咁即係好似而家10K咁,半馬另有賽道,相信參加半馬同全馬人數會更多,今年半馬應該飽和,最後一組半馬同前面其他組半馬同全馬一齊塞

今年易左塞人因為多左輪椅全馬賽.

全馬挑戰組同半馬一組近了開始吧

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 Netregistration 於 10-2-2012 01:40 發表

因為報名嘅人知道後果係冇全程時間冇Cert, 佢哋會認真考慮自己實力係咪合資格,唔會亂報
    大會定得挑戰組和非挑戰組都係想分流快慢跑手,如果唔控制,又做唔到效果,不如唔好分, 直接將12,000 名額分開兩組 ...

某某平日可以輕鬆sub4,報左挑戰組,但途中可能拉傷下慢左,要4:10完成
    如果話挑戰組sub4先有全程時間&俾cert,好似又有點兒那過....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

winwin兄,

你的意思大家很明白了,簡單d問下你
    今年的賽制就是如此,大家連各處的中英文寫法都研究過了

你認為應該是
    1. 只應該有2000人報挑戰組,留空4000個位
    2. 較快的6000人才報挑戰組
    才符合你跑手自律的要求

Kin in Running

升級   12.2%

難過
  • 簽到天數: 5 天

The point is, if the rules are set, you should follow it.
    If HKAAA wants to split 12000 runners into half, another way will be to set the time to 4:30 or 5:00 instead of 4:00
    BUT if HKAAA sets the time to 4:00, then it is the runner's own responsibility to apply for the correct group
    It is clearly stated online during the registration, IN RED!
    http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/event/info/race.jsp

Shogikin 兄
    My suggested answer to your question is:
    As a runner, everyone should follow the rules.
    If in the end only 2000+ can run in the challange group, and many people miss out, then it is HKAAA's responsibility to adjust accordingly. THEN we can judge whether HKAAA does the right thing or not.
    Just my thoughts

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

pringles7 兄,

我同意你的意見
    我之前也有對大會提出建議
    希望下年作出改善

但我覺得
    如果是賽制本身有問題
    就不應該一味指控跑手不自律

升級   12.2%

難過

My suggestion for next year:
    When we register, we do not get to choose which group we want to join.
    Just enter our personal best time. And let HKAAA designate which group we enter.
    Then HKAAA can decide how many people they want in each group.

評分

查看全部評分

升級   12.2%

難過

原帖由 shogikin 於 2012-2-10 10:02 發表
    pringles7 兄,

我同意你的意見
    我之前也有對大會提出建議
    希望下年作出改善

但我覺得
    如果是賽制本身有問題
    就不應該一味指控跑手不自律

shogikin
    agree with you
    賽制本身有問題
    but