香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 叮叮噹
打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

27/7(一) 大西北訓練22 - 均速跑 3K x 2

目標圈速2'10", 連續兩圈慢於目標圈速5秒, 可以停止
    2'02"37/ 2'07"97/ 2'10"10/ 2'12"18/ 2'15"21/.....未完成, 中途離場
    休息15mins.
    2'07"07/ 2'09"76/ 2'15"19/ 2'12"82/ 2'13"82/.....未完成, 中途離場

近月好像失卻了跑步的鬥志,好容易想放棄,一次又一次沒有完成訓練內容.
    見到自己技術與體能都進步了,跑步輕鬆了不少,理應更有動力去跑,何解我如此反常??
    少許隔膜痛並不是太辛苦, 只是不想繼續跑, 只差兩個圈才800m, 只要堅持一定可以完成.
    竟然會偷雞! 唔開心, 沒有盡力完成功課, 浪費時間.

升級   0%

難過

29/7(三) Fartlek 8K
    目標圈速: 慢2'40", 中2'24", 快2'08"
    目標時間: 48'32"
    完成時間: 48'31"85
    前兩次跑這個練習都未能完成 , 今次終於戰勝心魔 , 獨自完成一課,
    第一次連續跑場20圈, 克服心理障礙, 時間達標, 好滿足!
    我一個人跑也不悶, 專心向著一個又一個目標努力, 時間過得飛快,
    慢圈還有大把時間休息, 當然盡用quote抖順條氣先加速.
    只是最後2K比較辛苦, 堅持一會終於完成, 挽回一點信心.
    拉筋時同Oscar邊拉邊傾, 謝謝你鼓勵.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 02:43 發表
    29/7(三) Farlek 8K
    前兩次跑這個練習都未能完成 , 今次終於戰勝心魔 , 獨自完成一課,
    第一次連續跑場20圈, 克服心 ...

我都是好怕多過20圈...
    自己都想刻服沉悶跑線...
    努力呀...

升級   34.67%

該用戶從未簽到

回復 1090# 的帖子

在球場跑這麼多圈真係有d沉悶
    我曾經有同樣的困擾,因為沒能完成練習而失去信心,感覺自己很失敗

登錄/註冊後可看大圖

但最後都可以克服,挽回信心,繼續跑落去!
    相信只要堅持就一定可以超越困難!
    一起努力la……長跑長友!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

難過

原帖由 Parco爸 於 2009-8-3 09:18 發表
    我都是好怕多過20圈...
    自己都想刻服沉悶跑線...
    努力呀...

同志一齊努力啦! 你都做得到.
    有練習目標才會在運動場計時跑圈, 都係跑街比較好玩.

升級   0%

難過

原帖由 馬仔 於 2009-8-3 11:47 發表
    在球場跑這麼多圈真係有d沉悶
    我曾經有同樣的困擾,因為沒能完成練習而失去信心,感覺自己很失敗

登錄/註冊後可看大圖

但最後都可以克服,挽回信心,繼續跑落去!
    相信只要堅持就一定可以超越困難!一起努力la……長跑長友!

登錄/註冊後可看大圖

同志,
    知道, 一起努力啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

叮姐..
    今晚有冇入鄧記走街呀.....

升級   0%

難過

原帖由 Parco爸 於 2009-8-3 22:51 發表
    叮姐..
    今晚有冇入鄧記走街呀.....

冇, 下午游完水走先知雷暴警告, 去左聽培靈會.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-8-3 02:43 發表
    29/7(三) Farlek 8K
    第一次連續跑場20圈, 克服心 ...

ctse, good run!

升級   0%

難過

31/7(五) 跑街8k + 衝斜5轉

第二天要早起, 唔去晒草跑同打邊爐啦! 近近地跑番本區, 早跑早回家休息.

同幾個師姐出街跑沿屯門河畔慢跑去湖山, 齊齊陪Redred溫習吓速度跑八式, 希望佢會記得番去自修. 等極唔見隻蕉仔, 行去上斜特訓基地, 衝上斜路慢jog落斜傾計. 相比年初未有大西北訓練班, 死力衝上去, 氣喘如牛根本冇法出聲, 經過Wong Sir耐心教導, 現在跑步輕鬆許多, 衝左5轉唔辛苦還有餘力, 大腿及patpat有少少感覺. 大家都好保守, 留番下次再衝多少少. 慢跑回鄧記補水拉筋吹水, 輕鬆愉快地過一晚.

47"26/ 3'38/ (第一轉跑錯左男子組距離)
    40"29/ 3'11/
    44"42/ 2'50/
    45"65/ 4'42/
    45"05收工

升級   0%

難過

3/8(一) 大西北訓練 - 因雷暴警告, 停課一次
    慶幸去游完水泳灘才廣播雷暴警告

5/8(三) 三號颱風天鵝今晚接近本港, 明晚青公長課可能要取消

升級   0%

難過

原帖由 佐治男孩 於 2009-8-4 05:44 發表
    ctse, good run!

謝謝George鼓勵.
    我會繼續努力.

升級   0%

難過

八號颱風"天鵝"來去怱怱, 快啲走啦!

期待約會........星空下青公談心, 預備打水戰.
    希望在明天.

升級   0%

該用戶從未簽到

好耐唔見叮叮噹師姐update blog了, 最近天氣都唔太穩定+經常落雨, 叮叮噹師姐有練跑嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原來叮噹師姐傷左...無咩丫馬,抖下先啦,希望好快又見到妳~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

抖多一陣la.., 好番先再跑,..

希望妳可以可跑長跑長有...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 洛虎添 於 2009-8-24 23:03 發表
    抖多一陣la.., 好番先再跑,..

希望妳可以可跑長跑長有...

叮叮噹, 好耐無上妳個blog八掛吓啦, 原來妳隻腳傷咗, 我比較錫身, 所以沒至於整傷腳, 希望妳快D好番, 再跑過

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

叮叮噹版主, 好番D未呀,成個月唔見妳 update吓個blog, 有D奇怪之嗎, 妳從來都好自動自覺練習ga wor, anyway take care, 長跑長友ar ma, 妳係我既動力源頭黎ga , 加油∼加油

升級   0%

難過

原帖由 Tarry 於 2009-9-5 00:35 發表
    叮叮噹版主, 好番D未呀,成個月唔見妳 update吓個blog, 有D奇怪之嗎, 妳從來都好自動自覺練習ga wor, anyway take care, 長跑長友ar ma, 妳係我既動力源頭黎ga , 加油∼加油

謝謝關心. 對腳冇咩事, 會小心留意身體反應.
    我有練跑架, 唔係點跑半馬喎!
    .......懶寫blog.......也減少上網時間.......有許多比跑步重要的事要做.

升級   0%

難過

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-24 16:40 發表
    原來叮噹師姐傷左...無咩丫馬,抖下先啦,希望好快又見到妳~~

謝謝花子同大隻添關心小妹.
    對腳冇事喎! 只係有少少反應, 要多休息同留意身體反應.